Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Elvárásom, hogy mindenki oltakozzon

Elvárásom, hogy mindenki oltakozzon

Sajnálatos módon, jó hírekkel nem szolgálhatok, hiszen a koronavírus a polgárőreink között is megjelent. Annak ellenére, hogy nagyon szerettük volna, ha a polgárőrök soron kívül kaphatnak oltást, ez a mai napig nem történt meg. Egyre többen fertőződnek meg, egyre több az áldozatunk és egyre többször megyünk temetésre.

A szomorú események ellenére ugyanakkor azt tapasztalom, hogy a polgárőreink sokszor az egészségüket is veszélyeztetve, a fogadalmunkhoz híven továbbra is hivatástudattal, lelkesen végzik önkéntes közösségi munkájukat. Ez a felelős hozzáállás ismét erkölcsi magaslatokba emeli a Polgárőrséget.

Az elmúlt hetekben a védelmi intézkedések szigorú betartása mellett Röszkén, Nyírbátorban, Ecséden és Sümegprágán találkoztam mintegy 40 egyesületi vezetővel, akikkel megvitattuk a Polgárőrség aktuális feladatait. A résztvevők mindenre kiterjedő tájékoztatást adtak a végzett munkájukról az egyesületek helytállásáról.

A konzultáció alapján megállapítottam, hogy az egyesületek az OPSZ iránymutatása szerint, a helyi elvárásokkal összhangban, aktívan vesznek részt a vírus elleni küzdelemben.

  • reklámozzák, népszerűsítik a védőoltásokat
  • közreműködnek az oltópontokon, szűkség szerint odaszállítják az idős, beteg embereket
  • ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását és a maszkviselést
  • örömmel hallottam, hogy a 65 év feletti polgárőreink visszatértek a szolgálatellátásba.

Végkövetkeztetésem az, hogy a Polgárőrség él, működik továbbra is és hatékonyan vesz részt a pandémia kezelésében, a karitatív munkában, illetve a közterületi szolgálatban. Úgy látom, hogy a Polgárőrség szakmai irányain, a szakmai protokollján nem kell változtatni. Viszont tisztelettel elvárom, hogy saját egészsége és családja védelme érdekében minden polgárőrtársam regisztráljon oltásra. Ma ez hazafias kötelesség, mert csak és kizárólag az oltással lehet megelőzni és legyőzni a XXI. század egészségügyi katasztrófáját.

oltakozni – oltakozni –oltakozni

Az OPSZ elnökeként én is nagyon várom, hogy megszűnjön a veszélyhelyzet, be legyen oltva az ország lakossága és visszatérjen a normális élet valamennyi településünkre.

Tájékoztatom minden Polgárőrtársamat, hogy az OPSZ elkészítette a 2020-as év szakmai beszámolóját. Az elnökségi beszámolót benyújtottuk az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsághoz. Természetesen a beszámolóban megfogalmaztuk a kéréseinket is, amely három mondatban foglalható össze:

  • Kérjük a cégautó adó felülvizsgálatát.
  • Kérjük, hogy ütemezve új formaruhával lássák el polgárőreinket.
  • Javasoljuk, hogy az önkormányzati együttműködést törvényben szabályozzák, hogy a néhány helyen kialakult anomáliák megszűnjenek.

A veszélyhelyzet megszűnése után készen állunk a szakmai programjaink indítására. A közlekedési, a külterületi, a parlagfüves és Tisztítsuk meg az országot – regionális (Békés, Baranya, Somogy, Tolna) programokról van szó.

Örömmel osztom meg Önökkel, hogy Ököritófülpösön 2021. március 2-án Erdődi György és Szabó Ádám polgárőr, Szentendrén 2021. április 7-én pedig Simonyi Zsolt polgárőr életmentésben vett részt. Részükre az OPSZ Elnöksége Életmentő Érdemérem kitüntetést adományozott.

Arról is szeretném tájékoztatni a Tisztelt Olvasókat, hogy az OPSZ együttműködési megállapodást kötött a Volánbusz Zrt-vel, így a Magyar Posta Zrt. és a Közútkezelő Zrt. után egy újabb nagy állami céggel is partneri viszonyba kerültünk. A polgárőreinktől azt várjuk, hogy a lehetőségeik szerint ellenőrizzék a Volánbusz megállóhelyeit, végállomásait, illetve külön igény szerint, alkalomszerűen lássanak el a szolgálatot a távolsági buszjáratokon is.

A mostani tájékoztató levelemben is szeretnék köszönetet mondani Belügyminiszter Úrnak, aki 2021. április 10-én 100.000 db maszkot és 50.000 db védőkesztyűt biztosított a biztonságosabb polgárőr szolgálathoz.

Befejezésül, vírusmentes egészséget és cselekvő, felelős polgárőrszolgálatot kívánok minden polgárőrtársamnak.

Budapest, 2021. április 15.

Tisztelettel:

Dr. Túrós András