Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megelőzés

Elő a jégkaparókkal!

Elő a jégkaparókkal!

Beköszöntött az az időszak, amikor a szabadban parkoló autók üvegfelületeire reggelre ráfagy a pára, vékony, jeges felületet képezve. Elindulás előtt ezt gondosan le kell takarítani!

Sajnos megszokott látvány a reggeli forgalomban, hogy autók úgy vesznek részt a közlekedésben, hogy a szélvédőjüket, üvegfelületeiket éppencsak megkapirgálta a sofőr, sietségében a tankok figyelőnyílásaihoz hasonló csíkot húzva a jeges felületen. Bizonyára abban bízva, hogy hamar felmelegszik az autó, a szélvédő is, és majd az ablaktörlővel letolja a maradékot. Pedig a kilátás nagyon fontos, már az első métereken is történhet olyan esemény, amit a sofőr az átláthatalan üvegeken át nem vesz észre.

Pedig nem nagy ügy megtisztítani indulás előtt az autó üvegeit, persze érdemes ezért 1-2 perccel korábban indulni. A hajnalban képződött jégréteg letisztítására számos eszköz áll az autósok rendelkezésére. Jégkaparók nagy választéka vásárolható, nem is beszélve a jégoldó folyadékokról. De ha valakinek nagyon nem tetszik az ilyen reggeli torna, az a szélvédő letakarásával is megúszhatja a jegesedést.

A jegesedett szélvédő letisztításnak kezdetekor érdemes a motort beindítani, a fűtést felkapcsolni és a légbefúvókat a szélvédőre irányítani. Pár perces motorüzemet követően, bár szinte kézzel nem érezni, hogy az autó szellőzőrendszere már melegebbet fúj, de megindul a leolvasztás. A vastagabb jégréteget ezeken, a szélvédő alján kialakuló olvadó pontokon a legkönnyebb megkezdeni. Ha már egyszer megindul, akkor egyre könnyebb lehúzni.

A jégkaparók erős műanyag éleit, mint az eszköz neve is mutatja, a vastag jégnél érdemes használni, a gumiélekkel a lekapart felületeket érdemes áthúzni. Ugyanis a műanyag él nem követi a szélvédő ívelését, így csíkos marad az üvegfelület, amely beülve nagyon zavarja a kilátást. A gumiéllel a nagyon vékony visszafagyó csíkok, illetve a hajnalban felfagyott vékonyabb páraréteg távolítható el hatékonyan.

Természetesen előfordulhat, hogy az autósnál épp nincs jégkaparó. Esetleg kirakta az autóból, vagy a csomagtartóban tartja, ami befagyott, vagy éppen eltört, az autós pedig sietve indulna. Ekkor jó kényszermegoldások is akadnak, például a pontgyűjtőkártyák, klubkártyák plasztiklapjaival nagyon jól el lehet távolítani a szélvédőre fagyott párát. A kártyaméretű műanyag lapok elég rugalmasak ahhoz, hogy idomuljanak a szélvédő ívéhez, és elég élesek ahhoz, hogy letolható legyen velük a jég.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a szélvédő belülről is lejegesedik. Ez olyankor szokott előfordulni, ha például a kocsi beázik, illetve, ha a belső tere nagyon elvizesedett (például télidőben a cipőkön sok havat hordtak be), és a bezárt kocsiban így magas lett a páratartalom. Mivel az üvegek lehűlnek, a pára azokon csapódik le. Fagypont körül, vagy alatt így a lecsapódott pára ráfagy belülről is az üvegre. Ennek az eltávolítása macerás, de fontos. Teljesen jó erre a feladatra a fent említett pontgyűjtőkártya, vagy kiselejtezett bankkártya – az éleset kár lenne tönkretenni.

A jégtelenítés közben járó motor rendszerint a jégtelenítés végére már termel annyi hőt, hogy ne fagyjon vissza semmi az üvegekre. Természetesen előnyt élveznek, akiknek nem csak a hátsó, hanem az első szélvédő is fűtött. A szélvédőfűtéseket és a tükörfűtést is jó bekapcsolni. A motorhővel jégtelenítők között a legrosszabb helyzetben a régi, még elektromos fűtőpatron és olaj/hűtőfolyadék hőcserélő nélküli dízelautók tulajdonosai állnak, mert az ő autóik nehezen melegednek be, szemben például egy kis hengerűrtartalmú benzinessel.

És még egy fontos dolog: amíg az autó nem melegedett át, és a külső hőmérséklet fagypont alatti, addig ne használják a szélvédőmosó berendezést, mert a hideg üvegre szórt víz azonnal felfagy, megakadályozva a kilátást. Ez akkor is így történik, ha amúgy téli ablakmosó folyadék van a kocsi tartályában. De bárhogy is van kérjük ne induljanak el letisztítatlan szélvédővel, mert a balesetveszély a kilátás romlásával egyenes arányban nő.