Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Bizottsági jóváhagyás a Polgárőrség beszámolójára

Bizottsági jóváhagyás a Polgárőrség beszámolójára

Nyolc igen szavazattal, egy tartózkodás mellett, elfogadta az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága a Polgárőrség tavalyi tevékenységéről szóló tájékoztatót. Az április 19-én megtartott ülésen a Bizottság nevében Kósa Lajos elnök megköszönte a polgárőrök munkáját.

A Bizottság tagjainak megküldött írásbeli beszámoló szóbeli kiegészítésekor, az OPSZ elnöke a Polgárőrségnek a déli határ védelmében betöltött tavalyi szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, 2022-ben a kormány felkérésének minden várakozást meghaladóan tettek eleget a szolgálatra önként jelentkezett polgárőrök, akik nyolc hónap alatt 161. 837 szolgálati órát teljesítettek a déli határon és 15.858 illegális határsértő feltartóztatásában és 17 embercsempész elfogásában működtek közre.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy 2021-ben és 2022-ben a koronavírus-járvány idején nagyon komoly szociális hálót épített ki a Polgárőrség, amelyet az OPSZ nem hagy elveszni, folytatja a karitatív tevékenységét és az idei évet a Gondoskodó Polgárőrség évének nyilvánította.

Dr. Túrós András a Szövetség működésével kapcsolatban elmondta, a Polgárőrség egységes, a vezetőség képes arra, hogy a 66 ezres tagságot együtt tartsa és működtesse. A Polgárőrség etikai helyzete jó, aki zavart akar kelteni, azt kizárja magából a szervezet.

Az OPSZ elnöke rövid összefoglalójában köszönetet mondott a Parlamentnek és Magyarország Kormányának a gondoskodásért, az anyagi és erkölcsi támogatásért.

A gondokról szólva az elnök megemlítette, hogy sajnálatos módon sok településen csökkent a helyi egyesületek önkormányzati támogatása. „Gyakorlatilag az állami támogatásból működünk” – fogalmazott az elnök, aki hozzátette, a helyi támogatások csökkenése, az energiaválság és az infláció jócskán átrendezte a szolgálatokat, így idén több a gyalogos, a lovas és kerékpáros szolgálat. Dr. Túrós András arra is emlékeztetett, hogy bár az elmúlt 10 év alatt mintegy 1000 gépjárművel gazdagodott a Polgárőrség gépjárműparkja, ezek a gépkocsik 2-3 év múlva elöregszenek és ez gondot fog okozni.

Az OPSZ elnöke ismét kérte a Bizottság támogatását a polgárőr gépkocsik cégautóadójának eltörlésében, hiszen – mint mondta – a kapott állami támogatásból idén 250-300 millió forintot fizet vissza a költségvetésnek a Polgárőrség és ez így logikátlan.

Dr. Túrós András végezetül azt kérte a képviselőktől, hogy jobban becsüljék meg helyi szinten a polgárőr egyesületek vezetőit és támogassák őket munkájukban.

Kósa Lajos, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke hozzászólásában a testület nevében megköszönte a polgárőrök tavalyi munkáját. Mint mondta, Magyarországon sokat javult a közbiztonság és ez a polgárőrök működésének is köszönhető.

A cégautóadóval kapcsolatban hangsúlyozta, nem lehet egy civil szervezettel sem kivételt tenni, így erre mindenképpen más megoldást kell találni, mint az adó eltörlése. A beszámolót követően a Bizottság tagjai nyolc igen szavazattal, egy tartózkodás mellett, elfogadták a Polgárőrség tavalyi tevékenységéről szóló tájékoztatót.

Forrás: opsz.hu