Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Megelőzés

Hogyan vezessünk biztonságosan téli útviszonyok között?

Hogyan vezessünk biztonságosan téli útviszonyok között?

A téli időjárás zord körülményeket tud teremteni az utakon, nagyon sokszor szinte láthatatlan vagy váratlan szituációkban. A váratlan helyzetek kezelésére nem lehet egyértelmű szabályokat felállítani, mert az autók műszaki állapota, felszereltsége - mint például a különböző vezetést támogató rendszerek (ABS, ESP stb.)  -  nagyban különbözik egymástól, ezért egészen más problémával találjuk  szemben magunkat egy új, a fent említett rendszerekkel gazdagon, vagy éppen egy vezetést támogató rendszerekkel kevésbé felszerelt típusban.

A szokásos téli felkészítéshez szükséges dolgokon kívül érdemes még figyelembe venni a következőket:

  • Gyakorlással minden fejleszthető. A téli időjárási viszonyok között is lehet nyugodt és tapasztalt sofőr, ha gyakorol. Sokan választják azt a megoldást, hogy inkább nem ülnek autóba téli időszakban, lehet erre is ésszerű magyarázat, azonban előfordulhat olyan helyzet, hogy a saját magának tett fogadalom ellenére mégiscsak vezetnie kell például csúszós útviszonyok között. Ezért úgy gondoljuk, hogy érdemes megtanulni az ilyen helyzetek kezelését is: fékezzen lassan, inkább használjon motorféket, ha van rá mód, figyelje meg, hogyan veszi az autó a kanyart jeges úton. Ehhez keressen egy olyan helyet, ahol mások veszélyeztetése nélkül gyakorolhat.
  • Legyen körültekintő és tartson sokkal nagyobb követési távolságot, mert ebben az esetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy nem csak magára kell figyelnie, hanem autóstársaira is. Gondoljon mindig arra, hogy a másik mit fog csinálni. Egy jeges úton motorféket használva jó eséllyel biztonságosan meg tud állni, ha van elég féktáv (megfelelő követési távolság). 
  • Vezessen lassan és óvatosan! Nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező so főrök már tudják, hogy téli útviszonyok között bárhol érheti őket váratlan meglepetés, ezért nagyon fontos, hogy tudatosan lassabb vezetési tempót válasszunk, finoman vegyük a kanyarokat és minden helyzetben próbáljuk felmérni a ránk leselkedő veszélyeket.