Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Magatartási kódex készült a kép-és hangfelvételek rögzítéséről

Magatartási kódex készült a kép-és hangfelvételek rögzítéséről

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége elfogadta a polgárőrök által készített kép-és hangfelvételek rögzítésének rendjéről szóló magatartási kódexet, amelynek megalkotását a polgárőr törvény módosítása írta elő a szövetségnek. A magatartási kódex a decemberben módosított törvénnyel együtt, február 19-én lép hatályba.

Az elnökség a február 16-i ülésén megtárgyalta és elfogadta azt a 40 oldalas dokumentumot, amely minden részletre kiterjedően szabályozza, milyen feltételekkel rögzíthetnek kép-és hangfelvételeket a polgárőrök a szolgálataik során. Mint ismeretes, erre a decemberben módosított polgárőr törvény ad lehetőséget a polgárőrségnek, de a személyes adatok védelme érdekében csak meghatározott és szigorú szabályok mentén lehet rögzítésre használni az eszközöket (drón, telefon, kamera). A kódex elfogadását követően az OPSZ elnöke arra kérte az előterjesztőket, hogy készítsenek egy egyszerűen megérthető végrehajtási utasítást és ezt követően kezdődjön el az egyesületi tagok tájékoztatása és oktatása. Dr. Túrós András nagy figyelmet kért a kép-és hangfelvétel lehetőségével élő polgárőröktől, hiszen perek sora indulhat el, ha nem tartják be az adatvédelmi szabályokat. Az elfogadott dokumentum és a végrehajtási utasítás hamarosan elérhető lesz az opsz.hu oldalon.

Egyhangúlag fogadta el az elnökség az ugyancsak a törvénymódosításból fakadó kártyakibocsátási szabályzat módosítását. Ennek értelmében, egy polgárőr csak egy polgárőr igazolvánnyal rendelkezhet. A többes tagság továbbra is engedélyezett, de igazolvány csak egy lehet. Azok, akik jelenleg több igazolvánnyal is rendelkeznek, megtarthatják azokat emlékül, de csak az anyaegyesületük igazolványa marad érvényben. A 18. életévüket betöltő ifjú polgárőröknek sem kell leadniuk addigi igazolványukat, de azok érvénytelenné válnak.

A módosított törvény értelmében, az újonnan belépő polgárőröknek a jelentkezési laphoz be kell nyújtaniuk egy érvényes hatósági erkölcsi bizonyítványt. Az elnökség a mostani ülésén döntött arról, hogy miután a befogadó egyesület elnöke és a vármegyei irodavezető is meggyőződött a dokumentum hitelességéről, az erkölcsi bizonyítványt vagy vissza kell adni a jelentkezőnek, vagy meg kell semmisíteni azt.

Az új szabályok miatt módosítani kellett néhány ponton az OPSZ Szervezeti és Működési Szabályzatát, amelyre ugyancsak áldását adták a testület tagjai.

Az ülésen az elnökség döntött arról, hogy kik részesülhetnek elismerésben a polgárőrség Március 15-e alkalmából tartandó központi rendezvényén.

A március 14-i budapesti ünnepségen a 2023-ban kimagasló teljesítményt nyújtó polgárőrök munkáját ismerik el, így például átadják az Év polgárőre, az Év lovas polgárőre, a Balaton polgárőre, az Év polgárőr pedagógusa, az Év polgárőr egyesülete és az Év sajtódíja kitüntetéseket.

A továbbiakban a testület tagjai tájékoztatót hallgattak meg a KTI támogatásával megvalósuló programokról, az MLSZ-el kötött együttműködés alapján, a tavaszi labdarúgó idényben résztvevő polgárőr egyesületek feladatairól, valamint a nyári ifjú polgárőr táborokról.

Az elnökség egyetértését adta arra, hogy február 29-e és március 3-a között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagi támogatásával egy OPSZ küldöttség utazzon Erdélybe. A magyarországi polgárőr vezetők tárgyalásokat folytatnak majd a határon túli magyar polgárőr egyesületek és a helyi települések képviselőivel a tapasztalatokról és a bűnmegelőzés aktuális kérdéseiről.

Az elnökség ellenszavazat nélkül jóváhagyta, hogy az OPSZ a tagjai közé fogadja a Tárkány Közbiztonságáért Polgárőr Egyesületet és a Túristvándi Polgárőr Egyesületet.

Az értekezlet magható pillanatokkal zárult. Utoljára vett ugyanis részt elnökségi ülésen vármegyei elnökként Csóra György, a március 9-én leköszönő Borsod-Abaúj- Zemplén vármegyei szövetség vezetője.

Dr. Túrós András rögtönzött beszédében hangsúlyozta, hogy Csóra György alapítótagja volt polgárőrségnek, szó szerint a bölcsőtől mostanáig kísérte a polgárőröket. Az OPSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a borsodi elnök a 90-es években Kazincbarcikán kezdett polgárőrködni, de valójában megyei elnökként teljesedett ki. „Az ifjúsági területen ugyanúgy történelmet írt, mint oktatási elnökhelyettesként a képzések terén. Elveszítünk egy kulturált, udvarias, kreatív, konfliktuskerülő vezetőt, akit nem csak a polgárőrök, de mindenki nagyon szeret Borsodban” – fogalmazott dr. Túrós András.

Csóra György elköszönésében arról beszélt, hogy soha nem gondolta volna több mint 30 évvel ezelőtt, hogy ilyen elismert szervezet lesz a polgárőrök közösségéből. Mint mondta, 76 évesen egy kicsit visszavonul az operatív feladatoktól, de továbbra is segít az utódjának, akit ő talált és készített fel.

„Mi polgárőrök egy nagy család vagyunk és a családban helye van a nagypapának is” – zárta gondolatait Csóra György, akit egy üveg itallal köszöntött Dr. Túrós András.

Bakonyi Ágnes, OPSZ