Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Az OPSZ elnökének körleve – A téli hidegre való felkészülés

Az OPSZ elnökének körleve – A téli hidegre való felkészülés

Ismét közeledik a tél, itt a hideg mely sok esetben rendkívül nehéz, sokszor életet veszélyeztető helyzeteket teremtő időszak. Fokozottan igaz ez az utcákon hosszú időn át tartózkodó embertársainkra, a tanyavilágban lakókra, az egyedül élőkre, az idős, beteg emberekre és a szenvedélybetegekre.

Bár a szociális szolgáltatók a téli időszakban igyekeznek fokozottan odafigyelni azokra, akiket a kihűlés vagy fagyási sérülések veszélye fenyeget, a tragédiák megelőzésére széleskörű együttműködésre van szükség.

Polgárőri feladatok:

  • Vegyük fel a kapcsolatot az ellátó és karitatív szervezetekkel.
  • Fontos a rendőrséggel és a társhatóságokkal, önkormányzati intézményekkel való kapcsolattartás ezen időszak alatt.
  • Fokozott járőrszolgálatot megszervezése, azokon a területeken, ahol tudomásunk van egyedül élő idős személyekről. Fontos, hogy az egyedül élő idős személyeket rendszeresen látogassuk, akár több alkalommal.
  • Amennyiben a polgárőr azt tapasztalja, hogy fűtés, élelmiszer nélkül élő személy tartózkodik a lakásban, haladéktalanul értesíteni kell az Önkormányzatot és az ellátó intézményeket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által  működtetett  okos telefonon  használható VÉSZ alkalmazáson keresztül valós időben értesülhetünk az ország területén  bekövetkező különféle veszélyhelyzetekkel kapcsolatban . A program  tűzesetek,  műszaki  mentések, közlekedési balesetek és információk, meteorológiai riasztások, iparbiztonsági és polgári védelmi események, Havária és TEK közlemények valós időben történő megjelenítésére alkalmas akár csak lokálisan is.

Javasoljuk a program telepítését és használatát Ezen kívül pedig, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján elérhető a megyei, illetve járási szinten működő mentőcsoportok, akik szükség esetén szintén értesíthetők, és segítséget nyújtanak.

  • Tanácsok autósoknak:

A téli időszak komoly felkészülést és alkalmazkodást igényel az autósoktól. A megváltozott út- és látási viszonyok miatt a hosszú utazások előtt érdemes átnézni a gépjárművet. Különösen figyelni kell a megfelelően működő világításra és fékrendszerre, hogy a külső körülmények miatt megnövekedő féktávolság és a csökkenő látótávolság ne romoljon tovább. A téli gumi elengedhetetlen, és a tartós hótakaró esetére érdemes a hóláncot is készültségben tartani.

Ellenőrizzék a gépkocsi hűtő- és ablakmosó folyadékjainak fagyállóságát, és  a tervezettnél is hosszabb útra elegendő üzemanyagszintet is. Emellett minden olyan hiányzó eszközt érdemes pótolni, ami segíthet megbirkózni az időjárással, és megóvni a gépkocsit a fagyástól és más káros hatásoktól: legyen mindig elérhető közelben jégkaparó, jégoldó spray és páramentesítő. Arra az esetre, ha mégis a hó fogságában ragadunk egy hosszabb úton, mindig legyen nálunk hidegen is fogyasztható étel, forró tea és meleg takaró, illetve ügyeljünk mobiltelefonunk feltöltöttségére is.

  • Tanácsok gyalogosoknak:

Fontos feladat, hogy a gyalogosan közlekedők körültekintőbben és óvatosabban közlekedjenek, az ilyenkor kialakult közlekedési körülményekre tekintettel. Természetesen nemcsak az autósoknak, hanem a gyalogosan közlekedőknek is veszélyt jelentenek a csúszós utak. A téli időszakban gyakoribbak a rándulások, húzódások, kar- és comb-nyaktörések.

Különösen több figyelmet fordítva az idősekre, akik nehezen mozognak, valamint a gyerekekre, akik minden alkalmat megragadnak egy kis csúszkálásra, korcsolyázásra. A gyalogosoknak azt sem szabad elfelejteniük, hogy a jeges utakon nő az autók féktávolsága, így körültekintőbben kell lelépniük az úttestre is.

  • Tanácsok ingatlantulajdonosoknak:

A téli balesetek megelőzéséhez a legfontosabb lépés a lakóházak előtti járdák tisztán tartása, síkosság a-mentesítése és a jégcsapok eltávolítása, amely a háztulajdonosok felelőssége. A síkosság a-mentesítésre használható kőzet őrlemény, kalcium-klorid oldat, vagy ezek keveréke is lehet. A lakóházak tetején összegyűlt hó vagy az eresz alatti jégcsapok ugyanúgy veszélyeztethetik járókelők, autóvezetők épségét, mint a csúszós utak.

Javasoljuk, hogy ezek észlelése esetén hívják fel az építmény illetékesének a figyelmét a veszély elhárítására . A jégcsapok eltávolítását jellemzően ipari alpinisták végzik, a tűzoltóság kizárólag élet és balesetveszély fennállása esetén avatkozhat közbe.

Budapest, 2017. december 4.

Tisztelettel:

Dr. Túrós András