Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

12 pont a nehéz időszak átvészeléséért

12 pont a nehéz időszak átvészeléséért

A főosztályvezető elismerését fejezte ki a polgárőröknek a több tízezer, rendőrökkel közös szolgálati óráért, a közös határvédelmi munkáért, ugyanakkor kiemelte, tisztában vannak azzal, hogy a polgárőrök nem a rendőrökért vannak, hanem az ország lakosságáért dolgoznak. A településeken óriási segítséget jelentenek a helyismerettel rendelkező polgárőrök, akiket a lakosság ismer és elismer.

Mergancz Sándor a következő hónapok feladatai közül kiemelte az október elején kezdődő népszámlálást. Arra kérte a polgárőröket, segítsék a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy csak igazolvánnyal rendelkező számlálóbiztosokat engedjenek be a lakásaikba és óvakodjanak a csalóktól.

Végh József kriminálpszichológus előadásban röviden ismertette, hogyan kell felkészülni egy szolgálatra, mit is jelent a pozitív stressz, hogyan álljunk pozitívan az akadályokhoz, bízzunk magunkban és abban, hogy megoldjuk az adott feladatot és sikeresen kerülünk ki belőle.

Dr. Fekecs Dénes a szervezeti életről mondta el gondolatait. Az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettese tapasztalatai szerint, a Polgárőrségen belül többnyire azok az aktív tagok, akik az élet más területein is ilyenek. „Sokan megöregednek, megfásulnak és ez rányomja a bélyegét az egyesület munkájára is, sőt van, hogy a megyei szövetség elnöke jut el idáig, mégsem mond le” – mondta Fekecs Dénes, aki arra kérte a járási koordinátorokat, figyeljenek az ilyen jelenségekre, menjenek el az egyesületek taggyűléseire és mérjék fel a problémákat.

A mi fő küldetésünk a közterületi szolgálat – kezdte hozzászólását Szabó Zoltán. Az OPSZ szakmai elnökhelyettese mindenkit bíztatott a gyalogos közterületi szolgálatra és nem kizárólag a magas üzemanyagárak miatt. „Azért is fontos a gyalogos szolgálat, mert így a polgárőrök jelenléte látványos, el tudnak beszélgetni a lakossággal, ezzel pedig növekszik a szubjektív biztonságérzet a bizalom a Polgárőrség felé” – mondta Szabó Zoltán, aki a bűncselekmények számának várható növekedése miatt minden egyesületet az EDR rádiók használatára és a kapcsolatok megerősítésére biztatott.

Az OPSZ általános, oktatási és önkormányzati elnökhelyettese bemutatta a járási koordinátoroknak azokat az oktatási innovációkat, amelyeket az elmúlt 1-2 évben dolgoztak ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóival együtt. Kardos Pál hangsúlyozta, a megyei vezetők felelőssége, hogy a tagság tisztában legyen a jogaival és kötelezettségeivel. Bemutatta az online e-learning oktatási-és vizsgarendszert, amely lényegesen megkönnyíti a polgárőrök alapképzését, persze – mint mondta – továbbra is lehetőség van a személyes oktatásra és vizsgára. Mint megtudtuk, a videó modulokat folyamatosan bővítik, hamarosan GDPR és EDR témában is fel lehet készülni online.

A Fórumon elismeréseket is átadtak, amelyek alább olvashatóak:

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, a miniszterelnök belbiztonságért felelős helyettese, a Polgárőrség érdekében végzett kimagasló munkája elismeréséül, a Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany Fokozatát adományozza

Dr. Besenyei Lajosnak, az Országos Polgárőr Szövetség Tudományos Tanácsa elnökének.
Prof. Dr. Besenyei Lajos rector emeritus, polgárőr, a közgazdaságtudományok kandidátusa, a Magyar Professzorok Nemzetközi Szövetségének elnöke a Miskolci Egyetem volt rektora, az Országos Polgárőr Szövetség Tudományos Tanácsának Elnöke, egyetemi tanár. Magas színvonalon működteti az OPSZ Tudományos Tanácsát, a Polgárőrség legnépszerűbb oktatási formájának, a Polgárőr Akadémiának alapítója és szervezője, az OPSZ elnökségének fontos tagja. Munkásságának központi eleme a közgazdaság tudományok területe jövőkutatás, előrejelzés múlt és jövő, amely témákban eddig 10 könyvet írt.

Életmentésért járó elismerések:

Egy augusztusi estén, a szokásos járőrözés után épp hazaindulni készült Kőrösi Csaba, a Kerecsendi Polgárőr Egyesület vezetője és a felesége Mata Piroska polgárőr.

Arra lettek figyelmesek, hogy a Polgármesteri Hivatal előtti leállósávban egy hatvan év körüli férfi parkolt le egy kisbusszal, és segítségért kiáltott. Odasiettek, és látták, hogy a sofőr nagyon rossz állapotban van, de annyi ereje még volt, hogy hívja a 112-es segélyhívót.

A házaspár kisegítette a bajba jutott férfit az autójából, stabil oldalfekvésbe helyezték, miközben hívták a mentőket. Amíg a segítség a helyszínre érkezett, telefonon követték az utasításokat. Rövid időn belül két mentőautó is érkezett a helyszínre, ahol megkezdték a kisbusz vezetőjének szakszerű újraélesztését, majd a férfit kórházba szállították.

A férfi életét a gyors beavatkozásnak és a laikus életmentőknek köszönhetően sikerült megmenteni.

Mindezek alapján, az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége, életmentésben tanúsított bátor magatartása elismeréseként „OPSZ Életmentő Érdemérem” kitüntetést adományoz Kőrösi Csabának, a Kerecsendi Polgárőr Egyesület vezetőjének és Mata Piroskának az egyesület tagjának.

Nem mindennapi elismerés:

Az OPSZ elnöke tárgyjutalomban részesítette az ország legidősebb járási koordinátorát, a 85 éves

Sasvári Pált, aki jelenleg is a mátészalkai és csengeri járásban végzi feladatát.
és, hogy a fiatalok se maradjanak ki, az OPSZ elnöke tárgyjutalomban részesítette az ország legfiatalabb járási koordinátorát, a 24 éves

Kovács István Tamást, aki a váci járásban végzi felelősségteljes munkáját.
Szöveg: Bakonyi Ágnes, Fotó: Posztós Csaba