OPSZ

Bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta a polgárőrök tiszteletére

Bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta a polgárőrök tiszteletére

Személyes bélyeget bocsátott ki az Országos Polgárőr Szövetség alapításának 30 éves évfordulójára a Magyar Posta. Az önkéntes elven működő szervezet tagjai 3 évtizede vannak jelen a társadalom mindennapjaiban és támogatják a hatóságok munkáját.

A közbiztonság fenntartása és a bűnmegelőzés elősegítése volt az elsődleges célja a rendszerváltás éveiben megalakult szervezetnek. A lakosság biztonságérzetének növelésére alakult helyi önkéntes önvédelmi csoportok tömörültek egy szövetségbe 1991. április 24-én, és hozták létre az érdekképviseleti, érdekérvényesítő szervezetüket, az Országos Polgárőr Szövetséget. A Polgárőrség tagjai ma már 30 éve dolgoznak azért mindennap, hogy a magyar lakosság minél nagyobb biztonságban érezze magát. A településeken járőr- és figyelőszolgálatot teljesítenek, közreműködnek baleset- és bűnmegelőzésben, áldozatvédelemben, vagyonmegóvásban és természetvédelemben, emellett az elmúlt egy évben mintegy 2 millió órában nyújtottak segítséget a járvány elleni védekezésben.  

„Három évtizeddel ezelőtt a legtöbben civil fellángolásként, átmeneti közösségi formaként gondoltak a helyi polgárőr egyesületekre. A polgárőrök azonban alaposan rácáfoltak erre, elismert civil szervezetet hoztak létre. A jubileum alkalmat ad az alapítók, az elért eredmények és a Polgárőrség fejlődése előtti főhajtásra. Az egyén önkéntes társadalmi felelősség- és szerepvállalása a lakosság és a települések közbiztonságáért, a legnemesebb emberi cselekedetek közé tartozik.„- emlékeztetett Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese.

Magyarországon Polgárőrség nélkül nincs közbiztonság. Naponta több mint 60 000 polgárőr dolgozik azért, hogy a magyar emberek biztonságban, nyugalomban élhessenek. A polgárőrök segítik a rendőrség, a katasztrófavédelem, és gyakran a postások munkáját is.