Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rövid hírek

XV. Orbán-napi Ünnepség Vásárosmiskén

XV. Orbán-napi Ünnepség Vásárosmiskén

2023.május 27-én tartották Vásárosmiskén a XV. Orbán-napi Ünnepséget. A rendezvény kiemelt helyszíne a szőlőhegyre vezető út mellett álló Szent Orbán kápolna, amelyre évről - évre mind többen jönnek össze, hogy közösen ünnepeljék Szent Orbán napját, a szőlőtermesztők s egyben a kádárok és kocsmárosok patrónusának ünnepét. Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyet Balasi István római katolikus esperes plébános celebrált.

A szentmise után Borbély László, a Kápolnáért Egyesület Vásárosmiske elnöke köszöntötte Majthényi László urat a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökét, és Szijártó László urat, valamint az egybegyűlteket.  Szijártó László, a Vas Vármegyei Közgyűlés tagja köszöntőjében elmondta, büszke arra, hogy itt lehet és részese lehet ennek az ünnepnek. A közös főzőverseny egy szimbóluma az összetartozásnak és a szeretetnek, amely már 15 éve hívja az eseményre a vendégeket. Megemlékezett Szabadi József kőfaragó mesterről, akinek keze munkája által a kápolna megszépülhetett. Szólt arról is, hogy a kápolna környezetét az egyesületi tagok Borbély László vezetésével folyamatosan karbantartják és szépen tartják. Közös összefogás nélkül nem valósulhatna meg.

Megköszönte, hogy évről-évre nagyon sokan mellé állnak a rendezvénynek, kiemelve Szélessy Zoltán és családja segítségét, a vármegyei önkormányzatnak anyagi és erkölcsi támogatását is. Így formálódik a közösség, és egy nagy családdá válik. Ez a család, amely minden évben ilyenkor összejön, és elköltenek egy közös vacsorát, egy finom miskei bor mellett jókat beszélgetnek. Zárszóként jó szórakozást kívánt a mai napra, az elkövetkezendő időkre pedig jó egészséget kívánt. Majthényi László szintén köszöntötte a megjelenteket. Kitért arra, hogy ezen a hétvégén három esemény is "egybe csúszik", így a Gyermeknap, Pünkösd szent ünnepe és Szent Orbán ünnepe is. A Kápolnért Egyesület tagjai Borbély László vezetésének is köszönhetően másfél évtizede erősödik, munkájuknak köszönhetően eredményeket tudnak felmutatni, ami már mindenki számára nyilvánvaló. Visszatekintett az első rendezvényre, amikor még szinte senki sem ismerte ezt a helyet. Kéri, hogy ezt az áldozatos munkát tovább folytassák és gratulált az elmúlt 15 év munkájához.  Zárszóként jókívánságát fejezte ki az ünnepségen résztvevők számára,  mindenki kicsit kapcsoljon ki, érezze jól magát. 

Borbély László nagy köszönetet mondott az ünnepség minden támogatójának, külön mondott köszönetet a Vásárosmiskei Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület munkájának, akik éjszaka vigyázták a kihelyezett sátrakat, valamint biztosították az Orbán-napi rendezvényt. Az ünnepségre meghívást kapott a VMPSZ Sárvári járási koordinátora is.

A megnyitó után a Magyar Falu program keretében sikeres pályázatán új vizesblokk átadása és szentelése következett, majd folytatásként pedig színes programok és főző- és borversenyen következett. 

A rendezők a közelgő gyermeknap alkalmából a gyerekeknek fagylalttal kedveskedtek.

Fotó: Varga Miklós - VMPSZ Sajtó