Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megyei szövetség hírei

Küldöttgyűlést tartottak a Vas vármegyei polgárőrök

Küldöttgyűlést tartottak a Vas vármegyei polgárőrök

A Vas Megyei Polgárőr Szövetség 2023.04.22-én tartotta éves évértékelő küldött gyűlését. Az ilyenkor esedékes beszámolókon és elismerések átadásán túl két fő pontja volt az idei értékelő eseménynek. A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságával és a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel kötendő együttműködési megállapodások aláírása, valamint új Felügyelő Bizottsági elnök és tagság választása.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével:
  • Horváth Róbert, az Országos Polgárőr Szövetség honvédelmi és ifjúsági alelnöke
  • Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke
  • Knob Ernő r. alezredes, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának vezetője
  • Lakatár Gábor tű. ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese
  • Sági Csaba bv. alezredes, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet általános parancsnokhelyettese
  • Czibók Károly r. mérnök ezredes, a Körmendi Rendvédelmi Technikum gazdasági igazgatóhelyettese
  • Babos Sándor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartói Parancsnokság képviselője
  • Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának vármegyei igazgatója
  • Perendi Zoltán, a Személy- és Vagyonvédelmi Kamara elnöke
  • László Attila, nyugállományú alezredes a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Nyugat-dunántúli régió vezetője
  • Nagy Gábor, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Területi vasútbiztonsági vezetője
  • Milan Osterc, a Muravidéki Rendőr Veterán Egyesület alelnöke
  • Ludvik Jonaš, a Szlovéniáért Vívott Háború veteránjainak Szövetsége tiszteletbeli elnöke
  • Ewald Kinelli, az Osztrák Bajtársi Egyesület Burgenlandi Tagszövetség elnökhelyettese
A rendezvény a megjelentek köszöntésével vette kezdetét, majd egyperces néma felállással adóztak az elmúlt egy évben elhunyt polgárőrök emléke előtt. A napirend ismertetését követően, elismerések átadására került sor, majd együttműködési megéllapodások kerültek aláírásra. A dokumentumok szignálása előtt már több hónapja folytak az egyeztetések, hogy az együttműködés minden fél számára kölcsönösen előnyös legyen. Bedi Ákos, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség (VMPSZ) elnöke elsőként Babos Sándor őrnaggyal, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviselőjével ült asztalhoz, a dokumentumok aláírással való érvényesítéséhez. Ezek után Böröcz Miklós vármegyei igazgatóval, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviseletében is aláírták a megállapodást. A VMPSZ együttműködési listája így két újabb szervezettel bővült, melynek köszönhetően hatékonyabban járulhat hozzá Vas vármegye közbiztonságának megőrzéséhez, növeléséhez.

Első felszólalóként Bedi Ákos (VMPSZ elnöke) köszöntötte a megjelenteket és tartotta meg beszámolóját. Kiemelte, hogy gazdaságilag 2023 nehéz évnek ígérkezik. A polgárőrök továbbra is nagy óraszámban teljesítenek nem csak bűnmegelőző szolgálatot, de az elmúlt években egyre erősödő karitatív szolgálatokat is. Sok az alapfeladatokon felüli tevékenysége az önkénteseknek, de mint mondta:
„Ha ezek a plusz feladatok nem lennének, ma a polgárőrség nem lenne az, ami. Nem lennének tagozatok, hiszen nem lett volna igény ezekre. Gondolok itt a vízi tagozatra, a motoros tagozatra, a lovas tagozatra. Ha nem lenne a környezetvédelem, akkor nem lenne ilyen tagozat sem.”
A polgárőrség létszáma országosan körülbelül hatvanötezer, ebből valamivel több mint kettőezren teljesítenek szolgálatot Vas vármegyében. Az elmúlt esztendő egyik kiemelt üzenete és programja az a tizenkettő pont, amit dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke hirdetett meg. Ebben összefoglalja a polgárőrség jelenét és jövőjét egyaránt. 
- Ez a polgárőrség történelmi mérföldköve – mondta Bedi Ákos.

