Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Még egyszer az igazolványokról

Még egyszer az igazolványokról

Az OPSZ Központját ért kritikákra válaszul, a tisztánlátás kedvéért, leírjuk a polgárőr igazolványok igénylésének és gyártásának folyamatát, amelynek elindítója az illetékes vármegyei szövetség.

A polgárőri szolgálatellátás alapfeltétele az érvényes polgárőr igazolvány megléte. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk az igazolványok kiadására, visszavételére. Az év elején sajnos két hónapig szünetelt az igazolványok gyártása, mivel az OPSZ-nek nem volt elfogadott költségvetése, így az ehhez szükséges forrás sem állt rendelkezésre, a gyártást nem tudtuk megrendelni. A költségvetés elfogadását követően azonban az igényelt igazolványok mindegyike azonnal legyártásra és kiadásra került.

Hogyan zajlik egy igazolvány igénylése?

Első körben a polgárőr, aki alapismereti vizsgát tett, kitölti az OPSZ honlapján elérhető igazolvány igénylő lapot, illetve valamelyik Kormányablakban térítésmentesen igényel egy úgynevezett NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) adatlapot. A hivatalban az adatai ellenőrzése után lefényképezik a polgárőrt és kap egy fényképes adatlapot, hasonlót, mint amit a személyi igazolvány igénylésénél is.

A kitöltött és aláírt igazolványigénylő lapot az egyesület elnöke aláírja és a NEK adatlappal, a vármegyei (budapesti) szövetség irodavezetőjének átadja eredetben az igénylő polgárőr lakcímkártyájának fénymásolatával együtt. Ezt követően az irodavezető egy ügyviteli programba ezeket az adatokat berögzíti és a küldés gomb megnyomásával a NISZ Zrt. részére továbbítja. A NISZ Zrt. végzi a kártyatestek megszemélyesítését, azaz ráviszi az adatokat és a fényképet. Minden hónap utolsó napjáig kell az igényléseket felrögzíteni, amelyek aztán a következő hónap elején kerülnek legyártásra. A legyártott igazolványokat az OPSZ Igazgatási Szervezete szortírozza, külön nyilvántartásba veszi és a vármegyei szövetségeknek az Állami Futárszolgálattal elküldi. (Idén eddig 2090 darab igazolványt adtunk ki!) A vármegyei szövetség az egyesület elnökén keresztül juttatja el a polgárőrnek az igazolványt, aki az átvételt követően meg is kezdheti a polgárőri szolgálatát.

Látható, hogy az igazolványok igénylése a vármegyei szövetségeknél dolgozó irodavezetőkkel egy igazi csapatjáték. Mindenkinek megvan a szabályok szerinti feladata.

A leírtak alapján, kérünk minden újonnan levizsgázott polgárőrt, amennyiben késik az igazolványa, kérdéseivel forduljon a vármegyei irodák vezetőihez!

OPSZ Kommunikáció