Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Nincs konkurenciánk, nincs vetélytársunk!

Nincs konkurenciánk, nincs vetélytársunk!

A Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden ünnepelte a 29. Országos Polgárőr Napot június 22-én az Országos Polgárőr Szövetség. A rendezvényen másokkal együtt részt vett Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vezető tisztségviselői, és a polgárőrség legkülönbözőbb partnerszervezeteinek a vezetői.

Az házigazda Tiszafüred polgármestere, Ujvári Imre üdvözlő beszédében a biztonság értékét hangsúlyozta. Gazdasági szempontból is érték a biztonság, különösen az egy olyan feltörekvő turisztikai régió számára, mint amilyen a Tisza-tó térsége.

„A biztonságért azonban meg kell dolgozni!”, mondta később Ujvári Imre. Abban, hogy Tiszafüred biztonsági mutatói országosan is kiemelkedően jók, a helyi rendőrségnek, a polgárőrségnek és az önkormányzatnak is sok munkája van. Közös sikereiken felbuzdulva Tiszafüred vezetése – amely 5 millió forinttal támogatta a 29. Országos Polgárőr Nap megrendezését – az ide látogató több tízezer turista és a helyiek érdekében magasabb szinte kívánja emelni együttműködését a polgárőrséggel – jelentette be.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Pintér Sándor belügyminiszternek az OPSZ küldöttgyűlésén elmondott szavait idézte, aki azt mondta: „A polgárőrség egy nemzeti kincs”.

„Bizony az!”, szögezte le az OPSZ elnöke. Annyira egyedi! Annyira speciális! Annyira különleges, hogy sem hazánkban, sem Európában, de a világon sincs a polgárőrséghez hasonló szervezet. Hungarikum. Le kellene védeni!,- mondta.

„Mutassanak még egy olyan civil szervezetet, amely 2016 óta, azaz immár nyolcadik éve védi az országhatárt, és ez idő alatt legalább 100.000 határsértő elfogásában jeleskedtek! Ne keressenek! Nem fognak találni! Nincs konkurenciánk, nincs versenytársunk!”

Ez azonban egyszersmind felelősséget is jelent valamennyi polgárőr számára, mutatott rá az OPSZ elnöke.

A polgárőrség társadalmi megbecsültsége egyszerre köszönhető Magyarország Kormányának, a polgárőrség stratégiai partnerének, a rendőrségi-rendészeti együttműködéseinek, a széleskörű lakossági kapcsolatoknak. Dr. Túrós András rámutatott: a polgárőrség azt teszi, amit helyben, a helyi közösségek tagjai igényelnek, várnak, elvárnak tőle. Ezért is olyan sikeres és elismert a polgárőrség mindenütt.

A polgárőrség társadalmi beágyazottságát jelzik a június 9-i önkormányzati választási eredmények is. Dr. Túrós András megjegyezte: Nem szokták, ő sem szokta a választások eredményét kommentálni, most azonban nem hagyhatja szó nélkül azt a tényt, hogy a választáson taroltak a polgárőr vezetők.

Országosan 85 polgárőr egyesületi elnököt választottak polgármesterré. Az országos elnökségben három polgármester dolgozik, s további egy-egy a felügyelő és az etikai bizottságban. Rajtuk kívül több száz polgármester tagja települése polgárőr egyesületének, és ezres nagyságrendben vannak polgárőrök az önkormányzati képviselők között.

„Ezek a tények egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a polgárőrség mély, nagyon mély gyökerekkel rendelkezik a településeken. Egyszersmind garancia is arra, hogy közbiztonság három lába – az önkormányzatok, a rendőrség és a polgárőrség – még erősebb, még stabilabb lesz a településeken.

AZ OPSZ elnöke szerint a polgárőrség Szent László, a lovagkirály szelleméhez méltón végzi. A történetírás szerint Szent László korában hazánk az akkori Európa legbiztonságosabb országa volt. Most is az!

A polgárőrség az elmúlt évtizedekben megszilárdítatta helyét a rendészeti szervek családjában. A rendészettudomány kisegítő rendészeti szervként említi ma már a polgárőrséget. Mindez azt bizonyítja, jegyezte meg az elnök, hogy jó úton járnak. A szervezet folyamatosan fejlődik, erősödik. Létszáma stabil, szakmai munkája – az évi 10 millió szolgálati óra – nélkülözhetetlen a közbiztonság védelmében.

„Köszönet és hála minden polgárőrségnek. Szerintem rendben vagyunk!”, jelentette ki dr. Túrós András.

Meglepő módon egy, a Wikipédiáról származó idézettel kezdete köszöntőjét dr. Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány. „A polgárőrség 1991-ben jött létre az akkori közbiztonság kritikájaként.” Ma már nem a kritikája, sokkal inkább a záloga a közbiztonságnak az a társadalmi beágyazottság és hálózat, amelyet a szövetség az elmúlt bő három évtizedben kialakított. Se az állam, se a rendőrség, se senki más nem képes ehhez foghatót létrehozni. Nincs konkurenciája, de alternatívája sincs a polgárőrségnek, mondta Balogh János.

