Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Pacsán kaptak képzést a somogyi, vasi és a zalai polgárőrök

Pacsán kaptak képzést a somogyi, vasi és a zalai polgárőrök

Somogy, Vas és Zala megye több mint száz polgárőr egyesületi vezetője szombaton, 2021. október 09-én Pacsán, a zalai polgárőrbarát kisvárosban kapott muníciót a közúti balesetek hatékonyabb megelőzéséhez a Közlekedéstudományi Intézet és az Országos Polgárőr Szövetség közlekedésbiztonsági képzésének délnyugat-dunántúli állomásán.

A résztvevőket a vendéglátók nevében Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke és Kelemen Tamás, Pacsa város polgármestere köszöntötte. A képzés során Kardos Pál, az OPSZ elnökhelyettese, Prok József rendőr ezredes, a ZMRFK rendészeti főkapitány-helyettese, Pungor János ezredes, a SMRFK rendészeti főkapitány-helyettese, László Péter alezredes, a VMRFK közlekedésrendészeti osztályvezetője és Anti András alezredes, a ZMRFK közlekedésrendészeti osztályvezetője tartott eladás. A konzultáción felmerült kérdésekre Kardos Pál válaszolt.

A KTI által biztosított kurzusnak köszönhetően országosan közel 800 polgárőr jutott hasznos információkhoz, ismerkedhetett meg egyúttal a polgárőrség aktuális helyzetével és az előtte álló feladatokkal. Ez utóbbiról szólva Kardos Pál többek között a társadalmi megbecsülést, a stabil létszámot, a hivatássá vált polgárőr tevékenységet emelte ki, hozzátéve, hogy az önelégültség viszont súlyos veszélyt jelenthet. A polgárőrség küldetése továbbra is a közbiztonság védelme, a bűnözés megelőzése, amely során kiemelt megbecsülés illeti a közterületeken helyt álló szolgálatos polgárőröket.

Prok József rendőr ezredes is dicsérően szólt a zalai polgárőrökről. Ez évben szeptemberig 548 esetben 995 rendőr 2860 polgárőrrel látott el közös szolgálatot. Hathatós segítséget jelentettek a strandok, parkolók ellenőrzése, a szórakozóhelyek rendjének biztosítása, a fokozott ellenőrzések, a Zaru-Car rendszámfelismerő rendszer használata során, a falopások megelőzése, felderítése, a felügyelet nélkül maradt ingatlanok, parkolók ellenőrzése, az eltűnt személyek felkutatása, a rászoruló személyekre történő odafigyelés, a lakosság felvilágosításában.

Somogy megyében csökkent a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma, 2021. első 8 hónapjában 2178, míg 2020 hasonló időszakában 2754 tettre derült fény, ebben az évben 1432, tavaly 1554 szándékos bűncselekmény tettesét fogták el - ismertette a térség közbiztonsági helyzetét Pungor János rendőr ezredes. A somogyi rendőrségnek 83 polgárőr egyesülettel van együttműködési megállapodásuk, 96 alkalommal 105 rendőr és 102 polgárőr látott el közösen 986,5 óra közös szolgálatot.

"Vas megye az ország egyik bűnügyileg legkevésbé fertőzött területének számít" - jellemezte a térség közbiztonsági helyzetét László Péter rendőr alezredes a 2020. évi statisztikai adataikból kiindulva: a regisztrált 3682 Vasban elkövetett bűncselekménnyel 2,4 százalékos arányban részesültek az országos jogsértésekből. A Vas megyei rendőrségnek 75 polgárőr egyesülettel van együttműködési megállapodása, az idén 363 alkalommal 2219 óra közös szolgálatot láttak el.

Anti András alezredes egyenesen "potenciális gyilkosnak" nevezte azt a járművezetőt, aki ittasan vesz részt a közúti közlekedésben. A ZMRFK közlekedésrendészeti osztályvezetője az országos helyzetet ismertetve elmondta, hogy 2021. I-IX. hónapban személysérüléssel járó balesetek száma (10570) a korábbi évekhez képest alig változott, a legtöbb Budapesten, Pest megyében és Szabolcsban, a legkevesebb Nógrádban Vasban és Zalában történt. A halálos kimenetelű balesetek száma nőtt, viszont Nógrádban 42 százalékkal, Zalában 28,6 százalékkal míg Komárom megyében 25 százalékkal csökkent. A balesetek okozói között 66 százalékot a személygépkocsik vezetői, 10 százalékot a biciklisek képviselnek, a maradékon a tehergépkocsi vezetők és a gyalogosok osztoznak. Okolhatók egyéb körülmények is, hiszen a sokszorosára duzzadt gépkocsiállomány a nagyrészt az 1980-as években épült és befejezett közúthálózaton közlekedik. A sebesség helytelen megválasztás és a ittasság mellett a belesetek okai között előkelő helyen szerepel a biztonsági öv hanyagolása, a kézben tartott mobiltelefon, bár a kihangosított mobilozásnak is figyelemelterelő szerepe van. A baleset-megelőzési programokban - suli moped verseny, középiskolások kerékpár versenye, közlekedik a család, iskola rendőr, iskola polgárőr kapcsolat - fontos szerepük van a polgárőröknek is - hangsúlyozta a közlekedésrendészeti osztályvezető.

A polgárőr feladatokat tárgyaló konzultáción a polgárőrök az adminisztráció csökkentése, a rendezvényeknél a magára hagyott ingatlanok védelmének fontossága, a gépjárműadókkal kapcsolatos problémák, az egységes formaruhák és az EDR rádiók használata került szóba.

szöveg: Fincza Zsuzsa fotó: Fincza Zsuzsa, Horváth Ferenc, Körmendi Polgárőr Egyesület