Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Bűnmegelőzési lakossági fórum Rönökön

Bűnmegelőzési lakossági fórum Rönökön

Május első hétfőjén újra bűnmegelőzési lakossági fórumra várta a vendégeket a Rönöki Polgárőr Egyesület.

Talán a barátságtalan időjárásnak is köszönhetően a vártnál kevesebben mutattak érdeklődést a rendezvény iránt, ám akik ott voltak, azok hasznos információkkal, néhányan ajándékkal is gazdagodva térhettek haza.

Pékó Tamás polgármester úr nyitotta meg a fórumot, majd Németh Tibor, a Rönöki Polgárőr Egyesület elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket és a rendőrség munkatársait. Ezt követően előadásában számos olyan veszélyforrásra hívta fel a figyelmet, amelyek a régi időkben nem voltak jellemzően jelen a bűncselekmények közt, ám mára egyre nagyobb teret hódítanak és rengeteg áldozatot szednek ország szerte. Mint felvezetőjében elmondta:

„Régen a kis falvakban az számított bűncselekménynek, ha néha elloptak pár háztáji jószágot, esetleg eszközt, vagy a helyi kocsmában elcsattant két pofon. Mára viszont ezek már alig jellemzők, hisz a technika és a világ fejlődésének velejárójaként a helyüket átvették a trükkös csalások, az emberek segítőkészségét, jóhiszeműségét vagy épp félelmeit kihasználó bűncselekmények.”

Beszélt a leggyakoribb bűnelkövetési formákról, mint például a különböző indokokkal a lakásba bekéredzkedő idegenekről, akik bejutva már ritkán távoznak üres kézzel, vagy a hivatásos szerv, illetve szolgáltató munkatársának magát kiadó bűnelkövetőkről. De szó esett a telefonon vagy interneten keresztül történő átverésekről és a silány minőségű termékeiket kínálókról is. Előadása második részében hasznos mobiltelefon applikációkra hívta fel a megjelentek figyelmét, amelyek használata hasznos lehet akár utazásaik, közlekedésük során, vagy segítségükkel lakásuk biztonsági helyzetét is felmérhetik, illetve tájékoztatást kaphatnak mit tehetnek annak érdekében, hogy a betörési szándékkal érkezők akciója sikertelen maradjon.

Elnök úrtól Varga Sándor r.alezredes, a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa vette át a szót. Ő olyan bűnesetekre hívta fel a figyelmet, amikről ritkábban hallani a híradásokban, de sokszor előfordulnak. Beszélt az olyan típusú bűncselekményekről, ahol az emberek betegségtől való félelmét használják ki az elkövetők. Hamis diagnózisok felállítása után drága eszközöket, készítményeket vásároltatnak a megrémített áldozatokkal. Szó esett az interneten keresztüli társkapcsolati ismeretségkötésekről is, melynek során az áldozat bizalmába való férkőzés után, valamilyen magát megsajnáltató indokkal pénzt csikarnak ki az érzelmileg addigra befolyásolt emberektől. Mint ahogy felhívta a figyelmet a különféle munkálatokat kínáló –ablakcsere, csatorna, tetőjavítás- „szakemberekre”, akik a munkájuk előlegeként felvett összegekkel köddé válnak. A lakásokba való illetéktelen behatolások megelőzésére nem csak tanácsokat adott és ajánlott eszközöket, de egy magával hozott riasztóval ellátott nyílászáró ék működését szemléltette is a helyszínen, mely eszközből előadása végén- a kérdéseire helyesen válaszolók – kaptak is egyet ajándékba.

Dombóvári Gergő r. főtörzsőrmester, a település körzeti megbízottja a kistérségre jellemző bűnelkövetési fajtákra hívta fel a figyelmet, adott tájékoztatást a település és annak környezetének bűnügyi fertőzöttségéről. Elmondása szerint a kerékpárlopások jelentenek sok problémát a környéken, főként a nem megfelelő zárszerkezetek használata és a kerékpárok azonosító adatainak hiánya miatt. Valamint beszélt a Szent Imre templom aggályos biztonsági felszereltségéről, amiknek köszönhetően évente többször is előfordul lopás, betörés az épületbe.

A rendezvény zárása előtt polgármester úr megköszönte a település vezetése és a rendőrség közt évek óta fennálló jó kapcsolatot, majd röviden tájékoztatta a jelenlévőket a már folyó, illetve a hamarosan elkezdődő nagyobb beruházásokról, amiket a településen végeznek.