Másodikként Knob Ernő, r. alezredes a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának vezetője lépett a pulpitusra. Tolmácsolta dr. Pilisi Gábor vármegyei főkapitány üdvözletét és köszönetét. Vas vármegye ma az ország egyik legbiztonságosabb megyéje, és ebben a polgárőröknek is nagy szerepe van. Szerepe van az önálló szolgálatoknak és a rendőrséggel közösen végzett feladatoknak is. A lakosság kis része tudja csak, hogy valójában mennyit köszönhetnek a polgárőröknek. 

„Ha este színházba mennek, vagy csak elmennek otthonról nem tudják, hogy egy polgárőr páros járőrözött arra, és pont emiatt gondolta meg magát az elkövető, és nem tört be hozzájuk.”

Főkapitány úr kérése, hogy folytassuk az eddigi szoros együttműködést és sikeres közös munkát.


Következőnek Lakatár Gábor tű. ezredes a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese lépett a publikum elé. Ő is a köszönet szavaival kezdte felszólalását. Sok közös pontja van a polgárőröknek és a katasztrófavédelemnek. Több olyan egyesület is van, amely ÖTE és polgárőr egyesület is és egyre bővülnek azon feladatok, aminek az ellátását közösen végzi a két szervezet. Gratulált a csapathoz, amit a polgárőrök alkotnak.
„Úgy gondolom jó csapat nélkül Vas vármegyében eredményes munka nem hajtható végre.”
Köszöntőjét Ken Boot szavaival zárta. „A biztonság az, amivé tesszük.”

Horváth Róbert az Országos Polgárőr Szövetség honvédelmi és ifjúsági alelnöke lépett következőnek a tagság elé. 
„Amikor az Országos Polgárőr Szövetséget képviselem valahol, előtte mindig fel szoktam hívni elnök urat (dr. Túrós Andrást, az OPSZ elnökét), hogy mi az üzenete a megye felé, mi az üzenete a polgárőrök felé? Azt mondta, dicsérjem meg Ákost.”
Bedi Ákos jól és eredményesen képviseli a megye érdekeit országosan. Vas vármegye lépést tart az újításokkal, és van amiben irányt is mutat. Az éves szolgálati számok nem kimagaslóak, de mivel az egyik legbiztonságosabb vármegye Magyarországon, ezért nem is feltétlen indokolt a magasabb óraszám. A 2023-as év gazdaságilag nehéz. Itt megemlítette a cégautó adót, ami közel duplájára emelkedett és az inflációt is. Ez 14,4% elvonást jelentett minden vármegyei költségvetés számára. Volt szó plusz 10 % elvonásról is a központi költségvetésből, de az OPSZ nem kis lobbi tevékenység után sikeresen tárgyalt, így ez nem került végül levonásra. Az idei év a „Gondoskodó polgárőrség” éve lesz. Vas vármegyében a gondoskodásnak nagy hagyománya van. Ezíigy pluszban nem lesz megterhelő, mert itt ez folyamatos tevékenység. Az ifjú polgárőröknél lesz némi változás. Hamarosan járási ifjúsági referensek lesznek, akik a járási koordinátor mellett, de a vármegyei elnökök irányításával fognak tevékenykedni. Feladatuk a fiataloknak programok szervezése, oktatása lesz. Július 31-én lesz képzésük Gyenesdiáson.

Az esemény gazdasági és bizottsági beszámolókkal folytatódott, amely beszámolókat a küldöttgyűlés szavazással elfogadott. Ezt az Ellenőrző és Felügyelő Bizottság elnök és tag megválasztása követte. 

Az elnök választásra azért volt szükség, mert a korábbi elnök, Bencsik Géza betegsége következtében 2023. április 2-án elhunyt.
Az új elnök Németh Imre korábbi FEB tag lett, helyére pedig tagként Rabi Imre, a Csepreg Közbiztonságáért Polgárőr és Bajtársi Egyesület tagja került megszavazásra.

