Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Hogyan dokumentáljuk a felderített szeméthegyeket?

Hogyan dokumentáljuk a felderített szeméthegyeket?

Hatalmas lelkesedés mellett jelentős létszámmal szálltak be a polgárőr egyesületek az Országos Polgárőr Szövetség idei legnagyobb környezetvédelmi projektjébe, az illegális hulladéklerakatok felderítésébe. Nagy-Juhák Istvánt, az Országos Polgárőr Szövetség hivatalvezetőjétől azt kérdeztük: Hogyan dokumentáljuk a felderített hulladék hegyeke, hogy azok bizonyítékként szolgálhassanak a szabálysértési- vagy büntetőeljárásban?

Magyarország Kormánya felkérésére és az Energiaügyi Minisztériumon keresztül folyósított 200 millió forintos támogatásával március 22-én, Mórahalmon kezdődött meg a projekt az ORSZ idei legnagyobb vállalkozása. A legtöbb vármegye már megtartotta a projektnyitó rendezvényét. Országszerte nagy lendülettel láttak neki a polgárőrök a gyakran veszélyes anyagokat is rejtő szeméthegyek felkutatásának.

Bár a cél az erdőkben, bozótosokban, kiszáradt patak- és folyómedrekben szétszórt és gyakran veszélyes anyagokat – gumiabroncsokat, festéket, akkumulátorokat és hasonlókat – rejtő hulladékhegyek felderítése, hasznos lenne, amennyiben lehetséges, az elkövetők azonosítása is.

Ahhoz, hogy a polgárőröktől kapott információkat a rendőrség szabálysértési- vagy büntetőeljárásban bizonyítékként felhasználhassa, fontos, hogy akik rátalálnak egy-egy szeméthegyet, a lehető legpontosabban dokumentálják, hogy mikor, hol és mit találtak.

Több polgárőr egyesület is használ drónokat és vadkamerákat a hulladéklerakatok felderítésére. Előfordult már, hogy ezekkel az elkövetőkről is sikerült azonosításra alkalmas felvételt készíteni.

Fontos azonban, mondta Nagy-Juhák István, hogy a vadkamerák kihelyezése előtt szerezzék meg a terület tulajdonosának a hozzájárulását. A legjobb, ha írásban teszik.

Egy vadkamera, ugyanakkor ez esetben nem vadkamera. Egy még akkor sem elég, ha zsákutca az út, ami a szeméthegyhez vezet. A vadak nem, de az illegális szemétszállítók észrevehetik, ellophatják vagy megrongálhatják. Ha van rá lehetőség érdemes kettőt vagy hármat kitenni, úgy, hogy az egyes kamerák egymást is lássák. Így alkalmasint a kameratolvajról is lesz felvételük.

Amennyiben a kamerák rögzítik, hogy egy teherautó sittel vagy más hulladékkal behajt az ellenőrzött területre, például egy erdőbe, majd onnan kis idő elteltével kihajt, kutassák fel a frissen lerakott hulladékot. Ha azt egy már korábban felderített, de még el nem szállított szeméthegyre borították rá, azt újra le kell fotózni.

Ha egy teherautó megrakottan behajt az erdőbe, majd onnan üresen távozik, aligha lehet kétséges hová lett a rakománya. Csakhogy a tárgyalótermekben a józan ésszel belátható tények gyakran kevésnek bizonyulnak. Köteteket töltene meg miféle magyarázatokat adnak ilyenkor a szemetelők. Ezért fontos, hogy készüljön fénykép, ami bizonyítja: amikor a teherautó ott járt, a szeméthegy is nagyobb lett.

A felderített szeméthegyet a lehető legpontosabban jelöljék meg! Az okostelefon GPS-koordinátái elvileg megfelelőek. Nem árt azonban egy rövid, de pontos leírást is mellékelni, hogy a főúttól vagy egy jól azonosítható fix ponthoz képest ennyi és ennyi méterre található a szeméthegy.

Minden esetben jelentsék a HulladékRadar applikáción keresztül, ahol ne feledjék el jelezni, hogy az információt a polgárőrség adta!

Becsüljék meg a szemétkupac nagyságát, hogy hány köbméternyi lehet.

A személyes biztonságra ügyelve, az ésszerűség határain belül nézzék át a kupacot. Figyelem! Kemény talpú cipő, kesztyű, csipesz vagy turkáló bot használata erősen ajánlott! Keressenek olyan iratokat, dokumentumokat, egyedi azonosítóval ellátott tárgyakat, amelyek segíthetik a rendőrséget a szemét gazdájának és rajta keresztül a lerakójának az azonosításában.

Amennyiben találnak ilyen dolgokat, készítsenek róluk fotókat. Mégpedig úgy, hogy előbb egy nagy totált, amin az szeméthegy egésze látható, vagy legalább az a része, ahol a kérdéses holmit megtalálták. Majd egyet vagy kettőt még, egyre inkább az azonosításra alkalmasnak vélt dolgokról.

Nagy-Juhák István szerint a legjobb, ha a felderítéssel és azzal egyidőben, hogy a felderített szeméthegyet feltöltötték a HulladékRadarba, célszerű azonnal jelezni a „kapást” a rendőrségnek és/vagy az önkormányzatnak.

F. Gy. A.