Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rövid hírek

30 éves a Vasegerszegi Polgárőr Egyesület

30 éves a Vasegerszegi Polgárőr Egyesület

Nagyszabású ünnepségre került sor Vasegerszegen: harmincadik évfordulóját ünnepelte a helyi Polgárőr Egyesület.  Az esemény méltó módon tisztelgett azok előtt, akik önzetlenül szolgálják a közösséget és folyamatosan biztosítják a helyi lakosok nyugalmát és biztonságát.

A megnyitó ünnepségen köszöntő beszédet mondott Könczöl János, a Vasegerszegi Polgárőr Egyesület elnöke, melyben méltatta a polgárőrök kitartását, bátorságát és elkötelezettségét.

Az önkéntes, ingyenes közösségi munka, az egyén társadalmi felelősség vállalása az ember, a lakosság, és a települések biztonságáért a legnemesebb cselekedetek közé tartozik. 
Magyarországon polgárőrség nélkül nincs közbiztonság, nincs bűnmegelőzés – fogalmazott majd megköszönte társainak a harminc éve tartó szolgálatot. 
A jubileumi ünnepség meghívottjai között szerepelt Németh József polgármester, Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Bedi Ákos, a Vas Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke is.

Vasegerszeg polgármestere szintén köszönetet mondott a polgárőröknek a településen végzett áldozatos munkájukért.

Ágh Péter államtitkár beszédében kiemelte: a polgárőrök saját szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy tegyenek másokért, ezt ő is megköszönte az egész település nevében a jelenlévő polgárőröknek.
Úgy fogalmazott: mindannyian példát vehetünk róluk. 

Bedi Ákos, a Vas Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke érdekes adatokat osztott meg a jelenlévőkkel, melyek remekül tükrözik milyen mértékű munkát látnak el országos és vasi szinten a polgárőrök. - Több mint 1800 településen, több mint 2000 egyesületben, több mint 67 ezer polgárőr tevékenykedik ma. Ebből Vas Vármegyében 70 egyesületben összesen 2200 polgárőr lát el közösségi munkát. Országos szinten majdnem 10 millió szolgálati óra a mérleg egy évben, ez Vasban körülbelül 390 ezer óra – mondta az elnök. 

Mindezek után Darabosné Karba Katalin r. őrnagy kiberbiztonsági és bűnmegelőzési előadást tartott a jelenlévőknek, amely hasznos tanácsokkal szolgált a mindennapi élet veszélyeinek elkerülésére.

Ezt követően díjak átadására került sor, a jelenleg aktív és tagdíjat fizetők részesültek elismerésben és meghívásban a vezetőség döntése értelmében. 
Az egyesület köszöni mindenkinek, akik a 30 év alatt több vagy kevesebb ideig szolgálatot vállaltak a településen. Az ünnepséget egy állófogadás zárta, ahol az egybegyűlteknek alkalmuk nyílt személyesen is gratulálni a díjazottaknak, valamint megosztani egymással emlékeiket és tapasztalataikat. A délutáni programok már a családoknak és gyerekeknek szóltak. 15 órakor kezdődött a közlekedésbiztonsági verseny, amely során a legkisebbek játékos formában sajátíthatták el a biztonságos közlekedés alapjait. 17 órától a tűzoltóautó bemutató és a habparty aratott hatalmas sikert. 

A rendezvény során a gyerekeket légvár, trambulin és különféle kültéri játékok várták. A résztvevők süteményekkel, italokkal és jégkrémmel frissíthették fel magukat a büfében. Az estét a 19 órakor kezdődő retro disco zárta, ahol DJ Szidoly szolgáltatta a régi zenék kavalkádját.

Forrás: Vaol.hu
Képek: Varga Miklós -VVMPSZ

Az ünnepség alkalmából egy saját készítésű verset adott elő a 10 éves ifj. Könczöl János "ifjú polgárőrjelölt".
Könczöl János: Ha nagy leszek én is polgárőr leszek

Este, mikor elcsendesedik a falunk,
a fáradt dolgos kezek lassan elpihennek,
Forgalom is alig-alig van már
jelezvén eljött az éjszaka ránk.

A polgárőrök feladata csak most kezdődik
Járják az utcákat lámpával végig.
Vigyáznak rám és a falu népére,
Mert ők sem vágynak másra csak békére.

Szolgálatuk nem csak éjszaka van ám,
Nappal is nyitott szemmel figyelik a határt.
Gyanús dolgokat mindig jelentik,
Ezzel a nyugalmat megteremtik.

Ha ünnepe van a falunak
Olyankor sem pihennek ők,
Ha kell egész nap szolgálatban állnak,
Hogy megőrizzék rendezvény nyugalmát.

Olykor ritkán baleset is előfordul,
A polgárőr ilyenkor is önzetlenül indul.
A rendőrökkel együttműködik
és mindenki rendben hazaérkezik.

Pénzt ezért ők nem kapnak,
mégis mindent megoldanak.
Munka után mellényt kapnak
és kezdődhet az önkéntes feladat.

A polgárőrök szeretik a falujukat
és szeretik biztonságban tudni a lakókat.
Megvédeni a település minden értékét,
Nyugalomban, békességben tölteni idejét.

A családjában fontos a nevelés,
Tanítani a gyermekének a segítést.
„Ha nagy leszek én is polgárőr leszek”
mondom ezt én is sokszor,
Most is apával kimegyek szolgálatba olykor.