„Az önök munkájának is köszönhetjük, hogy napjainkban Magyarországot a világ legbiztonságosabb országai között tarthatják számon, megelőzve olyan országokat, mint Belgium, az Egyesült Királyság, az USA, Németország vagy Japán.” – ezt már Rétvári Bence miniszterhelyettes hangsúlyozta ünnepi beszédében. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hosszan sorolta azokat az országot és városokat, amelyben az elmúlt években összesen mintegy kétezer ember halt meg terrortámadások következtében.

Szerinte az, hogy ma a fiatalok nyugodtan sétálhatnak, szórakozhatnak éjjelente az utcán, hogy bárki vállalkozhat, építhet és felújíthat, mert nem kell attól tartani, hogy kirabolják, tönkreteszik, hogy bűncselekmény áldoztává válik, szoros összefüggésben áll azzal, hogy Magyarországnak sikerült megvédenie határait, feltartóztatni az illegális migrációt. Ebben pedig fontos szerepük volt a határon szolgáló polgárőröknek.

Rétvári Bence örömmel nyugtázta, hogy a hatalmas áldozatvállalással járó határvédelmi feladatok ellátása mellett a polgárőrség újabb nagy kihívásokkal is kész és képes szembenézni és bekapcsolódott az illegális hulladéklerakatok felderítésébe, felszámolásába.

Hangsúlyozta: a polgárőrség két olyan értéket testesít meg, amelyek kihalóban vannak, amiket sokan szeretnének kinevezni az európai emberekből. Ezek az önkéntesség és az önvédelem. „Ma a világ jó része a fogyasztást pártolja, a pénzt tekinti egyedüli értékmérőnek. Jó látni, hogy vannak, és egyre többen vannak, akik a szabadidejükben, önként, ellenszolgáltatás nélkül is készek és képesek tenni a közösségükért, mindannyiunkért”.

„Fontos az is, hogy az emberek kiálljanak önmagukért, az érdekeikért és megvédjék magukat és az értékeiket, ha kell. A polgárőrök ezen a téren is példát mutatnak.

Rétvári Bence az Országos Polgárőr Napon esküt tevő ifjú polgárőrökre utalva rámutatott, sok gyerek azért jelentkezik ifjú polgárőrnek, mert a szüleik is polgárőrök. Ennél nagyobb elismerést aligha kaphat egy szülő. Hiszen a gyermekek döntése azt bizonyítja jó, követésre méltó példát mutattak.

A belügyminiszter-helyettes szavai után Szabó Zoltán szakmai elnökhelyettes eskütételre szólította az ifjú polgárőröket. Majd Ferencz Károly plébános megáldotta az ifjakat és a résztvevőket, végül a 10 éves Könczöl János (aki, amint lehet maga is ifjú polgárőr szeretne lenni) elszavalta „Ha nagy leszek, én is polgárőr leszek” című versét, amit a közönség tapssal, Rétvári Bence és dr. Túrós András pedig ajándékcsomaggal jutalmazott.

Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány és dr. Túrós András, az OPSZ elnöke később megújították a két szervezet között nyolc éve aláírt együttműködési megállapodást. Erre az év elején módosított polgárőr törvény miatt volt szükség. Majd az ünnep hivatalos programjának záróakkordjaként egyebek között átadták a „Polgárőr város”, „Polgárőr község” és a „Fővárosi polgárőr kerület” kitüntető címeket, valamint az Állatvédelmi pályázat nyerteseinek szóló elismeréseket.

A következő órákban a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep. Fellépett a Bíró Zenekar és a Tiszafüredi Néptánc Együttes, a Készenléti Zenekar, a Milagro Santana Tribute Band, és nagy bulit csinált Csepregi Éva és Végvári Ádám a Neoton slágereivel.

A Rendőrség, a TEK, a Honvédség toborzó sátrában megismerkedhettek a rendvédelmi szakmával, de kipróbálhatják azt is mennyire jól tudnak célozni.

Az OPSZ Sportegyesülete által meghirdetett lövészversenyen 82-e vettek részt és heten részesültek díjban.

Közben persze eszem-iszom, strandolás és hajókázás minden mennyiségben…

Az ünnepség alkalmából egy saját készítésű verset adott elő a 10 éves ifj. Könczöl János „ifjú polgárőrjelölt”.

A Vas Vármegyei Könczöl János verse ITT olvasható.

A jutalmazottak listáját ITT tekintheti meg.

KÉPGALÉRIA ITT!

Szöveg: F.Gy.A Fotó: Posztós Csaba