Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megelőzés

Gyerekek és a KRESZ

Gyerekek és a KRESZ

Nem könnyű szülői feladat a mindent kipróbálni vágyó gyerekekkel megértetni a KRESZ szabályok betartásának fontosságát. Pedig közlekedésre épülő kultúrákban nem lehet ezt elég korán kezdeni!

A gyerekek a közvetlen megtapasztalás útján tudják a leggyorsabban megtanulni a közlekedés legelemibb jellemzőit és szabályait. Minél fiatalabbak, annál inkább játékos módon tudják a felnőttek segíteni őket abban, hogy összpontosítsák fa igyelmüket, fejlődjön a döntésképességük. Mindenekelőtt térben kell megfelelően tájékozódjanak, és meg kell tanulni, hogyan vigyázzanak saját és egymás testi épségére.

Érdemes gyakoroltatni velük a közlekedési eszközök rendszerezését, a járművek többféle szempontú halmazba rendezését, ítéletalkotást, sebesség becslést, valamint a térbeli elhelyezkedés feltérképezését. Érdemes gyakorolni a gyalogos közlekedés szabályait elsőként a legjobban ismert útvonalakon: például otthonról az óvodába, nagymamához, játszótérre, üzletbe. Fontos tanítási elemek a gyalogosokra vonatkozó közlekedési táblák és útburkolati jelek, és tanítsuk meg, hogy a gyalogosok a járdán közlekednek és hogy az úttesten való átkelés hol a legbiztonságosabb. Eközben a gyermek megtanulja érzékelni és értelmezni a hangforrás irányát, a közeledő és távolodó járműveket, és ami a legfontosabb, kialakul a reális veszélyérzete.

A gyerekek közlekedésbiztonságra nevelésének a hangsúlyozását az Autós Nagykoalíció is elsődlegesnek tartja. A szervezet elnöke, Knezsik István szerint: „Ne várjuk meg, hogy bekövetkezzen a baj, amikor egy csapásra felértékelődik biztonságos közlekedés fontossága. Ezeknek a gondolatoknak a lényegét sajnos általában már csak a közlekedési balesetben megsérült gyermekek szülei, vagy a balesetben szeretteiket elvesztett csonka családok értik meg igazán. A közlekedést sokan elvesztegetett időnek élik meg, vagy olyan tartalék időnek, amikor a figyelmet egyébként lekötő tevékenységeket lelkiismeret-furdalás nélkül és büntetlenül végezhetnek. Pedig vezetés közben telefonálni vagy sminkelni, kerékpárral vagy akár gyaloglás közben fülhallgatóval hangos zenét hallgatni életveszélyes lehet. Márpedig mindannyiunknak joga van biztonságban közlekedni, ezért nemcsak hogy oda kell figyelnünk magunkra és másokra, hanem felelősek is vagyunk a közlekedés közbeni viselkedésünkért. A közlekedés életünk része, és fontos lenne, hogy az ezzel töltött időt ne elszenvedjük, hanem élvezzük. De ahhoz, hogy mindez élmény legyen, az alapvető szabályokat meg kell tanulnunk, és alkalmaznunk kell a mindennapokban.”

Forrás: kreszvaltozas.hu