Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megyei szövetség hírei

Az illegális hulladéklerakók felszámolása a cél

Az illegális hulladéklerakók felszámolása a cél

A kormány felkérése alapján az Országos Polgárőr Szövetség idén részt vesz az illegális hulladéklerakó helyek felderítésében. Az Energiaügyi Minisztérium a felmerülő költségek fedezésére 200 millió forinttal támogatja az ezer egyesület részvételével végrehajtandó program végrehajtását.

 

2024.április 22-én a Vas vármegyei polgárőrök Halogy község közösségi házában gyülekeztek a program indításának apropóján. A programot Bedi Ákos a Vas Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg.

 

Beszédében kiemelte, hogy fontos a környezetünk védelme. Sajnos, az illegálisan lerakott és sok esetben veszélyes hulladékok gyakran jelennek meg a lakott területek külterületein, vagy pedig fokozottan védett természetvédelmi területeken. Ezek felderítése, dokumentálása és mentesítése egy nagyon komoly és összetett feladat.

 

A programban a polgárőrség elsődleges feladata az ilyen hulladéklerakó helyek felderítése, dokumentálása és bejelentése. Ugyanakkor több egyesület önállóan, vagy valamilyen helyi szervezettel közösen a mentesítésben is ki veszi a részét.

 

Amennyiben járőrszolgálat közben találkoznak illegálisan lerakott hulladékkal, azokat fotókkal, GPS koordinátákkal jelentik a helyi jegyzőnek, illetve a Hulladék Radar applikáción keresztül is bejelentést tudnak tenni. Az appon bejelentett helyszínek az arra illetékes hatósághoz kerülnek és a mentesítést lényegesen felgyorsíthatja.

 

A közel hatvan önkéntes a megnyitó után az Őrségi Nemzeti Park munkatársaival Halogy község melletti erdős részre vonult, ahol egy nagyobb területet mentesítettek a hulladéktól. A polgárőrök mint egy százhúsz zsák szemetet szedtek össze. A háztartási hulladékon át autóalkatrészekig, sajnos, sok mindennel találkoztak.

 

A Vas Vármegyei Polgárőr Szövetség köszönetét fejezi ki a programindító rendezvényen részt vett polgárőröknek és a polgárőr egyesületeknek, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának, illetve Halogy Község Önkormányzatának.


Fotó: Németh Tibor