Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rendőrségi Hírek

A rendőrség és a polgárőrség összefogása a balesetmentes húsvétért

A rendőrség és a polgárőrség összefogása a balesetmentes húsvétért

Idén nem az ittas vezetők közúti ellenőrzésén van a fő hangsúly, hanem a megelőzésen, a lakosság tájékoztatásán és támogatásán abban, hogy felelősségteljesen ünnepeljenek Húsvétkor – derült ki az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) mai budapesti sajtótájékoztatóján. Óberling József r. ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, illetve Pausz Ferenc, az Országos Polgárőr Szövetség közlekedési alelnöke a két szervezet húsvéti időszakkal kapcsolatos közös stratégiáját mutatta be.

A tapasztalatok alapján ünnepekkor az átlagosnál gyakoribb jelenség az ittas vezetés, a rendőrség pedig évről évre arra törekszik, hogy változást érjen el ebben a kockázatos gépjárművezetői attitűdben.

„A 2016-os évben rendhagyó módon az ünnepek alatti rendőri feladatok ellátása a rendőrség intézkedési kultúraváltása jegyében történik majd” – tájékoztatta Óberling József r. alezredes a sajtó megjelent képviselőit, majd kifejtette, hogy az új szemlélet fő irányultságai közé tartozik a forgalom segítése és az aktív kommunikáció a megelőzés érdekében. A cél az országosan fokozott közúti ellenőrzés helyett a széleskörű társadalmi együttműködés megteremtése az ünnepek alatti biztonságos közlekedés érdekében, de az ellenőrzések természetesen nem maradnak el teljes mértékben. Sőt, a kerékpárosokra mint az egyetlen olyan közúthasználói csoportra, ahol a jogszabály – bizonyos keretek között – engedélyezi  az alkohol fogyasztása utáni közlekedést, külön figyelmet fordítanak: biciklis rendőrök és polgárőrök ügyelnek majd a kerékpárosok biztonságos közlekedésére, illetve szükség esetén fel is hívják a figyelmüket a kötelező és ajánlott felszerelés használatának, valamint a jó láthatóság biztosításának fontosságára.

A korábbi évek baleseti adatai vonatkozásában Óberling József elmondta, hogy a 2014-es ünnepi hosszú hétvégén 101 személysérüléses és ebből 1 halálos baleset következett be, 2015-ben pedig már csak 75, bár ketten is életüket vesztették a hosszú hétvégén. Az ittas vezetés tekintetében egyébként hazánk javuló pályára állt, a korábbi 14–15%-ról 2015-re 9,5%-ra sikerült csökkenteni az ittasan okozott közúti balesetek számát, de ez az arány még így is kimagasló az Európai Unió átlagához képest. Óberling József kiemelte továbbá azt is, hogy az alkohol legnagyobb veszélyét annak előre meg nem becsülhető hatása jelenti – ezért nincs „pardon” az ittas gépjárművezetők számára.

Az Országos Polgárőr Szövetség képviseletében felszólaló Pausz Ferenc elsőként az alkoholnak a szervezetre gyakorolt hatásait elemezte, hangsúlyozva, hogy ezek közül a legveszélyesebb a látótér beszűkülése, amely felett az alkoholt fogyasztónak abszolút semmilyen befolyása nincsen, és e tünet rossz látási viszonyok mellett még kritikusabbá válik. „Az OPSZ abban próbál segíteni, hogy az ünnep ünnep maradjon” – mondta a polgárőrség közlekedési alelnöke, hangsúlyozva, hogy a húsvéti kampány lényege a kulturált alkoholfogyasztásnak és az ittas vezetés kerülésének, azaz a megelőzésnek az elősegítése. Ennek érdekében az OPSZ kétféle szórólapot is készített, amelyet országszerte terjesztenek a gépjárművezetők körében. A kisebbik szórólap az alkohol hatásairól és hozzávetőleg lebomlási idejéről nyújt tájékoztatást, a nagyobb szórólaphoz pedig egy egyszer használatos alkoholszonda is tartozik, amellyel a gépjárművezető könnyűszerrel megállapíthatja, hogy vezetésre alkalmas állapotban van-e.

Váczi Vincent

Milyen hatásokat gyakorolhat az alkohol a szervezetre?

  • A reakcióidő csökkenése
  • A perifériás látás és a látás minőségének romlása
  • A sebesség- és a távolságbecslés romlása
  • Figyelmi problémák
  • Mozgáskoordinációs zavarok
  • A járművezetéshez szükséges kéz- és lábmozgások összehangolásának nehézségei
  • Veszélyérzet csökkenése
  • A döntési és végrehajtási folyamatok elégtelensége
  • Elhamarkodottság, könnyelműség
  • Agresszív közlekedői magatartás