Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Települési Polgári Védelmi Szervezetek Alapképzése

Települési Polgári Védelmi Szervezetek Alapképzése

2016. április 9-én tartották Szombathelyen a megye polgárőreinek illetve a Polgári Védelem tagjainak elméleti oktatását, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.
Három előadót hallgathattak meg a résztvevők Hercsel Róbert (Vízügyi Igazgatóság), Kiss Péter tű. százados (Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelő), Poór Balázs tű. alezredes (Vas Megyei Katasztrófavédelmi megyei polgári védelmi főfelügyelője).

Először Hercsel Róbertet hallgathatták, meg aki kifejtette a polgárőrökre nagy szükség van, a véd művek őrzésében, hiszen hatalmas területen oszlanak ezek a gátak illetve erdők. Elsősorban a terepjárós motoros járművek kordában tartásában a falopások megakadályozásában illetve az illegális szemétlerakások megakadályozásában tudnak segíteni az önkéntesek. Hozzá tette a Rába folyó kiöntésekor, a Dunai árvizekkor nagy segítséget jelentettek a polgárőrök a területek lezárásában őrzésében a katasztrófa turizmus felszámolásában illetve az adott területeket ők ismerik a legjobban is egy adott helyre gyorsabban juthat el a segítség, mint ha azt egy ország másik felől érkező tenné. Jelenleg együttműködési szerződés aláírását szorgalmazza és ezt a kezdeményezést támogatja is a Vas Megyei Polgárőrség elnöke Bedi Ákos, aki szintén részt vett az oktatáson.



A második előadó Kiss Péter tű. százados a különböző káreseteknél fellépő a polgári védelem szerepéről tartott előadást. Kifejtette a járási mentőcsoportok szerepét illetve a polgárőrség feladatait katasztrófa helyzetben.

Poór Balázs tű. alezredes volt a harmadik, akit meghallgattak a résztvevők.

Az alezredes úr elmondta a polgárőrség és a katasztrófavédelem nagyon jól tud együtt dolgozni. Az évek alatt sok káresetnél tudtak sikeresen dolgozni. Az önkéntesek elsősorban a lakosság ellátásában kitelepítésében, útvonalak biztosításában regisztrációs pontok üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységekben tudnak nagy segítséget nyújtani a hivatásos állománynak.
A megye valamennyi településén (216) meg alakultak a polgári védelmi szervezetek ezek körül belüli létszáma 5000 fő.

7 járási mentőcsoport működik létszámuk 317 fő. A polgári védelmi szervezetekben a polgárőrség is aktívan ki veszi a részét, amely nagyon pozitív dolog, hisz baj esetén gyorsan és hatékonyan riaszthatóak. Az elméleti oktatást gyakorlati is követi majd erre már volt is példa az elmúlt évben, hiszen a felkészítési rendben meg van határozva, hogy évente kell elméleti valamit gyakorlati képzést is tartani a járási mentőcsoportoknak. Szerencsére éles riasztásokra kevés alkalom volt még utoljára 2013/14-es évben volt a megyében mikor az időjárás miatt komolyabb vízkárok keletkeztek Szentgotthárd illetve Szakony falu környékén ahol voltak olyan esetek, feladatok ahol a mentőcsoportok kerületek riasztásra.