Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megyei szövetség hírei

Búcsú Molnár Sándortól

Búcsú Molnár Sándortól

2018. február 24-én reggel, telefonon kaptam a megmásíthatatlan, szomorú, fájdalmas hírt, miszerint Molnár Sándor, Sanyi Bácsi, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség és a Körmendi Polgárőr Egyesület tiszteletbeli elnöke 2018. február 23-án a késő esti órákban elhunyt.

A tényszerű közlés ennyi volt. Megdöbbenéssel töltött el az a tény, hogy a Mi Sanyi Bácsink, aki Vas megye polgárőreinek, de talán az ország polgárőr generációinak is a példaképe volt, nincs többé.

Első döbbenetemből felocsúdva, kötelességemnek éreztem, hogy közöljem a szomorú hírt a VMPSZ elnökségi tagjaival, egyesületi vezetőkkel, barátokkal, ismerősökkel. Nem volt könnyű elmondani azt, amit még magam sem dolgoztam fel. Néhány telefonálás után fel kellett függesztenem, hogy Sanyi Bácsi halálhírét közöljem polgárőr társaimmal. Nem tudtam folytatni. Le kellett ülnöm. Egymás után villantak be azok az események, amelyek Sanyi Bácsihoz kötöttek. Az első találkozástól az utolsóig.

Talán 1990-ben a HKTI falai között találkoztam először Molnár Sándor határőr alezredes Úrral. Nekem ez volt az első munkahelyem, neki pedig az utolsó. Mindig higgadt, kimért, megfontolt, egyenes ember volt. Nem ő volt az iskola parancsnoka, de vezető volt. Tisztán emlékszem, amikor az egyik tiszt azt mondta róla, hogy rangidős tisztként, hatalmas tapasztalattal ő az egyik legbefolyásosabb vezető az iskolában. Büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhattam vele, akár a határőrségnél, akár a polgárőrség berkein belül.

Molnár Sándor 1938-ban született Cigándon. Sorkatonaként Kőszegen szolgált a határőrség állományában. Innen egyenes út vezetett a tiszti iskolára. 1960-ban avatták tisztté és ekkor kezdte meg határőr szolgálatát Dávidházán. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, akivel 1962-ben kötött házasságot. Később Őriszentpéteren, Körmenden, majd Zalaegerszegen teljesített szolgálatot.    1989-től, a sorállományú határőrség megszűnése után 1990-ben alapították Körmenden a HKTI-tet. Hivatásos állományú útlevélkezelőkelt és határőr járőröket képeztek. (Szent László Határrendészképző Szakiskola. Körmendi Rendészeti Szakközépiskola. Körmendi Rendészeti Szakgimnázium.) Határőr szolgálatát ebben az oktatási intézményben folytatta egészen 1993-ban történő nyugállományba vonulásáig.

A nyugdíjas években sem távolodott el a rendészeti tevékenységtől. Már 1992-től dolgozott Vas megyében a különböző önvédelmi szerveződések létrehozásában, és a VMPSZ 1995-ös megalapításánál is jelen volt, melynek 20 évig volt az elnökhelyettese. A VMPSZ küldött gyűlése 2016. májusában Örökös Tiszteletbeli Elnöknek választotta. 1996-ban vezetésével alakult meg a Körmendi Polgárőr Egyesület, melynek alapító elnöke, majd 2018-tól Örökös Tiszteletbeli Elnöke lett. 2018. január 27-én a Körmendi Polgárőr Egyesület közgyűlésén köszöntötték 80. születésnapján, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség pedig a február 3-i elnökségi ülésén tette meg ugyan ezt. Molnár Sándor mind a határőrségnél mind a polgárőrségnél végzett tevékenységével beírta magát Vas megye rendvédelmi és bűnmegelőzési tevékenységének történelmébe. Ezen tevékenységének elismeréseként több magas rangú elismerést tudhatott magáénak.

Többek között:

  • Többször kapott HÖR pénzjutalmat
  • Honvédelmi Miniszteri tárgyjutalom
  • VMRFK pénzjutalom
  • Vas megye közgyűlésének az Önkormányzat Szolgálatáért Kitüntető Oklevele és Emlékplakettje Közbiztonsági Tagozata
  • VMPSZ díszkard
  • Kopácsi Sándor Érdemérem
  • OPSZ aranygyűrű
  • Év Polgárőre
  • OPSZ elnöki elismerés
  • OPSZ Érdemérem arany fokozat
  • OPSZ Érdemkereszt arany
  • OPSZ Érdemkereszt arany
  • OPSZ Érdemkereszt arany
  • VMPSZ – Tiszteletbeli elnök
  • KPE – Tiszteletbeli elnök


Azt gondolom, hogy ez az életút példakép lehet mindenki számára, aki az ország közbiztonságának megóvásán dolgozik.

Molnár Sándor határőr alezredes, emléked örökké megőrizzük, Sanyi Bácsi, Nyugodjál Békében!

Bedi Ákos