Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Hanuka ünnepi gyertyagyújtás Kőszegen

Hanuka ünnepi gyertyagyújtás Kőszegen

Hanuka ünnepi gyertyagyújtásra hívott hétfőn a Jurisics térre a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK). Az esemény nyugodt lebonyolításában a Kőszegi Polgárőr Egyesület tagjai is részt vettek.

A hanukiának, azaz a hanukai gyertyatartónak kilenc ága van, nyolc normál gyertyatartó és – középen – egy „szolga” (sámás vagy sámesz). A „szolga” segítségével kell meggyújtani a nyolc gyertyát vagy mécsest. Első nap egyet, másodikon kettőt és így tovább. Az ünnep végén minden láng ég (nyolc plusz a szolga), így szimbolizálva, hogy az olaj kitartott nyolc napig. (Mivel a zsidó naptár szerinti napok napnyugtával kezdődnek, tehát az első gyertyát az ünnepi dátum előtti este kell meggyújtani.) E gyertyát gyujtotta meg. 

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, ünnepi köszöntőjét azzal kezdte, "Csoda, hogy ma itt szabadtéren meggyújthatjuk a hanuka gyertyáit".

Az eseményen részt vettek még a három másik történelmi egyház – katolikus, evangélikus, református – képviselői; Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete főigazgatója, Básthy Béla polgármester, prof. Dr. Szita Szabolcs holokauszt-kutató és Szántóné dr. Balázs Edit történész gyújtották meg a hanukián, a kilencágú gyertyatartón a nyolc lángot.