Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Találtam egy személyi igazolványt!

Találtam egy személyi igazolványt!

Szeretnénk felhívni a figyelmet egy olyan dologra, amivel sokszor találkozunk a közösségi oldalakon, bár egyáltalán nem értjük, hogy miért.
Szinte napi rendszerességgel találjuk szembe magunkat olyan posztokkal, amelyben a posztoló arra kér mindenkit, hogy osszák meg a bejegyzését, miszerint személyi okmányokat talált és szeretné megtalálni azok tulajdonosát és visszajuttatni hozzá az iratait. Ehhez fotót is mellékel a szóban forgó okmányokról, kitakarás nélkül, amik egyébként a telefonszám kivételével a tulajdonos minden adatát tartalmazza. Ezen adatok személyes jellegűek és közzétételükkel kárt is okozhatunk az illetőnek, hiszen sok bűnöző használja az internetet és a közösségi alkalmazásokat adathalászatra, amely adatokkal később vissza is élhetnek.
Ezért kérünk mindenkit, ha hasonló helyzetbe kerül, ne a közösségi médián keresztül próbálja megmutatni a nyilvánosság felé, hogy jósszándékú ember, egyszerűen tegye az iratokat egy borítékba és a lakcímkártyán található címre postázza el. Amennyiben a talált irat nem tartalmaz címet és mindenképpen a nyilvánosság segítségét szeretnék kérni a hivatalos szervek helyett, akkor azt javasoljuk, hogy a mellékelt képen számítógépes programmal, vagy valamilyen letakarással csak a legszükségesebb adatokat engedjük láttatni. Név és helységnév már sokat segíthet a tulajdonos megtalálásában. 



Az illusztrációként használt képet is egy ilyen bejegyzésben találtuk. Az elhomályosított adatokat már mi szerkesztettük, az eredeti posztban minden olvasható volt.
Segítsünk, de ne ártsunk!

 A MEGLELT IRATOKAT A PTK. SZABÁLYOZÁSA ALAPJÁN “A TALÁLÁS HELYE SZERINT ILLETÉKES JEGYZŐNEK KELL LEADNI.”

A ptk ide vonatkozó rendelkezése úgy fogalmaz, hogy a találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni.

“Más a helyzet” – folytatódik a rendőrség válasza – “ha a találásra nem utcán, közterületen, hanem közlekedési eszközön, hivatalban, tehát valamilyen nyilvános helyen kerül sor. Akkor azt ott helyben kell leadni az üzemeltetőnek. Ez a megtaláló számára is a legegyszerűbb szituáció. A nagyobb közlekedési vállalatok (pl. BKV) komoly protokollokat dolgoznak ki a talált tárgyak Ptk. szerinti szabályos kezelésére, ezek némelyike az interneten is tanulmányozható.”

Ha már a közlekedési eszközökre vonatkozó protokollok szóba kerültek, megnéztem az ÉNYKK üzletszabályzatának ide vonatkozó passzusát. Ebben azt írják, hogy “az autóbuszon, az autóbusz-állomásokon, megállókban talált és ismeretlen tulajdonosú tárgyak a találás helyszínén az autóbuszjárat vezetőjénél, illetve az utasforgalmi szolgáltatási helyein adhatók le megőrzésre.” Az iratokat a volán a jogszabályok szerint kezeli, illetve az “erre kijelölt szerveknek adja át őrzésre”.

Hiába vezeti a jó szándék azt, aki a közösségi oldalakon próbálja meg visszajuttatni az elveszett okiratokat,

AZ ARCKÉP ÉS A SZEMÉLYES ADATOK ENGEDÉLY NÉLKÜLI PUBLIKÁLÁSÁVAL UGYANIS SZEMÉLYISÉGI JOGOKAT SÉRT, RÁADÁSUL EZEK KÖZZÉTÉTELÉVEL AJTÓT NYIT AZ ADATOKKAL VISSZAÉLŐ BŰNÖZŐK ELŐTT.