Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Brenner János boldoggá avatása

Brenner János boldoggá avatása

Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én, háromgyermekes család második fiúgyermekeként. 1950-ben kezdte meg novíciusi évét a ciszterci rendben. Beöltözésekor kapta az Anasztáz nevet. A szerzetesrendek feloszlatása után 1951-ben a Szombathelyi Egyházmegye kispapjai közé vették fel. Kovács Sándor püspök szentelte pappá 1955. június 19-én a szombathelyi Székesegyházban. Rábakethelyen, a határ menti Szentgotthárd második kerületében lett káplán. A plébániához négy fília tartozott: Magyarlak, Máriaújfalu, Zsida és Farkasfa. Dr. Kozma Ferenc plébános jó példát adott és sokat segített az ifjú papnak. János atya minden áldozatra készen állt a hívekért. Különösen rajongott a gyermekekért és az ifjúságért. Tisztelte, szerette az embereket, nem volt személyválogató. Mind a mai napig nem lehet pontosan tudni, mi történt az 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjelen, amikor kegyetlenül 32 késszúrással megölték.

Ferenc pápa 2017. november 8-án engedélyezte Brenner János boldoggá avatását.

A szombathelyi Emlékmű-domb alatt tartották az ünnepi szabadtéri szentmisét, 2018. május 1-én. A több mint tizenötezer ember részvételével tartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmise elején Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa felolvasta Ferenc pápa levelét, amelyben az egyházfő engedélyezte Brenner János egykori rábakethelyi káplán boldoggá avatását. Bővebben itt olvashat.

A rendezvény biztonságát a Vas Megyei Rendőr-kapitányság, biztonsági szolgálat mellett polgárőr egyesületek is segítették. Négy egyesület vette ki a részét a feladatokból. ( Claudius Polgárőr Egyesület, Gyöngyöshermán-szentkirály Polgárőr Egyesület, Szombathelyi Polgárőr Egyesület, Százhold Polgárőr Egyesület ) Sok volt a tennivalójuk, hiszen több tízezren vettek részt az eseményen. Többek között, a hívők buszainak parkoltatása, zárási pontok felügyelete a rendőrséggel közösen, valamint a gyalogos átkelőhelyeken segítették a gyorsabb biztonságosabb átjutást.