Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Kötetlen beszélgetés szolgálat után, a szolgálatról

Kötetlen beszélgetés szolgálat után, a szolgálatról

Látogatás egy elismerésben részesült polgárőr társunknál! Kötetlen beszélgetés szolgálat után, a szolgálatról! 

Kovács István polgárőr társunkat látogattuk meg Rábasömjéni otthonában. Ha megengeded István pár kérdést szeretnék feltenni. Mennyi idős is voltál, amikor beléptél a polgárőrségbe, és mióta is vagy tagja az egyesületünknek?

Hatvanhét évesen léptem be a Sárvár Város Polgárőr Egyesületbe. Hét éve vagyok polgárőr.

Hatvanhét évesen! Ehhez külön gratulálok! Bebizonyítottad, hogy soha semmihez nincs késő, bármibe belekezdhetünk csak akarni kell! Úgy gondoltuk mi lepünk meg tégedet a látogatásunkkal, de most neked sikerült ez. Hetvennégy évesen a fiatalokat meghazudtoló módon tevékenykedsz!

Mi volt az-az ok, ha volt ilyen, ami erre a döntésre sarkalt tégedet? Voltak előzményei ennek a lépésednek? 

Tudod és ezt le is írhatod, hogy olyan szervezetbe kell belépni, ahol jól is érzed magad. Tudod teljesíteni az elvárásokat. Tulajdonképpen ezért léptem be, úgy gondoltam itt hasznos munkát végezhetek, a közösség számára.

Hogyan teltek a kezdeti időszakok, mondanál erről pár szót? 

Bemutattak a közgyűlésen, a tagság megszavazta a bizalmat, amit ez úton is köszönök. Aztán természetesen mint mindenki másnak vizsgáznom kellett, majd el is kezdtem szolgálatba járni, hát ennyi.

Milyen érzéseket váltott ki belőled az elismerés? Milyen díjat is kaptál nem is olyan régen?

Kiváló Polgárőr Munkáért elismerést vehettem át a VMPSZ megyei közgyűlésén, Bedi Ákostól a Vas Megyei Polgárőr Szövetség Elnökétől.

Nagyon jó érzés volt,  Vas Megye vezetői és az OPSZ elnökhelyettese előtt átvenni az elismerést. Őszintén mondom nem számítottam rá, nagyon meglepődtem!

Mint hét éve aktív polgárőr, mi a véleményed, szükség van a mi tevékenységünkre, a munkánkra?

Úgy gondolom, és meg vagyok róla győződve, hogy több lenne a bűnesetek száma, ha mi nem tevékenykednénk a megyébe és az ország minden területén polgárőrtársainkkal, szorosan együttműködve a rendőrséggel. Így azonban kevesebb a probléma és nagyobb a közbiztonság, itt nálunk is, hiszen Dr. Tiborcz János, r. dandártábornok Úr, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya,is azt mondta az ünnepi beszédében, hogy a jó együttműködésnek köszönhetően kevesebb a bűneset.

Történt olyan esemény eddigi évek alatt szolgálati idődben, ami emlékezetes maradt a számodra?

Több dolgot is mondhatnék. Lopások felderítésében, eltűnt személy felkutatásában is részt vettem. Volt egy eset, amikor hát fiatalok jogosítvány nélkül, műszaki nélkül, rendszámtábla nélkül, személyautóval, nagy sebességgel szórakozásból autóztak. Mi pedig három autóval bekerítettük őket, hívtuk a rendőröket és biztosítottuk a helyszínt.

Ezek az események, de leginkább az utolsó komoly csapatmunkát igényeltek.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak felnőtteknek, akik polgárőrök kívánnak lenni, akár itt a városban, vagy az ország bármely pontján?

Lépjenek be bátran a polgárőrségbe, becsülettel végezzék ott a feladatukat, ezzel is segítve a rendőrség munkáját, a bűncselekmények felderítését. Magánéletüket példásan éljék, mert a példamutatás a legjobb tanítás. Legyenek mindig tettre készek, mindig gondoljanak arra, hogy egy nagy család tagjai!

Aki hozzád hasonló módon elismerést kapott, mindenkit az egyesülete javasolt. Ez pedig azt mutatja, hogy tisztelnek, elismerik a munkádat, hogy szükség van rád!

Én ezután a beszélgetés után csak azt kívánom neked, hogy még sokáig legyél ilyen agilis, ilyen aktív, és maradjon meg az-az ifjonti hév még sokáig benned, ami most is éltet!

Most itt az asztalnál valójában hárman ülünk, ha szabad így megfogalmaznom, a jelen és a jövő, abban az értelemben mindenképp, hogy egy most csatlakozott polgárőr, Varga Miklós is köztünk van.

