Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Fantasztikus pillanatok az Országos Polgárőr Napon

Fantasztikus pillanatok az Országos Polgárőr Napon

Személy szerint büszke vagyok arra, hogy a polgárőrség tagja lehetek! - mondta el köszöntő beszédében dr. Túrós András, az OPSZ elnöke Mórahalmon, az Országos Polgárőr Napon, amely számos meglepetést és fantasztikus programokat tartogatott a kilátogató 2500 vendégnek.

A rendezvényre az ország minden pontjáról érkeztek a polgárőrök és a meghívott vendégek. A jelenleg érvényben lévő szabályok figyelembevételével összesen 2500 vendég lehetett részese ennek a különleges eseménynek a Futó-Dobó Lovasközpontban.

 

- Köszöntök minden megjelent vendéget, a város barátait itt Mórahalmon, az Országos Polgárőr Napon – mondta el az esemény megnyitóján Nógrádi Zoltán, a település polgármestere. - Azok, akik itt ülnek körülöttem, azok nap, mint nap önkéntesen vállalnak felelősséget a mindennapjainkért, ünnepeinkért, nappal és éjjel egyaránt. Olyan közösséget alkotnak, amellyel az egész nemzet értékeit növelik - tetteik, munkájuk által társadalmunk alappilléreivé váltak. Akik itt ülnek ma, többek mindenkinél, akik hivatásrendi szolgálatot látnak el. Kérem, maradjanak olyan erősek, mint amilyenek eddig voltak, és amilyennek mutatták magukat, mert a félelem nem lehet jelen az ország egyetlen részén sem. Becsüljék meg magukat, mert a társadalom is megbecsüli, értékeli önöket, amit tesznek. Arra kérem önöket, hogy érezzék ennek a városnak a tiszteletét, amely most vendégül látja önöket – hangoztatta köszöntőjében a településvezető, amelyet követően Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a köszöntőlevelét tolmácsolták a megjelenteknek.


„Tisztelt Polgárőrök! Alig van a haza szolgálatának önzetlenebb módja, mint amikor valaki saját döntése szerint, saját idejéből, mindenféle anyagi ellentételezés nélkül védi honfitársai biztonságát. Harminc éve még alacsony volt a bizalom az emberekben a rendvédelmi szervezetek iránt. Az apró helyi egyesületekből országos mozgalommá növekedő Polgárőrségnek azonban sikerült bizonyítania, hogy önök nem csak a saját településükön élők biztonságára tudnak vigyázni, de ha a szükség úgy hozza, megállják a helyüket az országos szintű védekezésben és a kárelhárításban is. 2011-ben Magyarország Kormánya munkájuk elismeréseként terjesztette be a Polgárőrségről és a polgárőri tevékenységről szóló törvényt, valamint nyilvánította június 27ét a Polgárőr szolgálat napjává – írta levelében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.


A különleges momentumot követően Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára köszöntötte a polgárőröket nem csak saját, de dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere nevében is.

- A Polgárőrség az elmúlt 30 évben nagy utat tett meg, a kezdeti nehézségeket szisztematikus munkával leküzdötte. Napjainkban Magyarország polgárai által elismert, nélkülözhetetlen tevékenységet végez a Polgárőrség. A szervezet sikeres, egyesületei motiváltak – mondta az államtitkár, aki kiemelte, hogy a kormány támogatása is egyre mérvadóbb, az utóbbi években már meghaladta az egymilliárd forintot, amely az idén újabb százmillióval, a 2022-es évben 200 millióval egészül majd ki.

- Ma Magyarország egyetlen pontján sincs közbiztonsági deficit, nincs olyan terület, amelyre a rendőrség nem mer bemenni intézkedni. Ilyen nincs és a jövőben sem lesz, erről biztosíthatom önöket! – szögezte le határozottan, majd hozzátette, ennek a sikernek az egyik megalapozója, mozgatórugója, a jelenlegi helyzet fenntartója a Polgárőrség.


