Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI KÉPZÉS POLGÁRŐRÖK RÉSZÉRE

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI KÉPZÉS POLGÁRŐRÖK RÉSZÉRE

A Claudius Polgárőr Egyesület a “Látni és látszani kétkeréken” nyertes pályázata keretein belül oktatást szervezett 2019.05.25-én a Szombathelyi Rendőkapitányságon “Közlekedésbiztonsági képzés polgárőrök részére” címmel.

A regisztráció során Kiss Viktória az egyesület elnöke jegyzetfüzeteket osztott a résztvevőknek, ezzel is segítve azt, hogy minél több hasznos információval távozzanak a polgárőrök. Az oktatásra nem csak a Claudius PE tagjait várták, hanem a szombathelyi egyesületeket, is illetve olyan egyesületek tagjait, akikkel szoros az együttműködésük.


Két előadót hallgathattak meg a résztvevők. Elsőként Rimóczy Roland r.hadnagy  – a Szombathelyi Rendőrkapitányság rendvédelmi osztályának főelőadója – köszöntötte a résztvevőket. Előadása sokrétű volt. Érintette a besurranást, trükkös lopást, és a köztük lévő különbséget, a jogos önvédelmet, vagyon elleni bűncselekményeket. Kitért arra, hogy a polgárőrség a megelőzésben tesz és tehet sokat. A korlátozott lehetőségeikhez képest a civil önkéntesek sokat tesznek azért, hogy a lakosság biztonságérzetét növeljék. Ha tetten érnek valakit, mit tehetnek illetve meddig mehetnek el. Mik azok az intézkedések, melyeket a jogszabályok lehetővé tesznek számukra. Beszélt a rádióforgalmazás szabályairól, mikéntjéről, a hívójelek fontosságáról. A polgárőrség az idei évben RDR rádiókat kap a Belügyminisztériumtól, ezért is emelte ki előadásából a hadnagy úr ezt a részt.

A forgalmazásnak rövidnek kell lennie, de úgy, hogy lényegi információ ne vesszen el közben.

A második előadó Puklér András c. r. törzszászlós a jelzőőri tevékenységről és a rendőrségi karjelzésekről beszélt. Fontosnak tartja, hogy a polgárőrök is tisztában legyenek ezekkel és ezek szabályaival, hiszen bármikor kerülhetnek olyan helyzetbe, mely során alkalmazniuk is kell azokat. Például esetleges baleseteknél, rendezvények útvonal biztosításakor stb. Fontos, hogy minden mozdulat határozott és egyértelmű legyen, így segítve a közlekedőket abban, hogy a megfelelően reagáljanak.

Az előadások során folyamatosan kérdezhettek és kérdeztek is a résztvevők. Így bővítve tudásukat, hogyha legközelebb közterületi szolgálatot látnak el, akkor már a megszerzett tudás birtokában szakszerű  segítséget tudjanak nyújtani a lakosságnak.

Az esemény végén Kiss Viktória, a Claudius Polgárőr Egyesület elnöke, megköszönte az előadóknak az informatív előadásokat és jelezte, hogy a jövőben is szeretnének hasonlóan magas színvonalú oktatáson részt venni. Majd zárásképpen meginvitálta a résztvevőket egy jó hangulatú ebédre.

Résztvevő egyesületek:

  • Gyöngyöshermán-szentkirály Polgárőr Egyesület
  • Szombathelyi Polgárőr Egyesület
  • Rönöki Polgárőr Egyesület
  • Kőszegi Polgárőrség
  • Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
  • Claudius Polgárőr Egyesület