Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megelőzés

Hogyan alakul a bringahasználat?

Hogyan alakul a bringahasználat?

Közvéleménykutatás szerint a kerékpárt és rollert használók számára a legfontosabb a közlekedési eszközük műszaki állapota és épsége, ezt követi a KRESZ szabályok betartása és a saját fizikai biztonságuk.

A közlekedési eszközökkel kapcsolatos kutatást 18 éven felüli népesség körében végezte az OTP Mobil Kft. megbízásából a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. Célcsoportként a 18 év feletti magyar lakosságot jelölték meg, az adatgyűjtési időszak: 2022.12.13-12.18 között volt., a kutatás elemszáma 1008 fő.

A felmérés szerint a magyarországi felnőtt népesség 45%-a használ a munkába járáshoz tömegközlekedési eszközt. A válaszadók harmada (36%) választja az autót, 24% gyalog jár, 15% pedig kerékpárral. Férfiak 8%-kal nagyobb arányban választják az autót munkába járáshoz, mint a nők. A korcsoportok közül leginkább a 18-39 évesek (47%) választják a tömegközlekedési eszközt. A Budapesten élők között vannak a legtöbben, akik általában a munkába járáshoz a tömegközlekedési eszközöket választják (64%).

A válaszadók 49%-a választja az autót a szabadidejében. 44%-a tömegközlekedési eszközt, 28% pedig kerékpárt használ. Szabadidőben is a férfiak választják leginkább az autós közlekedést. A korcsoportok közül leginkább a 18-39 évesek körében (56%) választják az autós közlekedést, míg a 60 év felettiek 43%-a választja a tömegközlekedést. Minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál inkább jellemző, hogy szabadidejében autót használ: felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők 64%-a, középfokú végzettséggel rendelkezők 52%-a, alapfokú végzettségűek 45%-ban választja. Feltételezhető, hogy a kiépített tömegközlekedési hálózat miatt a Budapestiek használják leginkább szabadidejükben a tömegközlekedést (69%).

A lakosság több mint a felének (59%) van kerékpárja vagy rollere. 6%-nak nincs, de tervezi a vásárlást. Nemek szerint leginkább a férfiaknak van rollerje vagy kerékpárja, és azoknak, akiknek nincs tervezik a vásárlást. A nők 39%-nak nincsen és nem is tervez vásárlást. Minél fiatalabb valaki annál inkább jellemző, hogy van kerékpárja vagy rollerje. A fővárosban élőknek felének nincsen kerékpárja és rollerje.

A kerékpárral és a rollerrel rendelkezők 77%-a nem okozott és nem is szenvedett még kárt közlekedés során. 16%-a megsérült már közlekedés során, 6%-nak megsérült már a közlekedési eszköze és csupán 1%-a okozott kárt másnak. Nemek szerint leginkább a férfiakra jellemző, hogy okoztak vagy érte őket már kár a roller vagy kerékpár használatakor. Korcsoport tekintetében kiugró érték, hogy a 18-39 év közötti korosztály 23%-a már megsérült kerékpározás vagy rollerezés közben.

A kerékpárt használó válaszadók több, mint 20%-a szenvedett már valamilyen balesetet, többségében személyi sérülés is történt. Ennek ellenére a válaszadók csupán 6%-a nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik kerékpáros, rolleres használathoz kapcsolódó biztosítással. 31% kötne valamilyen biztosítást: 9% balesetbiztosítást, 6% vagyonbiztosítást, 3% felelősségbiztosítást és 13%-ukat pedig mindhárom biztosítási forma érdekelné. A tesztet kitöltő bringások és rolisok szerint kevésbé fontos a forgalmas utak kerülése, valamint a járókelők biztonsága.