Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

A 2023-as év legjobbjainak munkáját ismerték el a nemzeti ünnep alkalmából

A 2023-as év legjobbjainak munkáját ismerték el a nemzeti ünnep alkalmából

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójára emlékezett a polgárőrség március 14-én, Budapesten. Az ünnepség lehetőséget adott arra, hogy elismerjék az elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárőrök és egyesületek munkáját.

A Budapest XXII. kerületében, a Klauzál Gábor Művelődési Központban megtartott ünnepségen dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, országgyűlési képviselő és nem mellesleg újbudai polgárőr, ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc példamutató időszaka a magyarság történetének. Mint mondta, reményei szerint a mai viharos politikai időszakban ez az ünnep közös nevezőre hoz mindenkit, hiszen valamennyiünk számára fontos, hogy méltó módon emlékezzen az egykori hősökre.

Párhuzamot vonva a mával úgy fogalmazott, a polgárőrök, akik önként, szabadidejük terhére a biztonságért dolgoznak nap, mint nap, segítve a rendőrség munkáját és erősítve az állampolgárok biztonságérzetét, méltán nevezhetőek a mindennapok mai hőseinek.

„Büszke vagyok arra, hogy Újbudán elvégeztem a tanfolyamot és sikeres polgárőrvizsgát tettem néhány évvel ezelőtt. Bár sok szolgálatra nincs időm, de büszkén hordom az igazolványt, így ez az elismerés a részemről szívből jövő, hiszen minden olyan hivatás, amely a közösségek biztonságát szolgálja, főleg önkéntesen, elismerésre méltó” – hangsúlyozta beszédében dr. Simicskó István. Szerinte azért „zseniális” szervezet a polgárőrség, mert az őrzés feladata társul a lokálpatriotizmussal és ez felbecsülhetetlen a globalizálódó világunkban. Az író és filozófus Machiavellit idézve elmondta: „Sokkal nehezebb legyőzni az olyan országot, amelyet saját polgárai védenek, mint amelyet fizetett zsoldosok.”

A polgárőrség gyökere, az egykori Nemzetőrség és a honvédség kialakulása is valahol itt keresendő. „Nekünk az a fontos, hogy a saját nemzetünkből mindig legyenek olyan emberek, akik ezt a feladatot önkéntesen vállalják és tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezért akkor működik jól egy állam, ha megbecsüli azokat, akik őrzőkként önkéntesen vigyázzák a békét és fenntartják a rendet” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A beszédet követően az OPSZ elnöke átadta az elmúlt év kiemelkedő teljesítményeiért járó kitüntetéseket, így a belügyminiszter elismeréseit, valamint az Év polgárőreinek, az Év polgárőr egyesületeinek és az Év polgárőr pedagógusainak járó díjakat.

Az elismerések átadását a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora követte, majd fogadás zárta az ünnepséget.

A fogadáson elmondott pohárköszöntőjében dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, aki az elnökség jelenlévő tagjaival állt színpadra, úgy fogalmazott: „Magyarország legjobb polgárőrei vannak most jelen, a polgárőrség büszkeségei, akik 2023-ban kiválóan teljesítettek”. Emlékeztetett arra, hogy milyen nehezen és bizonytalanul indult a tavalyi év. Utalt az energiaválságra, az orosz-ukrán háborúra és a migrációra, de – mint mondta – óriási szerencséje lett végül a polgárőrségnek 2023-ban, mert talpra állt, a kormányzat segítségével működőképes maradt, sőt fantasztikus eredményeket ért el. Példaként említette, hogy a sok negatívum ellenére a közbiztonság nem romlott és a 2022-es csúcsév után a déli határ védelmében újra helytálltak a polgárőrök. Kiemelte, hogy az OPSZ kérésére év végén az Országgyűlés módosította a polgárőrségről szóló törvényt, így olyan új lehetőségeket kaptak a polgárőrök, amelyek a bűnmegelőzés területén forradalmasíthatják a szövetség tevékenységét.

Vármegyénk elismerésben részesültjei:

Az Év polgárőre:

  • Unszorg Zoltánnét, Csénye Község Polgárőr Egyesület tagja lett,

Az Év polgárőr egyesülete:

  • Jánosháza Polgárőr Egyesület

Az Év Polgárőr Pedagógusa:

  • Oláh Miklós, a Vasszécseny Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke lett

A kitüntetettek listáját ITT tekintheti meg.

Szöveg: Bakonyi Ágnes
Fotó: Posztós Csaba