A rendhagyó pillanatok és megindító gondolatok sora ezzel nem ért véget, hiszen a megnyitó folytatásában négy alapító tag – Cseh István, Csóra György, Markos György, Márton Zoltán - jelent meg az emelvényen, ahol dr. Túrós András, az OPSZ elnöke kezdte meg beszédét.


- A polgárőrség, mint szervezet, az elmúlt 30 évben folyamatosan fejlődött. 2011-től a polgárőrség az aranykorát éli – mondta el ünnepi beszédében dr. Túrós András. - Ekkor született meg a polgárőr törvény, amely jogilag megalapozta a Polgárőrség működését, biztosította fejlődését. Kiszámítható lett a költségvetés, megkezdődött az egyesületek technikai fejlesztése, amelyet követően több száz gépkocsival, motorkerékpárokkal, kerékpárokkal gazdagodott a járműpark. Fejlődött a technikai háttér, többek között a polgárőrök EDR rádióval is fel vannak szerelve. Az OPSZ stratégiai partnere lett a Kormány, a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium a Rendőrség, a Katasztrófavédelem, az Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Közút és a Magyar Posta is. Ezek után nem véletlen, hogy a polgárőrség egyre nagyobb szerepet vállal az állami és rendészeti bűnmegelőzési feladatokból. Közreműködtünk a szétesett közbiztonság megszilárdításában, segítettünk a bűnözési hullám megállításában. Országos hírűek lettek a programjaink, mint a kistelepülések biztonsága, az idős emberek védelmének a programja, valamint a 300x100-as közbiztonsági program. De ott voltak a polgárőreink a nagy árvizeknél, katasztrófahelyzeteknél, és egy új arcát mutatta meg a pandémia alatt. Nyugodtan kijelenthetem, minden alkalommal jelesre vizsgáztak. 2018-ban új fogalom született, a szociális polgárőrség. Polgárőr szociális hálózatok alakultak ki, segítve a lakosságot a vírushelyzet idején. Egy szóval büszkén ünnepelhet a Polgárőrség! Ez a szervezt a haza védelmének és biztonságának legfontosabb civil záloga. Szívből köszöntöm a polgárőröket, a rendőrséget, hogy 30 éven át segítette munkánkat. Személy szerint büszke vagyok arra, hogy a polgárőrség tagja lehetek! – zárta szavait dr. Túrós András.


Ezt követően szövetség elnöke a megjelent négy alapító tagnak átadott egy-egy 30 éves emlékérmet.

A köszöntők során Sándor Zsolt honvéd vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának a helyettese folytatta. Megköszönte a polgárőröknek azt a munkát, amelynek köszönhetően minden nap biztonságban térhetnek haza otthonaikba az emberek, illetve azt, hogy a Polgárőrség egy olyan alternatívát kínál a jövő nemzedékének, amely mindenkori társadalmi értékeket képvisel.

A lovasszínház csarnokában fiatal polgárőrök is jelen voltak, hiszen a rendezvény során ünnepélyes keretek között polgárőr esküt tettek.

Az Országos Polgárőr Nap lehetőséget biztosított arra, hogy a kiemelkedő munkát végző polgárőröket, valamint az OPSZ együttműködőinek munkáját elismerjék.

A megnyitót követően színes programok várták a vendégeket, többek között kutyás és lovas bemutatók, koncertek, kiállítások. Az érdeklődők így megismerkedhettek a legújabb technikai eszközökkel, a polgárőrök szolgálati járműveivel. Számos egyesület főzéssel is kedveskedett a polgárőrtársaknak.

szöveg: Erdős Csaba
fotó: Sebestyén Jenő



A képgaléria megtekintéséhez kattintson a fotóra!

Hangulatjelentést és érdekes cikkeket az Országos Polgárőr Napról a Polgárőr Magazin következő számában olvashat!