OPSZ

ORSZÁGOS KÜLDÖTT GYŰLÉS BUDAPESTEN

ORSZÁGOS KÜLDÖTT GYŰLÉS BUDAPESTEN


Rend, fegyelem és tisztesség van az OPSZ-ben, e szavakkal jellemezte dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a testület április 12-én megtartott küldöttértekezletén a szervezet 2018. évi működését.


Jeles személyek tisztelték meg az Országos Polgárőr Szövetség ez évi küldöttértekezletét, melyet április 12-én az Országos Rendőr-főkapitányság épületében tartottak. Köztük volt dr. Pintér Sándorminiszterelnök-helyettes, Magyarország belügyminisztere, dr. Kuczik János rendőr dandártábornok, országos rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Schmell János büntetés-végrehajtás vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettese, dr. Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelem főigazgató-helyettese, dr. Terdik Tamás rendőr ezredes, Budapest rendőrfőkapitánya, dr. Mihály István rendőr dandártábornok, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Károlyi László PhD., a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója, dr. Samu István, az MLSZ biztonsági igazgatója, Orosz János, a Kárpátaljai Magyar Polgárőrökért társadalmi szervezet elnöke, Szimcsera János, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselője valamint Bálint IstvánHolló István és Pásztor István, a Vajdasági Magyarok képviselői.


Dr. Túrós András 2018. évi tevékenységet értékelve elmondta, hogy a Polgárőrség az elmúlt évben a civil bűnmegelőzés legjelentősebb, legnagyobb létszámú, legegységesebb, leghatékonyabb, sőt nélkülözhetetlen szereplője és zászlóvivője volt. A Polgárőrség szakmai tevékenységét példaértékűnek minősítette, amiben a szövetségek, a polgárőrök lelkesen, szakszerűen végezték áldozatos munkájukat. Beszélt arról is, hogy 2018-ban a szervezetet több nemtelen támadás érte, melyet sikerült kivédeni azzal, hogy megkövetelték a rendet, a fegyelmet, a tisztességes magatartást és felléptek a jogsértőkkel szemben. Emellett beszélt arról, hogy 1800 településen 2008 polgárőr egyesület működik, benne 63 ezer polgárőrrel, akik több mint 9 millió szolgálati órát teljesítettek közterületen, ezzel is hozzájárulva a lakosság szubjektív biztonságérzetének növeléséhez.

– Ma már a helyi embereknek elvárásaik vannak a Polgárőrséggel szemben – emelte ki az OPSZ elnöke, majd folytatta – Például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az 1,1 millió órával kiemelkedik a mezőnyből, de jelentős Hajdú-Bihar illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye 900 ezres óraszáma is. Ha egy főre vetítem az óraszámokat, akkor megállapítható, hogy 140-150 óra jut, tehát egy polgárőr ennyi szolgálatot teljesít közterületen.
Elmondta azt is, hogy tavaly a polgárőrök több mint 100 ezer jelzést adtak a rendőri szerveknek, több mint 3 ezer jogsértőt értek tetten, több mint 10 ezer rendezvénybiztosítást segítettek, 50 ezer alkalommal nyújtottak segítséget rászorulóknak és 1500 eltűnt személy felkutatásában vettek részt. Sőt, hat esetben életmentésben is közreműködtek! – Ezekből a számadatokból is látszik, hogy a polgárőrség 2018-ban igen pezsgő szakmai munkát végzett – hangsúlyozza az elnök, majd kitért a határvédelmi és a lovas tagozatok kimagasló teljesítményére. – Több ezer polgárőr van, aki hihetetlen lelkesedéssel végzik a határvédelmi munkát. Nagyra értékelem, hogy a tagozat országos szinten is zászlóshajója lett az illegális migráció elleni fellépésnek.

Az OPSZ elnöke a határvédő Tagozat mellett a Lovas Tagozat munkáját is kimagaslónak minősítette, ahol a lovas polgárőr tagok mellett a tagozat a vezetésben is magasan kvalifikált személyekkel erősödött. Név szerint is megnevezte Dallos Gyula örökös bajnokot illetve Sallai Sándort, aki nemzeti hírű lovaglótanár.


Dr. Túrós András beszélt az ifjú polgárőrökről is. Mint mondta, itt nincsen átütő siker, de mégis büszke arra, hogy már van kétezer ifjú polgárőr, ami azt jelenti, hogy 500 fővel nőtt a létszám egy év alatt.
Szó volt az elnöki fórumokon elhangzott kritikákról is. –  A polgárőr vezetők ezeken a fórumokon megfogalmazták, hogy az OPSZ kezd túlzottan bürokratikussá válni – ismerteti az elnök. – Túl sok az adminisztrációs teher, a könyvelés, az elszámolások, a szolgálatvezénylés, a statisztikai adatgyűjtés, a személyes adatok nyilvántartása, tagnyilvántartás, stb., és kérték az OPSZ elnökét ezek felülvizsgálatára. Második helyre került a polgárőr autók után fizetendő cégautó-adó kérdése. Úgy fogalmaznék, hogy ebben teljes a felháborodás. Senki nem érti miért kell fizetni a polgárőr autók után cégautó-adót egy önkéntes, ingyenes, állami pénzből működő profit- és bevétel nélküli szervezetnek. Harmadik helyen pedig a polgárőrök számon kérték, hogy nem történt meg a formaruhával történő ellátásuk, hogy túlzottak és koordinálatlanok voltak a pénzügyi ellenőrzések, valamint megfogalmazták, hogy a túlzott és nemtelen támadások kivédésére alakítsuk ki az OPSZ önvédelmi rendszerét.
Az OPSZ elnöke beszélt még az együttműködő partnerekről, a határon túli magyarokról, a polgárőr akadémiáról, a Tudományos Tanács munkájáról. Végezetül megerősítette: Jelszavaink továbbra is a Rend, a Fegyelem, a Tisztesség, az Egység, mert a szervezetben egész évben polgárőrhöz méltó rendnek kell lenni. Rend nélkül nem lehet sikeres a Polgárőrség, és nélküle leveszíthetjük a lakosság bizalmát.

– Gratulálok, Önök ismét sikeres évet zártak – kezdte beszédét dr. Pintér Sándor, majd egy rövid történelmi áttekintést tett, hogy rávilágítson, 2010 óta mekkorát fejlődött Magyarországon a közbiztonság. Kiemelte: Nagyobb lett a közbiztonság az országban és ez az Önök munkája nélkül, a Rendőrséggel való együttműködés nélkül és a társadalmi elfogadottság nélkül nem jött volna létre. Majd nyomatékosította: Nem volt hiábavaló a sok szolgálat, az éjszakai portyázás, Önök biztonságot nyújtanak szűk környezetüknek, az országnak.
A belügyminiszter értékelte a nagyobb projekteket, mint a 300×100, a gyermekvédelmi program, és külön kitért a határvédelemnél fojtatott polgárőr munkára is.