Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

OPSZ elnökének 4. sz. körlevele a koronavírussal kapcsolatban

OPSZ elnökének 4. sz. körlevele a koronavírussal kapcsolatban

OPSZ elnökének 4. sz. körlevele a koronavírussal kapcsolatban

A Kormány által működtetett Operatív Törzs tájékoztatóit, állásfoglalásait figyelembe véve – az OPSZ elnökéhez beérkezett tisztségviselői javaslatokra is figyelemmel – polgárőreink és családtagjaik egészségének megóvása és a polgárőr szolgálat folyamatos fenntartásának biztosítása érdekében az alábbiak szerint intézkedem.

  1. Ebben a rendkívül veszélyes koronavírus okozta járványhelyzetben a legfontosabb a polgárőreink és a polgárőrök családtagjainak az egészsége és a biztonsága, különös tekintettel arra, hogy a polgárőröknek igen jelentős része veszélyeztetett életkorban van. Ezért arra kérem a polgárőröket, hogy az ajánlott egészségügyi rendszabályokat körültekintően tartsák be. Ilyen főbb, egyszerű, megelőző, védekező szabályok, követelmények, amelyeket indokolt betartani a következők:
    • Alapos, gyakori rendszeres folyékonyszappanos melegvizes, fertőtlenítőszeres kézmosás
    • A kézfogás, ölelés, puszilkodás elhagyása
    • A tömegek kerülése
    • Gyakori szellőztetés
    • Ha lázas, náthás, köhög, ne vállaljon polgárőr szolgálatot
    • Papírzsebkendőbe köhögjön, majd dobja a hulladékgyűjtőbe.
  2. A 65 év feletti polgárőreinket lehetőleg ne küldjék szolgálatba, amennyiben szükséges, akkor olyan területekre vezényeljék, ahol emberekkel minimális az érintkezés lehetősége (külterületekre, települések peremrészeire, perifériáira).
  3. A rendészeti szervek speciális terhelése miatt az egyesületek törekedjenek a folyamatos és rendszeres közterületi szolgálat szervezésére, ellátására.
  4. A veszélyhelyzet kezelésével kapcsolatosan a helyi önkormányzatok és a helyi, területi Védelmi Bizottságok felkéréseit mérlegeljék, és amennyiben azok nem jelentenek a polgárőrökre közvetlen egészségügyi veszélyt, és az önkormányzat a szükséges védőfelszereléseket biztosítja, akkor ezeket a felkéréseket javaslom teljesíteni.
  5. A településen élő idős, beteg – különösen egyedül élő emberekről a polgárőr egyesületek a lehetőségeikhez képest gondoskodjanak – segítsék mindennapos életüket, bevásárlással, gyógyszerbeszerzéssel, favágással és egyéb jelentkező igények kielégítésével.
  6. Az iskolai szünettel kapcsolatosan legyenek figyelemmel a csellengő gyermekekre, a felügyelet nélküli iskoláskorú gyermekek védelme érdekében tapasztalataikról értesítsék a tanintézeteket, illetve a szülőket.
  7. Az OPSZ vizsgálja a védőeszközök központi beszerzésének a lehetőségét. Amíg központi beszerzésre nem kerül sor, (gumikesztyűk, maszkok, kézfertőtlenítők stb.) a megyei szövetségek és egyesületek törekedjenek a helyi szükségletek biztosítására. A szerb határ mentén a Határvédelmi Tagozathoz tartozó polgárőr egyesületek részére korlátozott számú védőeszköz ellátásáról az OPSZ gondoskodik. (Csongrád, Bács-Kiskun megyékben.)
  8. A 2020. év I. félévi költségvetési támogatás átutalása a megyei szövetségek részére napokon belül megtörténik. A megyei szövetségeket arra kérem, hogy az egyesületek részére a működéshez szükséges pénzügyi támogatást soron kívül továbbításra kerüljön.

A honlap, amely a COVID-19 vírussal kapcsolatos összes fontosabb tájékoztatást tartalmazza, a koronavirus.gov.hu címen érhető el. Ezen a magyar kormány az összes fontosabb információt közli a koronavírussal kapcsolatban.
Az OPSZ Elnökének 1; 2. és 3. számú körlevele továbbra is hatályban marad.

Tisztelettel kérem a polgárőr vezetőket, polgárőröket, hogy a körlevélben foglalt feladatok és elvárások teljesítésével járuljanak hozzá az emberiséget sújtó járványveszély leküzdéséhez.

Budapest, 2020. március 16.

Tisztelettel:
Dr. Túrós András sk.

A Kabinetiroda tájékoztatója pdf formátumban.