Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Beléptünk a nehézségek kapuján

Beléptünk a nehézségek kapuján

Tekintettel arra, hogy most mindennél fontosabb a polgárőrök szakmai képzése, az elnökség elfogadta az OPSZ idei Oktatási Programját, amely letisztultabb az elmúlt évek programjához képest. Takarékosabb, de hatékonyabb. Tartalmazza a határvédelmi, a gondoskodó polgárőrök, az ifjú, a motoros, a lovas és kutyás, valamint a drónnal szolgálatot ellátó polgárőrök képzését, a vezetők oktatását és az e-learning rendszer alkalmazását.

Munkaterv
A most elfogadott I. féléves munkaterv számol a március 15-i ünnepséggel; a májusi, évi rendes küldöttgyűléssel, az Apró Polgárőrök Programmal, a közlekedésbiztonsági és vezetőképzésekkel és egy, a Parlamentben megrendezendő Országos Polgárőr Nappal. Az OPSZ azonban a végleges költségvetés ismeretében, fenntartja a „műsorváltoztatás jogát”.

A korábban meghirdetett 12 pont
Az elnökség tájékoztatót hallgatott meg a korábban az OPSZ elnöke által meghirdetett 12 ponttal kapcsolatban. A megyei tapasztalatok azt mutatták, hogy a polgárőrség hitvallását magáénak vallják a megyei koordinátorok és a polgárőrök. Az összejövetelek nagy létszámmal, jó hangulatban zajlottak le novemberben és decemberben. Az előadók és a résztvevők az összefogás fontosságát hangsúlyozták, vagyis a polgárőrök érzik és értik az idei esztendő várható nehézségeit.

Határvédelem
Az elnökség elé tárt jelentés kitért arra, hogy az OPSZ legnagyobb tavalyi kihívása a határvédelmi szolgálatok megszervezése volt. „Ezt a csatát megnyerte a polgárőrség.”
Mint elhangzott, az elnökség a közeljövőben egy határozatban ismeri el minden, a határok védelemben résztvevő, polgárőr munkáját. Az elnökség azonban a jelentést kiegészítésre visszaadta a Határvédelmi Tagozat elnökének. A kiegészített jelentésnek tartalmaznia kell Bács és Csongrád megyén kívül azt a sok-sok szolgálati órát is, amelyet a teljes déli határszakaszon, valamint az ukrán határ mentén végeztek a polgárőrök.

Vármegye elnevezés használata
Az elnökség tudomásul vette azt az előterjesztést, amely az Alaptörvényben meghatározott vármegye elnevezés használatáról szól. Eszerint, a következő közgyűlésükön a megyei szövetségeknek módosítaniuk kell az alapszabályukat és a nevükben a megyére utaló elnevezést, vármegyére kell cserélniük.

Ifjúsági tábor
Horváth Róbert, honvédelmi és ifjúsági alelnök arról tájékoztatta az elnökséget, hogy idén július 31-e és augusztus 5-e között rendezik meg az ifjúsági mentorképző tábort, ahová minden megyéből három fiatal polgárőrt várnak. Céljuk, hogy minden járásban legyen legalább egy képzett járási ifjúsági referens, aki együttműködésben a járási koordinátor társa lenne. Amennyiben az anyagi támogatás is rendelkezésre áll, folytatni szeretnék az Ifjúsági Centrumok találkozóit is.

Életmentő Érdemérem
Az elnökség jóváhagyásával Életmentő Érdeméremben részesül az a két újteleki polgárőr, aki az Újév első napján kimentett egy ájult embert egy füsttel teli házból.

Tagfelvétel feltétellel
Az OPSZ a tagjai közé fogadta a Budapest XV. kerületében működő, Tegyünk Együtt a Kerület Közbiztonságáért Polgárőr Egyesületet, azzal a kitétellel, hogy az egyesület nem használhatja rövidítve, mozaik szóként az egyesület nevét, mert az abban a formában megtévesztő.

Bakonyi Ágnes, OPSZ