Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
 •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rendőrségi Hírek

ELBIR szeptember

ELBIR szeptember

„A szülők és a családok a Rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés megelőzésében” program Az Országos Rendőr-főkapitányság 2014 nyarán országos prevenciós programot indított útjára a fiatalok kábítószer-fogyasztásának megelőzése érdekében. Drogprevenciós összekötő került kijelölésre valamennyi rendőrkapitányságon, aki a hozzá forduló szülők részére elektronikus úton, előadásokon, fórumokon, fogadóórán, illetve telefonon keresztül nyújt tájékoztatást a kábítószerekkel kapcsolatos büntetőjogi kérdésekben.

A drogprevenciós összekötők elérhetőségei:

Celldömölk Rendőrkapitányság Radics Zsoltné c. r. főtörzsőrmester
Telefonszám: 06/95/525-404
E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu
A telefonos ügyelet ideje: minden hónap első és utolsó péntek, 10.00-11.00 óráig

Körmendi Rendőrkapitányság Molnár Norbert r. hadnagy
Telefonszám: 06/94/592-630
E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu
A telefonos ügyelet ideje: minden hónap páratlan hét szerda, 09.00-10.00 óráig

Kőszegi Rendőrkapitányság Szabadkainé Brindicsár Orsolya c. r. főtörzsőrmester
Telefonszám: 06/94/358-020
E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu
A telefonos ügyelet ideje: minden hónap második és utolsó hétfő, 08.00-09.00 óráig

Sárvári Rendőrkapitányság Gersei Attila r. főtörzsőrmester
Telefonszám: 06/95/523-542
E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu
A telefonos ügyelet ideje: minden hónap első és utolsó csütörtök, 13.30-14.30 óráig

Szombathelyi Rendőrkapitányság Hadásziné Heiner Renáta r. főhadnagy.
Telefonszám: 06/94/521-011, 06/20/329-4564
E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu
A telefonos ügyelet ideje: minden hónap páros hét kedd, 08.00-09.00 óráig

Vasvári Rendőrkapitányság Molnár Balázs r. hadnagy
Telefonszám: 06/94/370-119
E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu
A telefonos ügyelet ideje: minden hónap páros hét szerda, 14.00-15.00 óráig

Kérjük, forduljon bizalommal munkatársunkhoz!


Albert Einstein: „Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket.”

Bűnmegelőzési tanácsok a betöréses lopások megelőzése érdekében A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.

A bűncselekmények minél hatékonyabb megelőzése érdekében folyamatosan elemezzük a Vas megyében elkövetett lakásbetöréseket. Az elvégzett értékelés azt mutatja, hogy ugyan jelentősen mérséklődött ezeknek a bűncselekményeknek a száma, azonban a korábban elkövetett jogsértések tapasztalatai és ezek megelőzésének lehetőségei az alábbiakban összegezhetők.

A támadott ingatlanok nem rendelkeztek védelmi rendszerrel, vagy a meglévő működése nem volt megbízható.
 • Anyagi lehetőségeikhez mérten, a mechanikai védelem kiegészítésként alkalmazzanak elektronikai rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonukba. 
 • Érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve tud tanácsot adni. 
 • Ügyeljenek a meglévő elektronikai védelmi rendszer karbantartására! 
 • Célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben! A jogsértéseket olyan időszakban követték el, amikor senki sem tartózkodott az ingatlanban, vagy az teljesen lakatlan volt.
 • Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, vagy szomszédjukat, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán. 
 • Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik. 
 • Amennyiben lakásukban elektronikus riasztórendszer került kiépítésre, akkor se feledkezzenek meg az aktiválásáról, ha csak rövidebb időre hagyják el otthonukat! 
 • Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra! 
 • Közösségi oldalon semmiképpen sem ajánlatos közzétenni az utazást. 
 • Lakatlan ingatlanban ne hagyjanak értéket! 
 • Ha a településen működik polgárőr szervezet, célszerű felvenni a kapcsolatot velük. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, amellyel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be. Az elkövetők jellemzően olyan nyílászárókat választottak a behatoláshoz, amelyek – az utcáról, illetve a szomszédok által – kevésbé látható helyen kerültek kiépítésre, továbbá nem rendelkeztek védelemmel, megerősítéssel.
 • Célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Használjanak hevederzárat! 
 • Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmennek otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is. 
 • Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni. 
 • Ne hagyjanak elérhető helyen olyan tárgyakat (pl. létra), amelyek megkönnyítik a nyílászárók elérését, ezáltal pedig az épületbe történő bejutást! Az értékek tárolására nem állt rendelkezésre megfelelő eszköz. 
 • Ne tartsanak otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni. Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságaikról fényképet és részletes leírást készítenek.

Kérjük, hogy fogadják meg tanácsainkat, és közvetítsék azokat rokonaiknak és ismerőseiknek is!