Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Rábavidéki szlovének rönkhúzása

Rábavidéki szlovének rönkhúzása

2023.február 18-án került megrendezésre a Rábavidéki Szlovének Rönkhúzására, amelynek idén Apátistvánfalva adott otthont.

A szlovén és magyar Rába-vidék falvaiban 1904 óta kerül sor a "fenyőlakodalomra", melyet idén Apátistvánfalván rendeztek meg.  Szervezők voltak az Országos Szlovén Önkormányzat, a Magyarországi Szlovének Szövetsége, Apátistvánfalva Község Önkormányzata, Apátistvánfalva Szlovén Nemzetiségi Önkormányzata, az Apátistvánfalvai Faluszépítő Egyesület és a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület. A Rába-vidéki szlovének ezen dramatikus népszokása 2015 óta az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepel. 

A rönkhúzás hagyománya forgatókönyv szerint és meghatározott szereplőkkel zajlik.  Ma is csak akkor tartják meg, ha nem házasodott senki farsang idején a faluban. A népszokás elsődleges célja, hogy házasodásra, családalapításra ösztönözze a fiatalokat, másodsorban pedig segíti a szlovén nyelv megtartását és a szlovén identitástudat erősödését.

A rönköt, amely közel 36 méter és 90 centiméter átmérőjű, a hagyományokhoz híven egy nappal a rendezvény előtt vágják ki. Huszonöt koszorúslány és huszonöt vőfély húzta a rönköt, megközelítőleg 150-200-an öltöznek be, így közel 2000 fő vett részt a hagyományőrző eseményen. A menet 3 kilométert tett meg az apátistvánfalvi templomig.

A rendezvényt megtisztelte többek között:

- Robert Kocj titkár URAD

- Metka Lajnscek Főkonzul Asszony

- Kevy Albert Megyei önkormányzati képviselő Értéktár Bizottság Elnöke

- Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi országgyűlési képviselő

- Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő

- Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár

- Holecz Károly Országos Szlovén Önkormányzat Elnöke

- Kovács Andrea Magyarországi Szlovének Szövetsége Elnöke

A rendezvény biztosítási feladatainak segítésére a Rönöki Polgárőr Egyesület kapott felkérést, akik más egyesületek bevonásával azt el is vállalták. Előzetes egyeztetések után, reggel hét órakor találkoztak a Rönöki Polgárőr Egyesület, a Körmendi Polgárőr Egyesület, valamint a Sárvár Város Polgárőr Egyesületének polgárőrei, hogy együtt vonuljanak Apátistvánfalvára. A helyszínen az eligazítást Fodor Sándor, Apátistvánfalva polgármestere - aki aktívan vett részt a feladatok ellátásában - tartotta, ahol meghatározásra kerültek a polgárőr posztok és feladatok. A felszerelések ellenőrzését, és a posztonkénti területbejárást követően, a parkolást biztosító és útlezárásokat ellátó polgárőrök elfoglalták a kijelölt helyeiket, helyi segítőtársak társaságában és megkezdődött az esemény biztosítása. A belső kommunikációt EDR rádiók segítették. A szereplőket buszokkal szállították a felvonulás indulásának helyszínére, amely során egy közlekedési baleset is történt, melynek helyszínelési ideje alatt a forgalom biztonságos haladásának segítését egy épp érkező polgárőr végezte. Nagy segítség volt a külföldi vendégek fogadásánál, irányításánál, hogy egyes polgárőrök remekül beszéltek szlovén, német nyelveken. 

Feladat akadt bőven, mivel az eseményre rengetegen voltak kíváncsiak mind magyar, mind pedig szlovén részről. A település egyfajta csomópontnak számít, hiszen Szlovénia felől, Orfalu, Kétvölgy, Máriaújfalu, Szentgotthárd településekről külön-külön irányokból érkezhettek, és minden út itt fut össze. Ezeken félsávon való parkoltatással, egyes útvonalak teljes lezárásával, a forgalom mellékutakra való terelésével, valamint a településen belül kijelölt helyeken való parkoltatással voltak a polgárőrök megbízva. Emellett a főceremónia helyszínén lévő programok idején (ünnepi köszöntők, esketés, rönk árverezés), a nagyszámú résztvevő biztonságának biztosítása is fontos feladatot jelentett.

A több egyesületből érkező polgárőrök megtettek mindent annak érdekében, hogy a rendezvény biztonságban zavartalanul záruljon. Az egész napos program után Fodor Sándor, Apátistvánfalva polgármestere, köszönetét fejezte a polgárőrök áldozatos munkájáért.