Miklós mi a véleményed az elhangzottakról?

Amit István elmondott, azzal egyetértek természetesen. Meglepett, hogy mennyi idős volt, amikor csatlakozott az egyesülethez. Én negyven évesen léptem be, pár hete, hogy pontos legyek.

Azonban amikor ilyen példát látok magam előtt, érzem, hogy jól döntöttem!

Számodra is készültem pár kérdéssel, ha megengeded most fel is tenném őket, ugyanis meggyőződésem, hogy ennél jobb alkalom nem adódik!

 A Sárvár Város Polgárőr Egyesület újoncot avatott, első alkalommal volt szolgálatban Varga Miklós polgárőrtársunk!

Mikor érlelődött meg benned az-az elképzelés, hogy hozzánk csatlakozol? 

Már régóta gondolkodtam rajta, és te is sokat beszéltél a polgárőrség életéről.

– Ez így van, és bíztam is abban, hogy belépsz hozzánk, ugyanis minden egyesületnek szüksége van frissítésekre, olyan emberekre, akik változást is hoznak egyúttal.

– Te mit gondolsz, mit tudsz hozzátenni az egyesület munkájához?

Tapasztalom, hogy változik a világunk, és ez sok esetben nem a jó irány. Úgy érzem, hogy van mit tenni, van munkánk a jó irányba történő változás érdekében, és ehhez a magam módján hozzá tudok tenni.

Ezek komoly szavak, és egy életen át tartó  feladat a megvalósítása.

Igen és ez azt is mutatja, hogy amit elkezdek, azt végig is csinálom.

Így van ezt tapasztaltam és azt is, hogy nagyon segítőkész vagy, nemrég éppen egy bicikliről lesett kosarat segítettél visszaerősíteni a hölgynek, aki bajba jutott a kereszteződésben 

Csak a dolgomat végeztem!

Valóban így van, de hiszen ezért is végezzük a munkánkat. Milyen első benyomásaid vannak?

A baráti lékkört emelném ki, olyan helyen lehet maradandót alkotni, ahol a bajtársiasság jelen van. Nem a széthúzás, hanem az összetartás a jellemző. Az egység fontos, de az egyén is tudjon érvényesülni.

Jól megfogalmaztad a lényeget!  

A munkám során is ezt vallom, naponta sok-sok emberrel találkozom az üzletben, ahol dolgozom, és csak úgy tudunk a vevőkkel megfelelő módon foglalkozni, ha jó a csapat. Ha az adott közegben jó a kollektíva, akkor a munka is és a légkör is jobb.

Követtem a mai szolgálat alatt, hogy te mit és hogyan teszel, ha például valami szabálytalanságot látsz kultúráltam, de megfelelő formában felhívod a figyelmét az állampolgárnak. Ez jó dolog, mert adott esetben bizony nagyobb probléma előzhető meg általa.

Most így a szolgálat végén összegeznéd a tapasztalataidat? 

Szolgálat megkezdésekor bementünk a rendőrségre.

A rendőr-kapitányságon, az ügyeletes tájékoztatott bennünket és átadta a kulcsokat. Te pedig beírtál bennünket a naplóba, és ezáltal a járőrözés ideéig még általános biztosítás is van rajtunk, ami védelmet is jelent számunkra! A rendőrséggel az együttműködést fontosnak tartom, mert tulajdonképpen az ő munkájukat is megkönnyítjük azzal, hogy járőrözünk.

Bejelentkeztünk a 112-re, ezáltal elérhetővé váltunk, ha olyan esemény történik, amihez segítséget tudunk nyújtani.

Érdekes tapasztalat, az is, hogy ahol megjelentünk, egyszerre tudták az állampolgárok hogyan kell közlekedni, ezt eddig csak kívülről láttam de teljesen más így. Felkerestük azokat a helyeket, településen belül és kívül is, ahol fontos a jelenlétünk, és ahol benyomásom szerint örültek nekünk. Nagyon más a tapasztalatom, amit szereztem a mai napon, mint amire gondoltam, vagy számítottam.

Még annyit tennék hozzá és ne értsd félre, de jó volt egy „öreg rókával” kimenni szolgálatba, és nagyon érdekes az is, hogy egy teljesen más oldaladról ismertelek meg, annak ellenére, hogy jó pár éve barátok vagyunk!

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy köszöntelek a Sárvár Város Polgárőr Egyesületben! 

Nagyon köszönöm, mindkét beszélgetőtársamnak,

Kovács Istvánnak, Varga Miklósnak, hogy megosztották gondolataikat velem!


 Horváth Ferenc