Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megelőzés

Az elektromos eredetű lakástüzek megelőzéséért

Az elektromos eredetű lakástüzek megelőzéséért


Magyarországon a kárstatisztikákban az elektromos eredetű lakástüzek szerepelnek a lakástüzek okai között második helyen. Ezek a lakástüzek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek.
A megelőzés, a körültekintő magatartás és a folyamatos karbantartás ezekben az esetekben is kulcsfontosságú. Az újszerű technológiák, számítógépek megjelenésével az áramforrásokat folyamatosan, sokszor megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet.

Az elektromos tüzek általában két módon keletkezhetnek: vagy az elektromos áram által működtetett berendezés hibásodik meg, ilyenkor a hiba folytán a berendezés belsejében hőképződés indul, mely a tüzet okozhatja, vagy pedig az elektromos hálózat hibája folyamán alakul ki tűz.

A rendszeres karbantartáson túl a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következőket tanácsolja az elektromos tüzek megelőzése, az otthonok védelme érdekében:

  • Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból!
  • A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessünk, javíttassunk!
  • Használat előtt szemrevételezéssel ellenőrizzük az elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, nézzük meg, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve!
  • Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk!
  • Az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjunk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz!
  • Ne érintsük meg vizes kézzel, és ne használjuk nedves környezetben az elektromos berendezéseket!
  • Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket (TV-t, hűtőt, számítógépet, stb.), mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat!