Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Herényi virágút polgárőrökkel

Herényi virágút polgárőrökkel

Április utolsó hétvégéjén virágba borult Szombathely, hiszen újra megrendezésre került immáron már 17. alkalommal a Herényi virágút elnevezésű rendezvény. És ha rendezvény, akkor természetesen a polgárőrök sem hiányozhattak a helyszínekről.


A Herényi virágút VIRÁG- ÉS DÍSZNÖVÉNY KERTÉSZETI KIÁLLÍTÁS- ÉS VÁSÁR országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát az évek során. Nem csak a megyéből, de az ország távolabbi régióiból is érkeznek érdeklődők Szombathelyre, hogy élményekkel töltsék fel lelküket, csodás növényekkel pedig kertjeiket, vázáikat, balkonládáikat. A rendezvényről Nagy Krisztinát a Herényi Kulturális és Sportegyesület titkárát kérdeztük:

Mint minden nagy rendezvényről, a város polgárőrei innen sem hiányozhatnak. Az útzárási pontoknál, terelőpontoknál, parkolóknál és a rendezvény szinte egész területén láttak el feladatot három egyesület ifjú és teljes jogkörű tagjai. A jelzőőri tevékenységen túl számos feladatuk volt. Bátran fordulhattak hozzájuk az érdeklődők információkért akár standokkal, vendéglátóegység helyekkel vagy illemhelyekkel kapcsolatban. Valamint a tömegben járőröző szolgálatellátók jelenlétükkel és figyelő tekintetükkel igyekeztek megelőzni a zsebtolvajlás, viráglopási cselekedeteket. Bár régóta tudjuk, aki a virágot szereti rossz ember nem lehet, azért nem árt óvatosnak, elővigyázatosnak lenni bármilyen helyen, ahol sok ember tömegként  gyűlik össze.

Ez évben először a virágos standok közt egy azoktól eltérő berendezettségű sátorral is találkozhattak a járókelők. A Vas Megyei Polgárőr Szövetség Kommunikációs Csoportjának toborzó sátra azokat várta, akik a polgárőr tevékenységekkel kapcsolatban szerettek volna információkhoz jutni. A csoporttagok szeretettel fogadtak mindenkit, aki csak nézelődni, vagy érdeklődni állt meg náluk. Tájékozódni, hiszen a szórólapok, bűnmegelőzési, környezetvédelmi tájékoztató füzeteken kívül megtekinthették, kipróbálhatták a polgárőri munka folyamán használt eszközöket, akik akartak még egy polgárőr autóba is beülhettek. Sokan érkeztek információt gyűjteni a polgárőrök tevékenységeiről, a polgárőrré válás feltételeiről, annak lehetőségeiről, de volt olyan más megyéből érkező érdeklődő, aki arra volt kíváncsi, mi a menete egy egyesület létrehozásának, elindításának. És míg a felnőttek a szakmai témákról beszélgettek, a gyerekek színezhettek, játékos feladatokat hajthattak végre a sátorban, amikért kis ajándékokat is kaptak. De ajándék járt a felnőtteknek is, ha eredményesen töltötték ki a különböző tesztlapokat, amikkel részükre készültek a csoporttagok. Népszerűek voltak az eszközök a gyerekek körében is. Bátran emelték magasba a feléjük érkezőknek a Stop táblát, villogtattak a lámpákkal és a slágernek számító kézi adóvevők is folyamatos használatban voltak. Egy gyermek testvérpár a távozást megelőzően úgy búcsúzott, egyikük rendőr lesz, másikuk polgárőr, ha felnőnek és remélik a sátorban lévő polgárőrökkel is láthatnak majd el közös szolgálatot.

A rendezvényen résztvevő egyesületek:

  • Claudius Polgárőr Egyesület
  • Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgárőr Egyesület
  • Kálvária Polgárőr Egyesület
  • Szombathelyi Polgárőr Egyesület
  • Rönöki Polgárőr Egyesület
  • Sárvári Polgárőr Egyesület