Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
 •   +(36) 94 515 729    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Az OPSZ elnökének 2. sz. körlevele a koronavírus megelőzésével kapcsolatban

Az OPSZ elnökének 2. sz. körlevele a koronavírus megelőzésével kapcsolatban

OPSZ elnökének 2. sz. körlevele a koronavírus megelőzésével kapcsolatban (az OPSZ tisztségviselőinek egyetértésével)  

Magyarország Kormánya a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében,szigorú intézkedéseket hozott és „veszélyhelyzetet” rendelt el az ország területére. A Kormány intézkedése közvetlenül, illetve közvetve érinti a polgárőrséget is.

1. Az OPSZ rendezvényeit érintő korlátozások:

Az Országos Polgárőr Szövetség – határozatlan ideig – a veszélyhelyzet feloldásáig elhalasztja az OPSZ 2020. I. féléves munkatervében meghatározott olyan rendezvényeket, amelyek közvetlenül veszélyeztetheti a résztvevő polgárőrök egészségi állapotát.

 • A halasztás érinti az OPSZ elnökségi üléseit, regionális rendezvényeket, oktatásokat stb.
 • Az indokolt és szükséges döntéseket, határozatokat, állásfoglalásokat, távszavazással kell meghozni.
 • Az előzetes konzultációkat telefonon, illetve e-mailon kell lefolytatni.
 • A korlátozás az OPSZ tisztségviselői értekezletét nem érinti, viszont a tisztségviselői értekezleteket körültekintően és csak a legszükségesebb esetben lehet összehívni.

2. Megyei szövetségek, egyesületek által szervezett rendezvények:

 • A Kormány veszélyhelyzeti rendeleteiből az is következik, hogy a jogszabályban meghatározott és 2020. május 31-ig esedékes beszámoló megyei közgyűlések megtartását el kell halasztani (amennyiben 2020. április 20-ig nem szüntetik meg a veszélyhelyzetet, úgy az OPSZ jogi állásfoglalást kér az illetékes szervektől a 2020. május 31-i kötelező határidő betartásával kapcsolatban).
 • Az egyesületi közgyűléseket, amelyek a 100 fős létszámot nem érik el, körültekintően a higiéniás feltételek betartása mellett – megfelelő légtérrel rendelkező helyiségekben, ahol az emberek közötti távolság legalább 1 méter – meg lehet tartani.
 • A közgyűlések megtartásáról a helyi egyesület vezetője a Megyei Polgárőr Szövetség elnökével történő konzultáció után döntsön.
 • A polgárőr egyesületek vezetői és a megyei polgárőr szövetségek elnökei, amennyiben szükségessé válik, úgy saját hatáskörben gondoskodjanak a szolgálatos polgárőrök védőfelszereléssel való ellátásáról (maszkok, a járőr kocsikban kézfertőtlenítők… stb.).

3. Szolgálatellátás:

 • A polgárőrök közterületi és külterületi szolgálatot a hatályos előírások szerint szervezzék, viszont kerüljék a csoportos helyeket, a kisebb tömegrendezvényeket is.
 • Mivel az MLSZ zártkapus mérkőzések megtartásáról intézkedett, a helyi labdarúgó egyesületekkel közösen kell kialakítani az alacsonyabb osztályú labdarúgó mérkőzések polgárőr biztosítását, amelyek lehetőleg külső biztosítások legyenek.

Kérem a polgárőrség vezetőit, a tisztelt polgárőr társainkat, hogy megértően és támogatva a kormány és az önkormányzatok intézkedéseit, járuljanak hozzá az emberiséget veszélyeztető járvány terjedésének a megelőzéséhez.

Budapest, 2020. március 12.

Tisztelettel:
Dr. Túrós András sk.