Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

A polgárőrök a nemzetet szolgálják

A polgárőrök a nemzetet szolgálják

A polgárőrök az egyéneket, a közösséget és a nemzetet egyaránt szolgálják – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség 1956-os megemlékezésén, Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központban október 19-én.

Ünnepi beszédében Soltész Miklós azt mondta, ha egy szóval kellene leírnia, mi köti össze 1956 hőseit és a polgárőröket, akkor szerinte az a szó az Áldozat. „Professzionális, önzetlen és szívből végzett munkájukkal Önök már számtalanszor bizonyították, készek és képesek áldozatot hozni az egyes emberekért, a szűkebb-tágabb értelemben vett közösségért, végső soron a nemzetért” – fogalmazott az államtitkár.

68 évvel ez előtt közel 300-an, akiket kivégeztek, az életüket áldozták egy jobb jövőért, azzal a 3000 emberrel együtt, aki a harcokban vagy például egészségügyi dolgozókként kötelességük teljesítése közben lelték halálukat. Áldozatot hozott a 20 ezer sebesült, az a 200 ezer ember, aki a megtorlás elől külföldre menekültek, és azok is, akiket 1956-os kiállásuk miatt évekig, évtizedekig vegzált a hatalom.

Ma már, a később született generációk számára természetes, hogy ők már szabadságban, és az 1990 előtti időszakhoz képest fantasztikus anyagi jólétben életnek, mondta Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint azonban emlékeztetni kell őket, hogy a szabadság és jólét az ’56-os hősök véráldozatának is köszönhető.

Beláthatatlanok a következményei annak, ha egy nép nem tiszteli a hőseit, ha elkényelmesedik, ha nem akarják szolgálni az emberek a közösségüket.

A polgárőrség nem ilyen közösség. Soltész Miklós emlékeztetett rá, hogy a már kilenc éve tartó migránsinvázió kezdete óta védik a polgárőrök az államhatárt, azaz a nemzetet és végső soron egész Európát is, de kérés nélkül is ott voltak a gátakon a dunai áradás idején. A mintegy 5000 polgárőr több mint 50 ezer munkaórája is hozzájárult ahhoz, hogy nálunk a medrében maradt a folyó, nem halt meg senki, nem dőltek össze százával házak, mint máshol.

Soltész Miklós köszönetet mondott minden egyes polgárőr áldozatvállalásáért és munkájáért, amire nemcsak a nagy veszélyek idején számíthatnak az egyes emberek, kisebb-nagyobb közösségek és az ország, hanem a hétköznapokban is.

Az elismerések átadása és a Készenléti Rendőrség Zenekarának műsora után elhangzott pohárköszöntjében dr. Túrós András úgy fogalmazott, a polgárőrség krémje” tiszteletére emeli poharát. „Miért van kultusza Magyarországon a polgárőrségnek? Miért olyan jó az imázsa? – vetette fel az elnök. Szerinte, azért mert meg van benne valami, nemcsak kampányszerűen, hanem folyamatosan, amit csak kevés szervezet mondhat el magáról: a társadalmi felelősségvállalás.

Dr. Túrós András emlékeztetett rá, az árvíz idején nem volt szükség mozgósításra. Mindenki tudta, minden polgárőr, hogy mi a dolga, hogy „most kérés nélkül is menni kell”.

Egy hét múlva lesz az Országos Polgárőr Szövetség idei legnagyobb projektjének, az illegális hulladéklerakók felderítésének projektzáró értékelése. Dr. Túrós András azonban – mint mondta – már az előzetes jelentések alapján le van nyűgözve. „Közel ezer polgárőr egyesület 26 ezer polgárőre mintegy 15 ezer köbméter hulladékot gyűjtött össze. Pedig nem is ez volt a cél! A lerakatok felderítése és jelentése volt a célunk és a feladatunk” – emlékeztetett az elnök.

Dr. Túrós András beszéde végén megemlékezett Kopácsi Sándorról. Tisztelgett az OPSZ alapító elnökének emléke előtt, aki nélkül ma nem létezne a polgárőrség, és akinek az alakja és neve ezer szálon kapcsolódik az 1956-os forradalom és szabadságharchoz.

F. Gy. A.

FOTÓ: Posztós Csaba

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett OPSZ megemlékezésen adta át Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a belügyminiszteri elismeréseket, az idei Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendeket, a Szent László Érmeket, továbbá számos más díjat.

Vármrgyénkben elismerésben részesültek:

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, a Polgárőrség érdekében végzett kimagasló munkája elismeréséül, nemzeti ünnepünk, Október 23-a alkalmából a Köz Szolgálatáért Érdemjel Ezüst fokozatában részesítette: Varga Miklóst, Sárvár Város Polgárőr Egyesületének elnökét.

Vezetőként a Polgárőrség szervezésében, társadalmi elismerésében és a bűnmegelőzés eredményeinek elérésében tanúsított kimagasló tevékenységéért az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége „Szent László Érem” kitüntetést adományozott: Kiss Péternek, a Vas Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége általános elnökhelyettesének;

Nemzeti Ünnepünk, Október 23-a alkalmából, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, a Polgárőrség érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként, a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesítette: Hegedűs Árpádot, a Claudius Polgárőr Egyesület elnökhelyettesét;

Az elismerésben részesültek listáját itt tekintheti meg:

Jutalmazotti lista (pdf)