Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megelőzés

Az interneten is áldozattá válhatnak gyermekeink

Az interneten is áldozattá válhatnak gyermekeink

Mivel gyermekeink számára az online világ már legalább annyira otthonos, mint a valóságos, mindenképp ügyelnünk kell rá, hogy itt se érje őket bántalmazás. Az iskolai erőszak mellett ugyanis létezik egy másik jelenség is, ez pedig a cyberbullying, azaz a netes zaklatás, de egyéb veszélyek is leselkedhetnek a gyermekekre.

Nagyon fontos felhívni a figyelmet a biztonságos internethasználatra, ugyanakkor ez nem csak arra int minket, hogy mi magunk ne váljunk például internetes csalások áldozatává, de arra is, hogy gyermekeinket védjük meg a világháló veszélyeitől. Ez a probléma ugyanis élő, a Unicef, azaz az ENSZ gyermekvédelmi szervezete kampányt is indított már a gyermekek védelmében. 

A szervezet felmérése szerint naponta 175 ezer (!) gyermek lép fel életében először a világhálóra, és szembesül számos olyan esettel, amikre nincs felkészülve, amiktől sérülhet. Mit tehetünk?
  • Fontos, hogy elsősorban jó bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki a gyermekkel, hogy intelmeinket, tanácsainkat elfogadja.
  • Mondjuk el neki az internet, a közösségi oldalainak szabályait. 
  • Hívjuk fel rá a figyelmét, hogy  mielőtt elfogad egy ismerősnek jelölést, nézze meg a profilját – próbálja meg kideríteni, kiről is van szó, valóban ismerheti-e az illetőt. 
  • Soha ne küldjön magáról adatot, fotókat, főleg ne  szexuális tartalmú fotót – még ismerősnek se! 
  • Gondolja át, mielőtt megoszt egy tartalmat a közösségi oldalon, hiszen emiatt később kellemetlenségei is lehetnek.
  • Ha úgy érzi, bajba került, merjen segítséget kérni!

A közösségi oldalakon – az iskolai zaklatáshoz hasonlóan – előfordulhatnak olyan események, amelyek révén egy-egy gyermek áldozattá válik. Egyesek kipécézik, folyamatosan gúnyolják, negatív, sértő, olykor fenyegető üzenetekkel, kommentekkel árasztják el. Mivel a gyermekek számára ez a világ éppoly valós, mint a fizikai, hasonlóképpen élheti meg, mint társai egyéb zaklatását. Természetesen a szülők nem mindig mozognak olyan otthonosan az interneten, mint a fiatalok, gyakran nem szembesülnek ezzel a jelenséggel. A kiváltott tünetek viszont már szembeötlőek lehetnek: a gyermek visszahúzódóvá, kedvetlenné  válik, tanulmányi eredménye romlik, pszichoszomatikus tünetei lesznek, evés- vagy alvászavar lép fel nála, kerüli a társaságot, nyugtalan lesz a közösségi oldalak használatától, fél. 

Ha úgy érzi, ismerősek a tünetek, gyermeke ilyen helyzetbe került, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!

vansegitseg.hu