Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megyei szövetség hírei

Kommunikációs fórum Sárváron kilenc megye képviselőivel

Kommunikációs fórum Sárváron kilenc megye képviselőivel

"Üdvözlünk mindenkit a Zene Házában Sárváron" – hangzott el szombaton a IV. Nyugat-magyarországi Polgárőr Kommunikációs Fórum első perceiben.

A városban, ahol 1541-ben az első magyar nyelvű könyvet nyomtatták, gyűltek össze kilenc megye képviselői, köztük megyei elnökök, sajtóreferensek, hogy tanuljanak és fejlesszék megyéjük, egyesületük kommunikációját online, offline és a mindennapokban egyaránt.

Az esemény elismerések átadásával kezdődött. 2016-ban alapított  „Vas Megyei Polgárőr Szövetség sajtó munkájának támogatásáért” elismerésben részesültek:

·      Sárvár Média Nonprofit Kft

·      Répce Televízió Nonprofit Kft

 

A rendezvényt dr. Máhr Tivadar Sárvár Város alpolgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: "Látva az „Együtt, egymásért!” jelmondatot eszembe jutott miként is épülhetett meg a Zene Háza. Összefogással. Néhány éve több éves előzetes egyeztetés után lehetőség adódott egy olyan kulturális helyszín létrehozására, amely a sárváriaknak és minden olyan rendezvénynek, mint a mai is, hogy otthont adjon. De ehhez együttműködés kellett. Kellett  a civilek, a városvezetés és  a kultúrában résztvevő szakemberek együtt tenni akarása. A kommunikáció nagyon fontos a mindennapokban. Ezzel együtt a sajtómunka is az, hiszen hiába működünk jól, ha ezt nem tudjuk megfelelően kommunikálni."

 

Másodikként Bedi Ákos a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke lépett a mikrofon elé. Köszöntőjében több fontos dolgot is kiemelt. Egyrészt felhívta a figyelmet a sajtómunka fontosságára. A megyéknek erre a tevékenységre igen is, hogy hangsúlyt kell fektetni. A VMPSZ elnöksége évek óta partner abban, hogy működjön és minőségben is fejlődjön a megyei kommunikáció. Nem csak szavakkal, de anyagilag is támogatva ezt. A VMPSZ Kommunikációs Csoport éves szinten a költségvetésből elkülönített összeggel rendelkezik, melyet fordíthat marketingre (RollUp, szóróanyagok, reklámok) rendezvényekre (toborzó tevékenység, fórum, ötletbörze) és technikai fejlesztésre is (stúdió eszközök, képi és hangrögzítők).


A Megyei Szövetség elnöke az országos szervezet nevében is köszöntötte a fórum résztvevőit, előadóit és Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének üdvözletét is átadta.

 

Az előadók sorát Kámán-Németh Martina a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora nyitotta meg. Fókuszban a családon belüli erőszak és annak felismerése volt. Kik az áldozatok? Hogy ismerhető fel az, ha valaki esetlegesen segítségre szorul. Igyekezett kiemelni azokat a helyzeteket, melyekben a polgárőrök kérhetik az ÁSK segítségét. Illetve kifejtette azt is, hogy miként tehetik ezt meg. Kit lehet vagy kell értesíteni ezekben az esetekben.

 

Másodikként Pajor András újságíró lépett a mikrofon elé. Előadása kitért arra, hogy a nyomtatott sajtó még jelen van a mindennapjainkban, de egyre nagyobb teret hódít magának a digitalizáció, amelyből, ha jól használja, a polgárőrség is hasznot húzhat. Ismertette a jelenlévőkkel a kommunikáció legfontosabb alapfelépítését. Megtudhatták, miként épül fel egy kielégítő írás. Szó esett a sajtófotózás kezdeteitől és ismérveiről is. Szemléltette, mire kell figyelni egy jó illusztráló, eseményt bemutató kép elkészítésénél. 

 

Bakonyi Ágnes a Polgárőr Magazin főszerkesztője, mondhatni, erélyesen fogalmazott. Kiemelte miben kellene a polgárőrség kommunikációját megreformálni. A folyamat részben elkezdődött, hiszen az országos honlap megújult, folyamatban van egy podcast műsor készítése és az online marketing eszközöket is még ha kicsiben is, de el kezdte használni az OPSZ. A Polgárőr Magazin is átesett egy arculatváltáson nemrégiben. Elindult az úton az OPSZ kommunikáció feljődése, de még van tennivaló. 

 

Az előadásokat maga a fórum követte, ahol az előadóktól is közvetlenül lehetett kérdezni. Az egyik érdekesség Szemán László volt, aki meglepetés vendégként érkezett a publikum elé. László több mit harminc éve foglalkozik újságírással. 2021-ben az Országos Polgárőr Szövetség elismerte munkáját az OPSZ sajtódíjával, mert folyamatosan ad tájékoztatást például a Magyar Nemzet oldalán is a polgárőrök mindennapjairól. A kérdésre, hogy miért tartja ezt fontosnak igyekezett röviden válaszolni. „Ma a polgárőrök olyan feladatokat látnak el a határvédelemben és a közterületeken, melyeket személy szerint becsülök és elismerek. Ezért tartom fontosnak azt, hogy tudósítsak róluk.”

A fórumon több kérdést is megvitattak a résztvevők az áldozatsegítéssel kapcsolatban és az OPSZ belső kommunikációjáról is szó esett.

 

Összegezve bízunk abban, hogy aki eljött Sárvárra minőségi időt töltött el, és az itt tanultakat tudja majd kamatoztatni a mindennapi egyesületi, megyei vagy országos kommunikációjában egyaránt.


A Fórum támogatói:

  • Kalmár Kolor Kft ( Mozaik bolt ) – Kalmár László
  • Műanyag-P Kft – Márkus Péter
  • Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa
  • Sárvár Város Önkormányzata
  • Sárvári Sportfólió Kft - ZeneHáza
  • Sárvár Város Polgárőr Egyesülete
  • Tátika Virágüzlet - Sárvár
  • Vocelka Invest Kft – Vocelka Zoltán
  • Kardos Zoltán - Szentgotthárd

Médiapartner: Sárvár Média Nonprofit Kft

Technika: Soós Ádám és Mészáros Róbert


Fotók: VMPSZ Kommunikációs Csoport  és Wieder Sándor