Elismerésekben részesültek listája:

Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelkedő polgárőri munkája elismeréséül a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát adományozta:
  • Méhesné Kerekes Ildikónak, a Kőszegi Polgárőr Egyesület tagjának,
  • Burka Károlynak, a Sárvár Város Polgárőr Egyesülete tagjának.
Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelkedő polgárőri munkája elismeréséül a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát adományozta:
  • Mersich Miklósnak, a Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjának,
  • Rabi Imrének, a Csepreg Közbiztonságáért Polgárőr és Bajtársi Egyesület tagjának.
Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelkedő polgárőri munkája elismeréséül a Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát adományozta:
  • Nagy Lajosnénak, a Vásárosmiskei Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjának tagjának,
  • Kardos Lászlónak, a Csörötneki Polgárőr Egyesület tagjának.
A Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke a vármegye érdekében végzett kiemelkedő polgárőri munkája elismeréséül tárgyjutalmat adományozott:
  • Burka Grétának, a Rábapatyi Polgárőr Egyesület tagjának,
  • Csiszár Péternek, a Sárvár Város Polgárőr Egyesület FB elnökének,
  • Németh Pálnak, Gersekaráti Polgárőr Egyesület tagjának.
A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának vezetője a rendőrség és a polgárőrség együttműködése érdekében végzett kiemelkedő polgárőri munkája elismeréséül tárgyjutalmat adományozott:
  • Molnár Csabának, az Ivánci Polgárőr Egyesület rendészeti alelnökének.
A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a lakosság védelme érdekében végzett kiemelkedő polgárőri munkája elismeréséül tárgyjutalmat adományozott:
  • Szecsei Dávidnak, a Claudius Polgárőr Egyesület szolgálatvezető helyettesének.
A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet általános parancsnokhelyettese kiemelkedő polgárőri munkája elismeréséül tárgyjutalmat adományozott:
  • Németh Tibornak, a Rönöki Polgárőr Egyesület elnökének, VMPSZ elnökségi tagjának.
A Vas Vármegyei Vadászkamara elnöke tárgyjutalmat ajánlott fel. 
  • Az elismerést Szilágyi Imre, az Ivánci Polgárőr Egyesület általános alelnöke kapta. 
Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Vas vármegyei Szervezetének tárgyjutalmát vehette át:
Németh Tamás, a Körmendi Polgárőr Egyesület FB Elnöke, VMPSZ elnökségi tagja.

A Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöksége a polgárőri munka támogatásául sajtódíjat adományozott:
  • Aptiv Services Hungary Kft részére.
A Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöksége kiváló polgárőri munkájának elismeréséül tárgyjutalmat adományozott:
  • Balatoni Adél Kisasszonynak, a Claudius PE tagjának
  • Ifj. Babócs Ferenc Úrnak, az Olaszfai PE tagjának
  • Németh Zsolt Úrnak, az Olaszfai PE tagjának
  • Balogh István Úrnak, a Gersekaráti PE tagjának
  • Winkelbauer Viktor Úrnak, a Vasvári ÖTPE tagjának
  • Wieder Imre Úrnak, Sárvár Város PE tagjának
  • Nagy Józsefné Asszonynak, a Vépi PE tagjának
  • Hergovics Tímea Asszonynak, a Vépi PE tagjának
  • Matócza Barnabás Úrnak, a Bobai PE volt elnökének
  • Sági István Úrnak, a Nemeskocsi PE tagjának
  • Szakály Tünde Asszonynak, a Táplánszentkereszti PE tagjának
  • Boros Ferenc Úrnak, a  Répcelaki PE tagjának
  • Szabó Tamás Úrnak, a Vasegerszegi PE tagjának
  • Süle Richárd Úrnak, a Megyehídi PE tagjának
  • Horváth András Úrnak, a Pósfai PE tagjának
  • Unszorg Zoltánné Asszonynak, Csénye Község PE tagjának
  • Unszorg Zoltán Úrnak, Csénye Község PE tagjának
  • Kovács Bálint Úrnak, a Csepregi Közb. Polg. és Bajt. Egyesület tagjának
  • Radics Gergő Úrnak, a Csepregi Közb. Polg. és Bajt. Egyesület tagjának
  • Gombos Miklós Úrnak, a Csepregi Közb. Polg. és Bajt. Egyesület tagjának
  • Biczó Donát Nataniel Úrnak, a Körmendi PE tagjának
  • Buda Brigitta Asszonynak, a Körmendi PE tagjának 
  • Orbán Balázs Úrnak, a Körmendi PE tagjának
  • Simon Gergely Úrnak, a Körmendi PE tagjának
  • Márfi Olivér Úrnak, a Vasszécsenyi ÖTPE tagjának

Fotó: Németh Tibor és Varga Miklós - VMPSZ Kommunikációs Csoport További képek az elismerésekről ITT talál!