Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rendőrségi Hírek

Egyhetes razzia az utakon

Egyhetes razzia az utakon

Egyhetes razzia kezdődik az Európai Unióban, így hazánkban is a közutakon az alkohol, és/vagy drog hatása alatt vezetők kiszűrésére. Aki kábultan vezet, nemcsak saját, hanem a másik testi épségét és életét is veszélyezteti.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség Magyarország egész területén december 6. és 12. között közúti ellenőrzést végez – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az Alcohol & Drugs fedőnevű egyhetes rendőrségi akció elsősorban az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányul.

A rendőrök természetesen a razzia során is ellenőrzik a közlekedési szabályok (KRESZ) betartását, így például a vezetés közbeni mobilhasználat, vagy a biztonsági öv használatának mellőzése miatt szankcionálhatnak.

Az alkohol- és a droghasználatra idézünk egy-egy példát.

Ittasan ült volán mögé, majd balesetet okozott az a férfi, aki még jogosítvánnyal sem rendelkezik. A rendőrség honlapja pénteken számolt be róla, hogy Gönyün, a Bajcsy-Zsilinszky utcában, Győrszentiván felől Komárom irányába közlekedett személygépkocsijával egy tatabányai férfi. Haladása során – feltehetően ittassága miatt a járműve sebességét nem az időjárási és útviszonyoknak megfelelően választotta meg – a főúton megcsúszott, és egy közúti jelzőtáblának ütközött, ahonnét tovább sodródva egy ingatlan falának, majd betonkerítésének csapódott, amelyekben jelentős kárt okozott. A balesetben a sofőr megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

A rendőrök a tatabányai férfivel szemben alkoholszondás ellenőrzést végeztek, amely pozitív eredményt mutatott. Az eset kapcsán a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti. A közlekedési szabályok betartásával, kellő odafigyeléssel, türelemmel, toleranciával és egymás iránti felelősséggel megelőzhetők a tragédiák. 
…hogy mindenki hazaérjen!

Belőve próbált vezetni, sikertelenül
A Hajdúszoboszlói Járásbíróság december 2-án tartott előkészítő ülést annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet Dobó Dénestől, a Debreceni Törvényszék szóvivőjétől, aki hozzátette: a vádiratban az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a férfit a közúti járművezetéstől.

A vádirati tényállás szerint az 53 éves vádlott 2019. november 25-én 22 óra 40 perc körül Hajdúszoboszlón úgy vezette a tulajdonát képező személygépkocsit, hogy a vezetési képességre hátrányosan ható kábítószer, marihuána befolyása alatt állt. A férfi néhány száz métert tett meg bódult állapotban úgy, hogy még a jármű elakadásjelzőjét is használta, és nagyon lassan haladt, majd az út közepén megállt. Ezt észrevette két férfi, akik rászóltak a vádlottra, hogy álljon be a parkolóba, mert akadályozza a forgalmat. 

A két tanú látta, hogy a vádlott zavart állapotban van, összefüggéstelenül beszélt, ezért segítettek neki, hogy a gépkocsival be tudjon állni a parkolóba, majd értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök intézkedés alá vonták a férfit, aki eközben arról kérdezte az egyenruhásokat, hogy van-e szükségük kábítószerre – fogalmaz a vád.

A vádlott a járásbíróságon először beismerte a bűncselekmény elkövetését, azonban röviddel ezután mégis vitatta a vádirat egyes pontjait, majd a bíró kérdésére azt mondta, hogy ő nem vezette az autót, csak a parkolóban állt. Ezt követően viszont meggondolta magát, és újra elismerte a bűncselekmény elkövetését. A bíróság a férfi bizonytalanságára tekintettel nem tudta elfogadni a beismerő nyilatkozatát, ezért az ügyet tárgyalásra utalta, mivel a tényállás tisztázása szükséges. Ha a bíróság a bűnösség beismerésére vonatkozó nyilatkozatot elfogadta volna, akkor a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálja tovább. Az eljárás 2022. február 3-án a tanúk meghallgatásával folytatódik.

Borítókép: Hétfőn éjféltől egyhetes razzia kezdődik a közutakon a kábultan vezetők kiszűrése céljából (Fotó: Police.hu)