Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 515 729    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

FELHÍVÁS – „UNOKÁZÓS CSALÓK” JELENTEK MEG SZOMBATHELYEN

FELHÍVÁS – „UNOKÁZÓS CSALÓK” JELENTEK MEG SZOMBATHELYEN

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet az áldozattá válás elkerülésének érdekében.

Az elmúlt napokban ismeretlen elkövetők vezetékes, valamint mobiltelefonon hívtak fel szombathelyi idős embereket. A telefonálók az idős személy gyermekének, vagy hivatalos személynek – rendőr, mentős, orvos – adták ki magukat és egy meg nem történt balesetről tájékoztatták őket, amelyet a hozzátartozójuk okozott. A „probléma” mielőbbi, hatékony megoldása érdekében, a kár megtérítésére milliós nagyságrendű összeg megfizetését – átutalását, illetve személyes átadását – kérték.  Annak érdekében, hogy a sértett ne tudjon másik telefonhívást indítani és őt se tudja elérni senki, arra utasították őket, hogy ne tegyék le a telefont, így folyamatosan szóval tartották a sértetteket.

Mit tehet az áldozattá válás megelőzése érdekében?

·         Minden esetben kérje el a hívó fél telefonszámát és szakítsa meg a beszélgetést!

·         Hívja fel azt a hozzátartozóját, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozott és ellenőrizze a hívás valóságtartalmát!

·         Előfordulhat, hogy a csalók a bűncselekmény elkövetésére előre felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából a rokonra vonatkozó valós információkat is közölnek, ezért idegenek előtt, nyilvános helyen, családi kapcsolatairól, magánügyeiről ne beszéljen! Ezekkel az információkkal a bűnelkövetők visszaélhetnek.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es segélyhívószámon a Rendőrséget!

police.hu