Megyei szövetség hírei

Tisztújító küldött közgyűlést tartott a Vas Megyei Polgárőr Szövetség

Tisztújító küldött közgyűlést tartott a Vas Megyei Polgárőr Szövetség

A Covid-19 járvány miatt fokozott biztonsági intézkedések közt zajlott a Vas Megyei Polgárőr Szövetség Tisztújító Közgyűlése. A küldöttek és vendégek a Szombathelyi Rendőrkapitányságra testhőmérséklet ellenőrzés után, illetve maszkban léphettek be, de kézfertőtlenítő is biztosítva volt számukra.

A közgyűlés napirendi pontjainak ismertetése után dr. Hende Csaba az Országgyűlés törvényalkotásáért felelős alelnöke, országgyűlési képviselő lépett a pódiumra. Beszédében kitért a COVID helyzetre és arra, hogy az önkénteseknek a védekezésben nagyon fontos szerepük van.  Köszönetet mondott mindazon szervezeteknek, akik folyamatosan dolgoznak a járvány elleni védekezésben. Kiemelte, hogy a polgárőrök kimagasló óraszámban járulnak és járultak hozzá a járvánnyal szembeni küzdelemhez.

Kitüntetések átadása következett, majd Bedi Ákos a VMPSZ elnöke tartotta meg köszöntőjét, illetve a megye 2019 évi beszámolóját.

„Ebben az évben rengeteg új fogalmat tanulhattunk COVID-19, karantén, rendeleti kormányzás és sorolhatnám.”

Gondolt itt elnök úr arra, hogy a küldött közgyűlést csak most sikerült megrendezni, mivel ez idáig a korlátozások miatt nem volt rá lehetőség. A veszélyhelyzet feloldását követően minden egyesületnek kilencven nap áll rendelkezésére, hogy megtartsa éves közgyűlését. Ennek szem előtt tartásával került megrendezésre a mai napon a VMPSZ közgyűlése. Országos szinten kétmillió járványügyi szolgálat került végrehajtásra a veszélyhelyzet miatt. A hivatásos szerveknél az állomány tagjai esküt tesznek, hogy akár életük kockáztatásával is megvédik a hazát és annak lakosait. A polgárőrök fogadalmat tesznek, mikor vállalják a polgárőri feladatok ellátását, amelyben ilyen kitételek nincsenek. Ennek ellenére a polgárőrök nagyon magas óraszámmal álltak helyt a járványügyi védekezés során. Érettségi vizsgák rendjének, valamint Országos, reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálat biztosításában segítettek. Karantén idején folyamatosan járták az utcákat, ellenőrizték a köztereket, középületeket, illetve rengeteg karitatív tevékenységgel járultak hozzá az otthonmaradók mindennapi szükségleteinek beszerzéséhez. Közreműködtek idősek otthonának fertőtlenítésében és lezárt határátkelő helyek ellenőrzésében is.

Elnök úr kitért a 2019. évi főbb eseményekre is. A Körmenden megrendezett jelzőőri oktatásra, a három megyére kiterjedő – Zala, Veszprém és Vas megye -, a megye határok településein összevont reprezentatív célú polgárőr szolgálatára. Részt vettek a megyei polgárőrök a TFA Hungary Bük településen megrendezett tűzoltóverseny biztosításában. Megrendezésre került a megyei polgárőr nap, a Claudius Polgárőr Egyesület 15 évfordulóját ünnepelve. Kiemelte a VMPSZ Kommunikációs Csoport tevékenységét. A III. Nyugat-magyarországi Kommunikációs Fórum talán egyik legelismerőbb vonzata az volt, hogy 2020. február 21-én az Országos Polgárőr Szövetség ennek mintájára rendezte meg az I. Országos Kommunikációs Fórumot, ahol Vas megye kiemelt meghívottként volt jelen.

A gazdasági és felügyelő bizottsági beszámolók után a közgyűlés a Csepregi Polgárőr Egyesület VMPSZ-ből történő kizárásáról döntött. A Csepregi Polgárőr Egyesület OPSZ tanúsítványát az Országos Polgárőr Szövetség már korábban visszavonta, illetve a Vas Megyei Rendőr – főkapitányság is felbontotta az egyesülettel az együttműködési megállapodást, ezért a ma egyhangúlag megszavazott VMPSZ tagság megvonás már csak formalitás volt.

Mindezek után a VMPSZ elnökének, elnökségének és a felügyelő bizottságnak a megválasztása következett.