Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rendőrségi Hírek

Márciusi ELBIR hírlevél

Márciusi ELBIR hírlevél

Mit kell tudni a koronavírusról?

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes koronavírustörzsekről ismert, hogy képesek az emberben is fertőzést okozni. A koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.
Sokféle állatfaj lehet forrása az emberi megbetegedést okozó koronavírusoknak. A 2012. évben az Arab-félszigetről kiinduló, a közel-keleti légzőszervi szindróma járványát okozó koronavírus elsődleges forrása a teve volt, míg a 2002. évben Kínából kiinduló, a súlyos akut légzőszervi szindróma járványát okozó koronavírus a denevérről cibetmacskák közvetítésével terjedt át emberre.
A mostani járványt okozó új koronavírus a 2019. év végén került azonosításra Kínában. Az új koronavírus által okozott betegség neve a COVID-19 (coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019). Ez a vírustörzs a kínai Vuhanban a 2019. év decemberében kitört járvány előtt ismeretlen volt.

Megelőzés

Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed.
A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint két méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához, vagy szájához nyúl.
A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések
Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést.

– Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba, vagy olyan más területekre, amelyről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött.

– Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert például a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!

– Alaposan és gyakran mosson kezet! Lehetőleg szappanos vízzel, vagy legalább 60 % alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti és az ujjai közötti területekre is!

– Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.

– Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és a száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet! – Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!

– Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!

– A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.

– Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, például fogyasszon elegendő vitamint! Ha Ön egészséges, az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést. Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjesszék a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel! A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei, nagyon alacsony. Ugyanakkor sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik és nem érzi betegnek magát.