Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Rönkhúzás biztosítását segítették a polgárőrök Szakonyfaluban

Rönkhúzás biztosítását segítették a polgárőrök Szakonyfaluban

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a vas megyei Szakonyfalu településen a rábavidéki szlovének hagyományőrző rönkhúzása. Az útvonal és a rendezvény biztosításában a rendőrökön kívül polgárőrök is részt vettek.

„A népszokás alakoskodó, jelmezes elemei hasonlóságot mutatnak a farsangi karneválokkal, azonban a rönkhúzás funkciójában és tartalmában lényegesen eltér azoktól. Alapvető vonása, hogy nem ismétlődik évről évre, és a formája is kötött, lényegében egy paródia, az igazi lakodalmak paródiája. Csak abban az esztendőben kerülhet rá sor, amikor kisebb falvakban egész évben, nagyobb, népesebb helyeken farsangi időszakban az adott településen házasság nem köttetett. Központi és állandó kelléke egy hatalmas fenyőtörzs, amelyet lakodalmas ruhába öltözött fiatalok húznak végig a településen, maskarába öltözött násznép kíséretében. A szokás funkciója az, hogy azokat a fiatalokat, akik már elérték a megfelelő kort, és mégsem házasodtak meg, tréfásan figyelmeztessék ebbéli kötelezettségükre.”

(Dr. Vehrer Adél)

Az idei rendezvényre is népes látogató érkezett. Nem csak magyarok voltak kíváncsiak a szórakoztató ceremóniára, hanem Ausztriából és Szlovéniából is sokan érkeztek, hogy magukra öltve a mosolyokat csalogató maskaráikat, részesei legyenek ennek a feledhetetlen élményt nyújtó mulatságnak.

A felvonulást rendőrautó vezette fel, hátrébb pedig a Csörötneki Polgárőr Egyesület szolgálati autója kísérte. Eközben a bekötő utaknál is polgárőrök és rendőrök biztosították a menet útvonalát. A 12 órától 17 óráig tartó szolgálati idő alatt – a csörötneki egyesületen kívül, akik öt fővel voltak jelen – a Táplánszentkereszti Polgárőr Egyesület öt tagja segítette a résztvevők biztonságos és önfeledt szórakozását.

Fotó: Bana Ferenc, Sinka Imre, Szendi Péter

Bővebb képgalériák a rendezvényről: https://www.facebook.com/vendvidek/