Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI ÉS DISASTER MEDIC OKTATÁS POLGÁRŐRÖKNEK

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI ÉS DISASTER MEDIC OKTATÁS POLGÁRŐRÖKNEK

A Vas Megyei Polgárőr Szövetségnek sikerült az OPSZ-KTI pályázat keretein belül “Képzettebb polgárőrök az iskolások biztonságosabb közlekedéséért” pályázaton nyernie, mely lehetőséget adott egy elméleti és egy gyakorlati oktatás megszervezésére a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium területén.

A Vas Megyei Polgárőr Szövetségnek sikerült az OPSZ-KTI pályázat keretein belül “Képzettebb polgárőrök az iskolások biztonságosabb közlekedéséért” pályázaton nyernie, mely lehetőséget adott egy elméleti és egy gyakorlati oktatás megszervezésére a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium területén.

Három előadót hallgathattak meg a résztvevők. Elsőként Krenner József r. törzszászlós úr lépett a publikum elé. Előadásában a jelzőőri tevékenység biztonságosságáról és szabályosságáról beszélt. A szabályosan végzett jelzőőri tevékenység magában foglalja a biztonságot is. Hiszen a jogalkotók  úgy hozták meg a szabályokat, hogy szem előtt tartották a tevékenységet végző ember biztonságát. Ha valami baj történne elsődlegesen azt vizsgálják, hogy a polgárőr vagy épp rendőr szabályosan járt e el.

Alapvetően a jelzőőri tevékenységről a 2011. évi polgárőr alaptörvény rendelkezik. Többek között a polgárőr egyesületek egyik alapfeladata a jelzőőri tevékenység ellátása, baleseteknél, iskoláknál, bölcsődék környékén, rendezvények biztosítása során.  Mindez rendőri, önkormányzati felkérésre történik.. Ez azért is fontos, mert e törvény jogosítja fel a polgárőröket e feladat ellátására.

A “Látni és látszani” elv nagyon fontos, amikor kinn áll a polgárőr az úton. Jól láthatónak kell lenni és határozottnak. Nem teheti meg az, aki jelzőőri tevékenységet végez, hogy háttal áll a forgalomnak, hiszen ezzel nem csak saját, de a környezete biztonságát is nagyban veszélyezteti. Az elmélet után a gimnázium udvarán forgalmi helyzetek bemutatására is sor került, hogy adott szituációt hogyan lehet kezelni.

Másodikként a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai léptek a hallgatóság elé. Csejtei Balázs tű. zászlós és Sütő László tű. százados a Disaster Medic elsősegély oktatásba engedett betekintést. Magát az oktatást a katasztrófavédelemnél három éve alkalmazzák. A Disaster Medic a kárhelyszínen nyújtott elsősegélyről szól. A polgárőrök egy kis ízelítőt kaptak azokból az elemekből, melyeket hasznosíthatnak a különböző helyszíneken, amikor szerencsétlenség történik.  Szó esett az újraélesztésről, artériás vérzésről, hogyan lehet biztonságosan rögzíteni a sérültet, és hogy miért is fontos, hogy stabil oldalfekvés alkalmazásakor bal oldalra kell  helyezni egy  várandós hölgyet.

Bemutattak különböző olyan eszközt is, amikkel – többek között -az artériás vérzés csökkenthető, a nyakrögzítő gallér használatát is megismerhették a jelenlévők. Hangsúlyozták a gumikesztyű használatának fontosságát is.

Az elméletet itt is gyakorlat követte. A látványos baleseti helyszín előkészítésében dr. Horváthné Somogyi Csilla, a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének munkatársa illetve három imitátor vett részt. Koponyasérülés, nyílt törés, artériás vérzés  volt a kárhelyszínen imitálva. Mivel az elméleti oktatás megtörtént, ezért az önkéntesen jelentkező polgárőrök próbára tehették  tudásukat. Például hogyan kell rögzíteni a sérültet a gépjárműben,  hogyan kell elállítani egy artériás vérzést és egyéb más veszélyhelyzeteket hogyan kell megoldani.

A látványosra sikerült gyakorlat során többször többen is kivették részüket a “mentésből”, mely nem csak informatív, de hasznos is volt.

Köszönet az előadóknak, hiszen a közel hetven civil önkéntes nagy tudásanyaggal távozhatott, de levonták a tanulságot is. Tanulni, fejlődni folyamatosan kell.