Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rövid hírek

Aktív Olaszfa - Aktív olaszfai polgárőrök

Aktív Olaszfa - Aktív olaszfai polgárőrök

2023.július 22-én került megrendezésre Olaszfán az I.Pajta Pörkölt Piknik. Olaszfa Község Önkormányzata a Közösségi ház udvarára várta a helyi és környékbeli családokat, baráti társaságokat, civil szervezeteket. 

A pikniken való résztvevőket és érdeklődőket színes zenés, táncos programok várták, ahol számos csapat indult, így az olaszfai polgárőrök is kivették részüket a főzésben. A közös főzés mindig nagyszerű alkalom a találkozásra, a beszélgetésekre, minőségi idő közösségben való eltöltésére.

2023.augusztus 9-én került megtartásra Olaszfán Rákász Gergely - Lords of the Organ VII. - Culture Oasis koncertje. A koncertre a jegyértékesítés alapján nagy létszámú nézőközönség volt várható.  A Szívügyünk Olaszfa Egyesület felkérésére az olaszfai polgárőrök parkoltatási és jelzőőri tevékenységet láttak el hét fővel.

2023.augusztus 12-én Olaszfán, a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület, az olaszfai Varga család és a Szívügyünk Olaszfa Egyesület közös szervezésében tartották meg a Nóniuszszemlét. 
A Nóniusz lófajta több mint 200 éves hagyományokkal rendelkezik. Nagy méretű, erős, fizikailag jól terhelhető, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának 2012 óta szolgálati lova.  Az olaszfai tenyészet már az ország harmadik nagy nóniusztenyésztő bázisává fejlődött Hortobágy és Mezőhegyes után. "A nóniusz, mint hagyományos magyar fajta fenntartása mellett génvédelmi, állattenyésztés- és  kultúrtörténeti, táj- és természetvédelmi, a marginális területek hasznosításával összefüggő, idegenforgalmi génforrásként, keresztezési partnerként történő használatra vonatkozó érvek szólnak."  - Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület.
Az eseményen az Olaszfai Polgárőr Egyesület négy fővel látott el parkoltatási és a rendezvényen forgalom irányítási feladatokat, munkájukat Citivell elektromos robogók segítették.

2023.augusztus 17-én eltűnt személyt kutattak fel az Olaszfa Község Polgárőr Egyesület tagjaiA háttér információk alapján kora délután egy idős olasz állampolgár Olaszfáról gépjárművel indult el kirándulni egy meghatározott pontig, majd onnan gyalogosan folytatta az útját. Azonban sötétedni kezdett, az eltűnt személy felesége még telefonon tudta tartani a kapcsolatot a férjjel, azonban ő nem tudta meghatározni a helyzetét.  Így a hölgy a polgárőrségtől kért segítséget. Az eltűnt személy megkeresésére az olaszfai polgárőrök, vadász és egy tolmács segítségével indultak el. A keresést nehezítette a sötétedés, valamint a gyenge mobiltérerő is. 
 
Az olaszfai polgárőrség egy pályázaton nyert éjjellátó készülékkel is rendelkezik, ami nagy segítséget jelentett a felkutatás alatt - mondta Babocs Ferenc elnök.
A helyi vadász helyismeretének és a polgárőröknek köszönhetően, megtaláltak az idős olasz állampolgárt 5 km-re a kiindulási ponttól egy mezőgazdasági területen. Az ijedtség természetesen nagy volt, de szerencsére nem történt baj. Fontos volt a közös összefogás!
( Az olasz házaspár a 90-es években vásárolt házat Olaszfán, akik évente már csak pár hetet tudnak eltölteni a faluban, egyre kevesebbet idős koruk miatt.)