Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Összefogással a csöngei erdőtűzzel szemben

Összefogással a csöngei erdőtűzzel szemben

Tizenhat polgárőr egyesület több mint hetven polgárőre vette ki a részét a csöngénél fellobbanó lángok ellen. Feladatuk az oltásban résztvevő járművek szabad vonulásának biztosítása, ellátmányok, tűzoltók szállítása és az útzárak ellenőrzése volt.

2024.09.05-én lángok lobbantak fel Csönge közelében. A tűz sajnos gyorsan elmérgesedett a több hete tartó szárazság miatt. 
Csütörtökön éjfélre lánggal égés már nem volt, de sok helyen parázslott még a hamu. Ez a parázs a nagy szél miatt újra begyulladt és a harc folytatódott másnap.

A Vas vármegyei polgárőrök csütörtökön délután érkeztek először a helyszínre, hogy biztosítsák a fecskendők újratöltésének zavartalan lebonyolítását. 

Pénteken már a katasztórfavédelem nagyobb számban kérte a polgárőrség segítségét. Ekkor már Veszprém vármegyéből is érkeztek polgárőrök.

Szombaton már több helyen kellett utakat lezárni és a katasztrófa turizmust visszaszorítani. A Kenyeriben felállított központnál jelzőőri feladatokat láttak el és az oltást végzőknek vitték az ásványvizet a gócpontok közelébe. Estefelé már a honvédség helikoptere is becsatlakozott az oltási feladatokba, ami miatt a katasztrófa turisták száma is nőtt.
Szombattól már 24 órában voltak jelen a két vármegye polgárőrei Csöngén és Kenyeriben.

Szerencsére vasárnap már nem volt nyílt lánggal égés és az eső is belátható közelségbe került. Sikerült a parázslást is kordában tartania a katasztrófavédelem munkatársainak.

Az utolsó polgárőr hétfőn 3:30-kor oldotta az utolsó útzárat. Ezzel a polgárőrök feladata véget ért.

Két vármegye polgárőrei 16 egyesület több mint 70 fővel igyekezett segíteni a lakosságot, az oltást végzők munkáját és a rengeteg önkéntest.
Minden segítőnek külön köszönet, akik bennünket is elláttak védőitallal, csokival, kávéval. Így számunkra is könnyebb volt a feladatellátás!