Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megelőzés

Bright Sky - Technológiával a kapcsolati erőszak ellen

Bright Sky - Technológiával a kapcsolati erőszak ellen

A technológia az összefogással párosul – így mutatta be a Vodafone Magyarország Alapítvány a világszerte több országban elérhető, hazánkban mostantól használható alkalmazást, amely a kapcsolati erőszaktól szenvedők mellett az ő környezetükben élők számára is szolgált hasznos információkkal.

Már több ezer ember számára jelentett segítséget a szomszédos Romániában a Bright Sky alkalmazás, mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára a szervezet kedd délutáni sajtóeseményén annak kapcsán, hogy elérhetővé vált a kapcsolati erőszak áldozatait segítő mobilalkalmazás hazánkra lokalizált verziója. Az androidos Play áruházból és az iPhone-ok App Store-jából – természetesen ingyenesen – letölthető program nemcsak a bántalmazó kapcsolatban élők számára jelenthet hatékony segítséget, hanem a közvetlen környezetük számára is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról. A sajtóeseményen elhangzottak szerint az alkalmazásban a kapcsolati erőszak felismerését, illetve az abból való kilépést segítő edukációs tartalmak mellett megtalálhatók az országos és regionális segítő szervezetek közvetlen elérhetőségei is.

A Vodafone Magyarország Alapítvány szerint gond, hogy jelenleg kevés olyan digitális megoldás létezik, amely tájékoztatja, illetve támogatja a kapcsolati erőszak érintettjeit és környezetüket. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak a korábbinál is nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel, így még nagyobb szükség van újfajta fejlesztésekre.

A szervezet célja, hogy a mostantól Magyarországgal együtt immár kilenc országban elérhető alkalmazással minél több érintettnek és a környezetükben élőknek is átfogó információt, valamint elérhető, gyors támogatást nyújtsanak a technológia segítségével.

A Vodafone Magyarország Alapítvány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet aktív közreműködésével alakította ki a Bright Sky HU alkalmazást, amely lerövidítheti az utat a bántalmazás felismeréstől a tényleges segítségkérésig. Rácsok Balázs, a szervezet szociális igazgatója szerint fontos, hogy az online térben aktív fiatal generáció számára is legyenek olyan platformok, ahol segítségért fordulhatnak. „Azt tapasztaljuk, hogy ezeket a nyilvános oldalakat a bajba jutottak, saját biztonságuk érdekében nem jelölik vagy követik be. Fontos, hogy a közösségi média mellett legyen egy olyan felület is, ami az érintettek számára közvetlenül elérhető, de a használatáról a külvilág nem értesül olyan egyszerűen. A Vodafone Alapítvánnyal közös munkánkban a Bright Sky applikáció épp ezért egy újabb digitális mérföldkő, amellyel hatékonyan támogathatjuk a kapcsolati erőszak áldozatait” – hangsúlyozta Rácsok Balázs.

Ennek jegyében az appban Online biztonsági útmutató menüpont alatt az áldozatok hasznos információkat találnak arra vonatkozóan is, hogy miként óvhatják meg digitális intimszférájukat, email és közösségimédia-fiókjaikat a bántalmazótól. Az applikációban továbbá a felhasználók többek között egy rövid, 12 kérdéses gyorsteszt megválaszolásával elemezhetik saját helyzetüket és megtudhatják, valóban bántalmazó-e a párkapcsolatuk, illetve esettanulmányokat olvashatnak a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörében.

A Bright Sky applikációval veszélyhelyzetben az érintettek és környezetük azonnali segítséget kérhetnek a szakmai szervezetektől vagy a hatóságoktól. Barabás Ildikó alezredes, az ORFK munkatársa elmondta, hogy a bántalmazottak a már ismert csatornák – így például a 112-es segélyhívó – mellett az új applikáción keresztül is bejelentést tehetnek a rendőrségen, ha veszélyben érzik magukat.

A távlati segítségnyújtásról Szeiler Orsolya igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár beszélt, felhívva a figyelmet arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott Áldozatsegítő Központok az áldozatok számára a tájékoztatáson túl akár rendszeres, térítésmentes pszichológusi segítségnyújtást is kínálnak a krízishelyzet kezelése, az egyensúlyi helyzet visszaállítása és a továbblépés érdekében. Az érintettek az applikációban megtalálják az elérhetőségeit ezeknek az Áldozatsegítő Központoknak is, melyek jelenleg országosan 6 nagyvárosban nyújtanak anyagi, pszichológiai és jogi támogatást a párkapcsolati erőszak áldozatainak.

Forrás: HVG