Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megyei szövetség hírei

Megyei körkép a koronavírus kapcsán

Megyei körkép a koronavírus kapcsán

A Vas Megyei Polgárőr Szövetség tagegyesületei igyekeznek a lehetőségeikhez képest aktív részt vállalni a koronavírus által létrejött új helyzetben is. Mint közterületen mint az idősek segítésében egyaránt. Igyekeztünk körbenézni megyénkben a teljesség igénye nélkül, hogy milyen feladatok, kihívások állnak szemben az egyesületekkel.


A Répcelaki Polgárőr Egyesület hat fiatal tagja minden nap járja az utcákat. Elsődleges feladatuk a bűnmegelőző járőrözés. Az egyesület elnöke Könczölné Bernáth Ilona telefonon elmondta:

Egyesületünk hat fiatal tagja két héten át napi szolgálatot vállal a rendőrséggel egyeztetve. Elsősorban a köztereket járják és az esetleges nagyobb létszámú csoportosulásokat próbálják megszüntetni.

Mindezek mellett ha a helyzet kívánja a karanténban lévőket fogják ellenőrizni a rendőrség munkatársaival közösen. Folyamatosan tartják a kapcsolatot idősebb kollégáikkal és ha igény van rá, segítenek a gyógyszerek beszerzésében, bevásárlásban.

A Kőszegi Polgárőr Egyesület folyamatos kapcsolatban van a helyi önkormányzattal és a polgármesterrel. Közösségi oldalukon felhívást tettek közzé, melyben jelzik ha bárkinek szüksége lenne segítségre rájuk számíthat. Már kértek is segítséget tőlük többen. Bevásárlásban, csomagfeladásban és gyógyszer beszerzésben segítettek. Fokozottan ügyelnek a külterületekre, hiszen azok most viszonylag kihaltak ezért fokozottan figyelnek rájuk.

A Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület segítséget nyújt az idős és beteg lakosoknak. Bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereiket és felhívják figyelmüket a láthatatlan veszélyre! Továbbá a város lakosságát egy kicsit megpróbálják összekovácsolni a “Szolidaritás a hősökért” kezdeményezéssel. A helyi járatos buszokon is heti két alkalommal jelen vannak és figyelnek a szabályok betartására, betartatására.

A Rönöki Polgárőr Egyesület tagjai is csatlakoztak a koronavírus okozta vészhelyzet hatásainak enyhítését segítők csoportjához. Gyakoribb szolgálatellátással próbálják erősíteni a lakosság biztonságérzetét. A település külterületén elhelyezkedő lezárt határátlépési pontot rendszeresen ellenőrzik. Sajnos több esetben kaptak lakossági jelzést, hogy a lezárást megkerülve mégis van áthaladó forgalom a határon, ezeket a helyszínen kerékcsapák is bizonyították, melyekről az illetékes társszerveket értesítették. A járőrpárok figyelmet fordítanak az esetlegesen csoportokba verődött gyerekekre is. Ilyen esetben felhívják a figyelmet a csoportosulás veszélyességére és megkérik a gyerekeket, menjenek haza, töltsék otthonukban az időt. Az idősek védelmében, az egyesület elnöke elrendelte a hétvégi szentmisére való eljutásuk segítésének felfüggesztését. Szórólapok útján felhívják a figyelmüket a veszélyhelyzetre és hogy maradjanak otthon. Az egyesület a közösségi médián keresztül is igyekszik tájékoztatni a közvéleményt a legfrissebb kormányzati intézkedésekről, valamint tanácsokkal segíteni a védekezés lehetséges módjairól. A szolgálatellátás közben a tagok el vannak látva egyéni védőeszközökkel az esetleges fertőzésveszély csökkentése érdekében. A szolgálati autóban található gumikesztyű, kézfertőtlenítő, orvosi védőmaszk. A rendőrséggel folyamatos a kapcsolattartás, felkérés esetén közös akciókban is részt vesznek a polgárőrök, segítik a társszervek munkáját.

A Claudius Polgárőr Egyesület tagjai is fokozott szolgálatot látnak el. Ügyelnek a megfelelő védőfelszerelés alkalmazására is, amelyeket az egyesület vezetése szerzett be, valamint a tagság ajánlott fel a tagok számára. Folyamatos kapcsolatban vannak a Bűnmegelőzési Bizottsággal és Szombathely Megyei Jogú Város vezetésével. A Bűnmegelőzési Bizottság egyik tagja hamarosan közös szolgálatba indul a polgárőrökkel, hogy aktív munkában is lássa az önkéntesek tevékenységét. A járőrözések főként a közösségi terek ellenőrzésére irányulnak. Egyaránt ügyelnek a fiatalokra és segítik az időseket.

A Körmendi Polgárőr Egyesület tagjai is megemelt óraszámban vannak jelen a város utcáin. A rendőrséggel és a városvezetéssel folyamatos kapcsolatban vannak ők is. Járják a külterületeket a Rába-parti üdülők, Körmend-Horvátnádalja, Körmend-Felsőberkifalu városrészeket gyalogosan és gépjárművel egyaránt.

Összegezve. A Vas Megyei Polgárőr Szövetség tagegyesületei a lehetőségekhez mérten jól látják el a rájuk bízott feladatokat. Figyelnek a fiatalokra és segítik idősebb honfitársaikat. Ügyelnek a közterületeken gyalogosan, gépkocsival, kerékpáron. Ha találkoznak kollégáinkkal és segítségre van szükségük szóljanak nekik bizalommal!